Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár otázek  (Přečteno 8373 krát)

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« kdy: 30 Září 2006, 15:34:01 »
Zdravím,
po třech dnech jsem si Ubuntu +- přizpůsobil. Ale stále mám několik problémů...
Nedaří se mi zprovoznit Cedega (ta, jak se dá volně stáhnout z internetu). Podle několika návodů na Linuxsoftu se mi to nepodařilo rozchodit. Zatím nejdál jsem došel do Configure, ale po chvíli mě to napíše:

Kód: [Vybrat]
Configuring ...

Did you know Cedega is made by Transgaming?
    They have a binary version that works better than CVS,
--------- Error log - file /home/jirka/.WineCVS/sources/cvscedega/ErrorLog : ---------otected games. Go to www.transgaming.com for more info
checking build system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking host system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking target system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.

Error in Configure

Try fixing the error based on the output above, and
run the script again, without paramaters (Eg: WineCVS.sh)
A instalace se ukončí. Nevíte někdo, jak s tím hnout?

Potom, firewall Firestarter mě neustále blokuje komunikaci po síti. Resp. nepovolí mě připojit se na místní síť, kde je WinXP, ve chvíli, kdy vypnu firewall, tak to XP v pohodě najde a komunikuje. Jak se dají nastavit vyjímky ve Firestarter?

Díky za odpovědi. Jinak se mi Ubuntu celkem líbí. Měl jsem velký problémy dostat se na druhý disk s NTFS, přestože by ho měl Ubuntu najít sám, mě ho nenašel. Dále problémy se síťovou tiskárnou na XP. Atd. problémů jsem měl celkem dost, ale všechny jsem je vyřešil, akorát toto mi vadí.
Díky za jakoukoli odpověď...

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Pár otázek
« Odpověď #1 kdy: 01 Října 2006, 16:15:52 »
Firestarter->Pravidla->Povolit sluzbu->Pridat pravidlo->Samba->Pridat
Samba je windowske sdileni slozek. Podobne si muzes povolit dalsi sluzby, pripadne vlastni porty.
Mimochodem, kdybys Firestarter vubec neinstaloval, tak ti to vse funguje. Ted si to budes muset nastavovat rucne.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
Pár otázek
« Odpověď #2 kdy: 01 Října 2006, 16:27:46 »
Cedega: sudo aptitude install build-essential
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #3 kdy: 07 Října 2006, 18:58:27 »
Mám další problém. Když se snažím zadat příkaz: sudo apt-get install mozilla-mplayer pro přehrávání videa na internetu, tak ti to v konzole zadám, napíši heslo a napíše mě to:
E: Nemohu získat zámek /var/lib/dpkg/lock - open (11 Prostředek je dočasně nepřístupný)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
Co s tím mám udělat. Dělá mě to u všech programů, které instaluju přes konzoli...

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Pár otázek
« Odpověď #4 kdy: 07 Října 2006, 20:21:15 »
Nejspis mate soucasne pusteny nejaky program, ktery take pracuje s databazi balicku: synaptic, manazer aktualizaci, dselect, aptitude apod. Vsechny tyto programy musite pres spustenim apt-get ukoncit.

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #5 kdy: 09 Října 2006, 18:12:22 »
Díky všem za předchozí odpověďi, velmi mě pomohly.
Ale mám ještě jeden problém (já jsem samej problém) s MySQL...
Když jsem si nainstaloval mysql a phpmyadmin, tak mě to hlásilo, že mi chybí nějaký mysqld.sock. Po několika marných pokusech se mi podařilo v konfiguráku mysql napsat adresu na ten sock.
Ale nedávno (asi tři dny) jsem zapl PC, pustím si stránky na localhost a nejde mysql. Píše to, že nemůže najít mysqld.sock. Dřív byl v adresáři: /var/run/mysqld/mysqld.sock', ale teď tam není a nevím, kde jinde ho sehnat... Zkoušel jsem všechno přeinstalovat, ale účinek žádný. Stále to nejde...
Díky za každou pomoc...

Pavelp

• Host
Pár otázek
« Odpověď #6 kdy: 09 Října 2006, 18:23:43 »
Citace: Ses
Díky všem za předchozí odpověďi, velmi mě pomohly.
Ale mám ještě jeden problém (já jsem samej problém) s MySQL...
Když jsem si nainstaloval mysql a phpmyadmin, tak mě to hlásilo, že mi chybí nějaký mysqld.sock. Po několika marných pokusech se mi podařilo v konfiguráku mysql napsat adresu na ten sock.
Ale nedávno (asi tři dny) jsem zapl PC, pustím si stránky na localhost a nejde mysql. Píše to, že nemůže najít mysqld.sock. Dřív byl v adresáři: /var/run/mysqld/mysqld.sock', ale teď tam není a nevím, kde jinde ho sehnat... Zkoušel jsem všechno přeinstalovat, ale účinek žádný. Stále to nejde...
Díky za každou pomoc...
Socket je zvlastni soubor / pripojny bod v linuxovem systemu. Vytvareji ho / je ruzne procesy, ke kterym je pres socket mozno se pripojit. Mysql umoznuje dva zpusoby pripojeni, 1. pres socket, 2. pres TcpIp port.
Defaultni je socket. Vytvori se nekde (obvykle) ve /var/run/mysql/
Pokud se k nemu nelze pripojit, pravdepodobne nebezi Mysql server. To, jestli je aktivni socket, nebo Tcpip se urcuje v konfiguracnim souboru Mysql.
NUTNE precist alespon zakladni dokumentaci k Mysql.

