Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: UBUNTU bez INTERNETU  (Přečteno 3585 krát)

subwoofer

• Návštěvník
UBUNTU bez INTERNETU
« kdy: 21 Června 2009, 21:48:04 »
Ahoj,

jsem začátečník, takže mějte prosím trpělivost. Přelouskal jsem většinu Wiki a louskám, jak jen je čas. Mám ovšem dotaz. Jelikož ne všechna PC jsou připojena k internetu, a ne vždy si je můžete vzít domů jen kvůli instalaci, potřeboval bych vědět jak na to. Srovnání s Windows - když k někomu, kdo nemá internet jdu instalovat Windows, zeptám se na grafiku a tím to povětšinou končí. Ovladače k ostatnímu HW dostane společně s ním a další software si nesu s sebou v podobě instalátorů (kodeky, přehrávače, nástroje, atd... . Kde stáhnu například kodeky pro Ubuntu, které si můžu zálohovat a neinstalovat je bez internetu ? Protože zatím to umím tak, že si systém stáhne kodeky sám, ale kam se uloží? Dalším problémem je jazyk. Hned po instalaci je třeba doinstalovat přes internet podporu. Dá se tedy stáhnout tento balík zvlášť, a nainstalovat i bez připojení k internetu? Co např hry? Nainstaluju si z Wiki/Hry nějakou hru zadáním apt-get install atd... uloží se mi někde instalátor této hry, který si můžu později zálohovat a pak jej nainstalovat, aniž bych k tomu potřeboval internet? Stejně tak programy...

Pokud bude mít někdo trpělivost odpovídat, předem děkuji  ;)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: UBUNTU bez INTERNETU
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2009, 23:47:00 »
"Instalátory" se ukládají do /var/cache/apt/archives. Problémem jsou ale závislosti (je většinou pracné je ručně všechny instalovat), které se normálně řeší např. přes apt-get, ale používat apt-get offline je trochu složitější.

Další možností je vytvořit si zálohu/image vlastní instalace a pak ji překopírovat.   
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #2 kdy: 22 Června 2009, 00:07:42 »
Zdroj .deb balíků máte (třeba ^^^ archives )
Jak si udělat lokální repozitář je jednoduché, praktický příklad jsem hodil třeba tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,36517.msg269263.html#msg269263
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

xaircon

• Návštěvník
    • BOINC
« Odpověď #3 kdy: 22 Června 2009, 07:51:02 »
Ja osobne to riešim tak že si obsah /var/cache/apt/archives niekam skopírujem, samostatný oddiel, flash, ... a po prípadnom preinštalovaní/inštalovaní inej stanice všetky tieto deb balíčky opäť skopírujem do /var/cache/apt/archives a soft normálne inštalujem cez synaptic, závislosti rieši on, ja sa o to nestarám.

subwoofer

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Června 2009, 22:01:32 »
A jak je to s aktualizacemi ? Nainstaluju Ubuntu, stáhnu aktualizace a ty se mi uloží do /var/cache/apt/archives. Když jsou po čase nové, tak ty mi nahrazují ty staré v /var/cache/apt/archives nebo k nim jenom přibudou a tim pádem zabírají zbytečně místo ?

Zatím se v tom trošku plácám. Každopádně je pro mě důležité umět nainstalovat Ubuntu i tam, kde není internet a moci si donést aktualizace a programy jako nastavení compizu, kodeky pro video a další na ext. disku

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #5 kdy: 22 Června 2009, 23:20:11 »
nevím, udělejte si výpis /var/cache/apt/archives před a po aktualizacích a pak je porovnejte
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

funk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 23 Června 2009, 08:08:38 »
Pokud uz je jeden pocitac nainstalovany, tak mi jako docela inteligentni varianta prijde udelat jeho obraz:

http://www.openminds.sk/software/remastersys/

P.

subwoofer

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2009, 08:24:47 »
Děkuji za tento návod. Je velmi užitečný, především pro notebooky. Jak je to s Ubuntu a změnou HW? Máte někdo zkušenosti. Nejčastěji se mění CPU, GPU. Ale je stejně jako ve Windows třeba přeinstalovat celý systém, když dojde ke změně základní desky?

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #8 kdy: 23 Června 2009, 08:36:39 »
Děkuji za tento návod. Je velmi užitečný, především pro notebooky. Jak je to s Ubuntu a změnou HW? Máte někdo zkušenosti. Nejčastěji se mění CPU, GPU. Ale je stejně jako ve Windows třeba přeinstalovat celý systém, když dojde ke změně základní desky?
ne, klidně si můžeš ubuntu nainstalovat na externí disk a pouštět ho, kde chceš (resp. kde ti to dovolí). Jediný problém může být s těmi proprietárními ovladači na grafické karty (protože si každý nese svoje proprietární knihovny, který nahrazuje odpovídající universální OSS knihovny)
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #9 kdy: 23 Června 2009, 16:09:02 »

Spuštím Ubuntu už půl roku z jedné 16GB flešky na všem co má procesor.

