Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: přehřívání noťasu při minimální zátěži  (Přečteno 2628 krát)

nbsp

• Návštěvník
přehřívání noťasu při minimální zátěži
« kdy: 21 Června 2009, 19:07:22 »
čau, mám problém, s přehříváním notebooku v ubuntu, když sem na internetu, tak větrák neni vůbec slyšet a teplota furt stoupá až tak, že u touchpadu skoro neudržim ruku, hlavně ale ze spoda, větrák se sice občas rozběhne naplno, ale pak zase ztichne, jo  a ještě to sem asi nepatří, ale docela pravidelně se mi zasekává gnome panel (nejde otevřít menu...), a když pustim kompiz, tak mi zmizí horní lišta (tam kde je tlačítko zavřít okno, minimalizovat..), nevíte někdo, co s tím?
Linux Mint 17 Cinnamon x64
Lenovo ThinkPad Edge E531
intel core i5, intel HD4000 graphics, 8GB RAM, 500 GB harddisk + Kingston SSD  Now + GB + 320 GB WD My Passport

nettezzaumana

• Host
Re: přehřívání noťasu při minimální zátěži
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2009, 19:13:36 »
umh .. to je dost blby

mel by si s tim neco urychlene delat .. doporucoval bych zmenit architekturu na 32 bit

nbsp

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Června 2009, 19:16:27 »
 :D no to teda dík, to znamená reinstalovat ubuntu...po to co sem si ho aspoň trochu přizpůsobil..to se mi fakt moc nechce..
aspoň, že sem si tady nechal windowsi, ale stejně z5 se mi moc taky nechce
intel core i5, intel HD4000 graphics, 8GB RAM, 500 GB harddisk + Kingston SSD  Now + GB + 320 GB WD My Passport

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Června 2009, 22:10:13 »
Doporučoval bych zjistit, proč se netočí větráčky.

Funguje CPU power management?

A pokud změnu architektury - klidně zůstante u 64 b, ale vyměňte AMD za Intel, dle mých zkušeností se procesor AMD v notebooku rovná středně výkonému pokojovému přímotopu...

Mrkněte do vlákna http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,36772.0.html, Márten tam vložil tip, jak upravit stav frekvence procesoru:
Kód: [Vybrat]
sudo cpufreq-set -c 0 -g powersave
sudo cpufreq-set -c 1 -g powersave
Case: Fractal Design Define R2
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
MB: Asus M4A89GTD PRO/USB3 RAM: 4GB DDR3, 1333 MHz GPU: MSI R5770 HDD: WD Caviar Blue 320 GB (Windows 7 + Archlinux)

nbsp

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Června 2009, 13:43:04 »
podtaktování procesoru mi funguje určitě, s těma větrákama, nevim jak to zjistit, na intel se mi nechce přecházet, protože mám notebook, přitom, po první instalaci ubuntu tohle nedělalo.. ???

stenliq

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 22 Června 2009, 14:50:58 »
Zkuste je roztočit "ručně". Nevím, jak u vašeho modelo notebooku, ale u ThinkPadu funguje např. echo level 7 > /proc/acpi/ibm/fan, což roztočí větráčky na maximální úroveň. U vašeho notebooku bude nědo podobného, zkuste hledat v /proc/acpi. Tím vyloučíte HW závadu.
Case: Fractal Design Define R2
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
MB: Asus M4A89GTD PRO/USB3 RAM: 4GB DDR3, 1333 MHz GPU: MSI R5770 HDD: WD Caviar Blue 320 GB (Windows 7 + Archlinux)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 22 Června 2009, 15:12:36 »
Takto se mi choval notebook, pokud jsem ho probudil ze spánku. Vzhledem k tomu, že mi na ubuntu uspávání nefunguje, mám po problému. Byla to už asi stokrát opravená chyba v biosu (= při každé nové verzi to bylo opravené, dokud někdo nepotvrdiil opak). Acer Aspire 5*** nevím z hlavy)
Xubuntu 12.04

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 22 Června 2009, 17:08:13 »
Ja to mam podobne odvtedy co som musel prejst na slobodne ovladace gr. karty.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.