Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s kompilaciou  (Přečteno 3734 krát)

cinan

problem s kompilaciou
« kdy: 29 Září 2006, 20:01:27 »
ked nieco instalujem zo zdrojovych kodov, tak mi prikaz sudo make vypise tuto chybu:

make[2]: Leaving directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5/src'
make[2]: Entering directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5'
make[2]: Nothing to be done for `all-am'.
make[2]: Leaving directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5'
make[1]: Leaving directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5'

v com moze byt chyba?
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

snop

• Aktivní člen
  • *
problem s kompilaciou
« Odpověď #1 kdy: 29 Září 2006, 22:20:20 »
tam zadna chyba neni...skus to popsat trochu podrobneji
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

dekon

• Aktivní člen
  • *
  • only BFU ...
problem s kompilaciou
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2006, 09:50:17 »
Citace: cinan
ked nieco instalujem zo zdrojovych kodov, tak mi prikaz sudo make vypise tuto chybu:

make[2]: Leaving directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5/src'
make[2]: Entering directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5'
make[2]: Nothing to be done for `all-am'.
make[2]: Leaving directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5'
make[1]: Leaving directory `/home/anton/vzhlad/kleardock-0.5'

v com moze byt chyba?
Tohle neni chyba, jen ti oznamuje, ze opousti (Leaving) ti adresare, tudiz kompilace probehla uspesne.
Instalaci provedes sudo make install, nebo lip pres sudo checkinstall (vytvori deb balicek).

cinan

problem s kompilaciou
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2006, 11:16:33 »
hm, som si myslel ze tak ako pri configure aj pri make napise ze vsetko prebehlo uspesne a tak, proste ze ziadne problemy... ok, skusim make install... a este jedna otazka - ked namiesto make install napisem checkinstall tak uz make i. nemusim pisat, a hned to mam aj nainstalovane?
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

snop

• Aktivní člen
  • *
problem s kompilaciou
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2006, 11:40:16 »
staci napsat checkinstall a on to i defaultne nainstaluje a vytvory *.deb balicek.
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
problem s kompilaciou
« Odpověď #5 kdy: 30 Září 2006, 19:23:20 »
Před tím si ovšem musíš nainstalovat balík checkinstall.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
problem s kompilaciou
« Odpověď #6 kdy: 01 Října 2006, 17:21:41 »
Citace: cinan
hm, som si myslel ze tak ako pri configure aj pri make napise ze vsetko prebehlo uspesne a tak, proste ze ziadne problemy... ok, skusim make install... a este jedna otazka - ked namiesto make install napisem checkinstall tak uz make i. nemusim pisat, a hned to mam aj nainstalovane?
Ne, staci checkinstall.

Pro vysvetlenou:
make je prikaz, ktery v aktualni slozce hleda soubory Makefile, makefile nebo GNUmakefile. Ten ma obsahuje jmeno akce (s dvojteckou na konci) a za nim prikazy (uvozene tabulatorem), co se ma provest. Treba je tam akce install: a k ni jsou tam pak prikazy k prekopirovani binarek do /usr/local/bin. Makefile se pise tak, ze make spusti kompilaci (prikazy jako gcc a podobne - tedy kompilator), make install kopiruje nekam do $PATH (zpravidla /usr/local/bin) a make clean maze vsechny docasne soubory. Jadro pak ma trebas jeste akci make mrproper, ktera cisti jeste vyrazneji, ovsem maze i konfiguracni soubor, coz clovek zpravidla nechce...Checkinstall je utilita, ktera to nejdriv zabali a nasledne nainstaluje (vola dpkg -i). Ziskas tedy jak balicek, tak systemovou instalaci. J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
problem s kompilaciou
« Odpověď #7 kdy: 01 Října 2006, 18:27:42 »
Checkinstall má jednu veľkú výhodu a to tú, že program inštaluješ ako deb balíček. A ten potom môžeš jednoducho a kompletne odinštalovať aj cez Synaptic - napríklad.
Ked inštaluješ pomocou make install, tak nemáš takú kontrolu kde sa čo nainštalovalo a potom problémy s odinštalovaním.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
problem s kompilaciou
« Odpověď #8 kdy: 01 Října 2006, 18:58:42 »
Citace: vadimo
Ked inštaluješ pomocou make install, tak nemáš takú kontrolu kde sa čo nainštalovalo a potom problémy s odinštalovaním.
Vetsina softwaru instalovaneho pomoci make install jde odinstalovat prikazem make uninstall.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
problem s kompilaciou
« Odpověď #9 kdy: 01 Října 2006, 19:04:21 »
Citace: MarrLiss
Vetsina softwaru instalovaneho pomoci make install jde odinstalovat prikazem make uninstall.
Aj vtedy ked sa zmažú zdrojáky s inštalačnými skriptamy?
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
problem s kompilaciou
« Odpověď #10 kdy: 01 Října 2006, 19:13:01 »
Aj vtedy ked sa zmažú zdrojáky s inštalačnými skriptamy?
Ne-e, zdrojaky si samozrejme musis nechat a ten prikaz spustis v jejich adresari. Pozor, nektere aplikace nemaji sebou script na odinstalaci a pak je to opravdu o rucnim mazani.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

makl

• Aktivní člen
  • *
problem s kompilaciou
« Odpověď #11 kdy: 20 Ledna 2007, 13:54:46 »
Mám problém s instalací přes "checkinstall" (konkrétně SMW).
Stáhl jsem zdrojové kódy ze svn (svn://svn.72dpiarmy.com/smw), potom provedl "./configure" a "make". Všechno v pohodě, tak jsem pokročil k "sudo checkinstall" zadal jsem akorát popis balíčku a nechal pracovat. Naskočilo ohromné množství řádků hlásících neexistenci souborů či adresářů:
Kód: [Vybrat]
checkinstall 1.6.0, Copyright 2002 Felipe Eduardo Sanchez Diaz Duran

mkdir -p /usr/share/smw/
cp -ravx sfx /usr/share/smw/
`sfx' -> `/usr/share/smw/sfx'
`sfx/.svn' -> `/usr/share/smw/sfx/.svn'
`sfx/.svn/text-base' -> `/usr/share/smw/sfx/.svn/text-base'
cp: preserving times for `/usr/share/smw/sfx/.svn/text-base': No such file or directory
`sfx/.svn/prop-base' -> `/usr/share/smw/sfx/.svn/prop-base'
cp: preserving times for `/usr/share/smw/sfx/.svn/prop-base': No such file or directory

...

make: *** [install-data] Error 1

****  Installation failed. Aborting package creation.

Cleaning up...OK

Bye.
Takže se mi nic nenainstaluje, balíček se nevytvoří, výsledkem je akorát spousta dalších souborů v adresáři odkud jsem spouštěl všechny ty příkazy.

Zkoušel jsem checkinstall i na jiných věcech a fungoval spolehlivě. Neví někdo v čem je problém?

Potom jsem ještě zkoušel nainstalovat si tu aplikaci přímo přes "make install", vše proběhlo v pořádku a hra fungovala. Akorát nefungovala odinstalace pomocí "make uninstall" - hlásilo to, že uninstall vůbec nezná.

Předem díky všem za jejich postřehy a připomínky, které by mi byly nějak nápomocny.
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.