Nemusí to mít ani HDD. Pro úplně staré železo mám nainstalovné i méně náročné prostředí xFce, ale použil jsem ho pouze asi 2x.

Nepoužívám Compiz a xorg.conf. Na většině strojů jde napoprvé maximální rozlišení grafiky (i jiné do projektoru apod.), síť, internet, wifi, zvuk, periférie, vypalovačka, skener. Doinstalovat potřebuje většinou tiskárna (3 min). Problém mám s GSM, GPRS modemy, ufonem, sdílením přístupu na internet, ale jsem laik, odborník by to určitě vyřešil také...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mcz

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 02 Září 2009, 20:33:07 »
Prosím tě, jak to děláš? Ne každý stroj podporuje boot z flešky. A ve woknech běží "Ubuntu simulátor" straaaašně poooomaaaalu. Mam PC s Ubuntu offline a rád bych našel nějaké rozumné řešení pro instalaci sw a update offline. Na PC s internetem jsou jen XP a nemám k nim admin práva. Přetahuji to v současné době po jednotlivých balíčcích o které si řekne Synaptic a dost se u toho naběhám i když je to jen z místnosti do místnosti...  :)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #11 kdy: 03 Září 2009, 08:16:29 »
Prosím tě, jak to děláš? Ne každý stroj podporuje boot z flešky. A ve woknech běží "Ubuntu simulátor" straaaašně poooomaaaalu. Mam PC s Ubuntu offline a rád bych našel nějaké rozumné řešení pro instalaci sw a update offline. Na PC s internetem jsou jen XP a nemám k nim admin práva. Přetahuji to v současné době po jednotlivých balíčcích o které si řekne Synaptic a dost se u toho naběhám i když je to jen z místnosti do místnosti...  :)

Drtivá většina strojů umí bootovat z flešky. Část z těch, které boot z USB nenabízejí, najdou flešku při detekci HDD a lze vybrat boot z tohoto "HDD".
Wokna nepoužívám, simulátor jsem nikdy neviděl.
Ubuntu offline je podle mě tak nepohodlné, že bych to ani nezkoušel...
Určitě se počítač na internet připojit dá, když tam jde napojit jiný s WXP... lepší koupit router, než 100x běhat :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mcz

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Září 2009, 19:01:58 »
Ano, pohodlné to není. Proto ten dotaz. Jestli neexistuje nějaká jednoduchá možnost o které nevím. Ubuntu jsem si vybral před dvěma lety po odzkoušení několika distribucí. Vyhovovalo mi nejvíce. Důvod proč Linux, byl v neochotě zaměstnavatele koupit novější OS (původně tam byly jen WIn98FE) a potřeba používat periferie, které Win neuměly. Mám HH 8.04, protože LTS a vyladil jsem si jej k obrazu svému za tu dobu co ho používám. Jen mě děsí představa, že bych chtěl přejít na novější verzi a celé to musel absolvovat znovu. Škoda, že na tohle Ubuntu nemyslí. Ne všichni jsou ONLINE. Třeba doma. Ale není to nijak akutní. Mám tu dualboot, v něm i Mandrivu Free a k ní celé dvě DVD repozitářů. Díky za Re.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #13 kdy: 03 Září 2009, 19:33:17 »
Pokial niekto potrebuje nainstalovat Ubuntu bez internetu v plnej funkcnosti, vcetne w32 codecs, flash atd, tak existuje viac moznosti: Mint, Progex..Su to vsak uz upravene distra (k obrazu svojmu). Ciste Ubuntu 9.04 obohatene o vsetky proprietarne zalezitosti vcetne wine, skype, VLC..., sa vola Super OS http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Super-OS-44128.shtml. Teraz na dovolenke v Tatrach som potreboval spojazdnit jeden pocitac bez internetu, aby sa dali kukat filmy, pocuvat muzika (bolo na tom zavirovane XP bez kodekov)...a mal som nahodou inst. CD Super OS. Tak som to tam svihol a skutocne parada. Jedine co sa tomu dalo vytknut, bola nedostatocna lokalizacia do cestiny, ale to bez internetu skutocne nejde.     
« Poslední změna: 03 Září 2009, 19:42:41 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.