reaper

• Aktivní člen
  • *
Pár otázek
« Odpověď #7 kdy: 09 Října 2006, 18:33:55 »
instaloval jste to podle navodu ve wiki? :) me to jede ok :)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #8 kdy: 10 Října 2006, 16:19:50 »
Kompletně jsem odebral všechno, co nějak souvisí s Apache a Mysql, a pak jsem všechno nainstaloval pomocí wiki. A když jsem to zkusil, tak mysql nejede a když ho zkusím spustit přes konzoli, tak mi to napíše:
ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Pavelp: možná to bude znít trochu hnusně, ale mě osobně nezajímá, jak mysql funguje vevnitř. Mě jde jen o to, aby to fungovalo, což se neděje...

Pavelp

• Host
Pár otázek
« Odpověď #9 kdy: 10 Října 2006, 19:05:53 »
Noch Einmal / jeste jednou: To ze se usnesete, ze Vas funkcnost Mysql nezajima nic nemeni na veci, ze ji nedokazete spustit. Evidentne z nedostatku znalosti obsluhy toho systemu. Lepsi radu pro Vas nemam. Nicmene jeste jednou to zkusim. Kdyz dostavate hlasku "Can't connect...", velmi pravdepodobne server nejde. Ovsem Vy nedokazete zjistit zda ano ci ne, protoze odmitate naucit se elementarni zaklady Linuxu. Opakuju, ze bez nich to nepujde. S Mysql je dodana sada ruznych skriptu pro obsluhu a zakladni nastaveni. Nastavit se musi z konzoly a musite vedet jak. Kdyz se to odmitate ucit, pujde to dost tezko, podle mne. Vsechny primery kulhaji, nemam je rad, ale neodolam. Kdyz chcete jezdit autem, taky NEMUSITE nutne vedet jak rychle a pod jakym tlakem se spaluje benzin. Ale MUSITE znat, jak se to nastartuje, kam se ten benzin leje a jak se toci volantem.

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #10 kdy: 10 Října 2006, 22:08:53 »
Ale mě to už jednou jelo. Stačilo jen napsat adresu na socket. Ale pak to najednou přestane jet...
Já neodmítám učit se nový věci, akorát jsem zvyklej z Win, že něco nainstaluju a pojede to. Na Linuxu mě nejde bez zásahu uživatele skoro nic. Možná jsem to napsal moc přehnaně, ale už mě to otravuje několik dní a nevím, jak z toho ven. Klidně se poučím, když mi napíšete, jak to zprovoznit, případně, jaké příkazy a nastavení, budu jenom rád.
Zkoušel jsem snad všechno...

Pavelp

• Host
Pár otázek
« Odpověď #11 kdy: 11 Října 2006, 07:35:51 »
$ ps ax = vypis bezicich procesu, kdyz tam bude neco jako Mysql bla bla, je server spusteny. Kdyz ne, podivat se do /etc/my.cnf, jestli je ten socket nakonfigurovany = kam to ukazuje, nesmi to byt zapoznamkovane #
Jsou tam dve sekce, client a server, prohlidnout obe. Nic tam nedopisujte.
Pro prohlizeni obsahu masiny doporucuju nainstalovat balik mc.
Zkusit rucne spustit mysql z konzoly /pravdepodobne, protoze nemam mysql na Ubuntu by to melo byt: $ sudo /etc/init.d/mysql start
Pak opet zkusit: $ ps ax jestli server bezi.
Podivat se do /var/log/syslog co tam mysql hlasi a jeste do /var/log/mysql/nejaky.log pokud existuje. Kdyz mysql bezi, je spustenych nejakych 5 -6 procesu pod jehom jmenem, to ve vypisu ps ax neprehlednete.
Jestli jste spoustel prikaz $ mysql, to NENI server, to je klient, kterym se k databazi pripojujete.
Proctete si pripadne: $ info mysql a tam navazujici odkazy na skripty / jsou cervene pro primy skok na ne.

Uvedomte si ze kdyz napisete do fora dotaz typu "ono to jelo, ted to nejede, chci aby to jelo" tak Vam tezko kdo pomuze. Za minimalni snahu se povazuje aspon to, ze tazatel popise co zkusil a jake byly vysledky tech zkousek.
Ze na Linuxu bez zasahu uzivatele lecos nejde, to holt je pravda. Zkratka jste v jinem svete. To jestli v lepsim ci horsim si musite rozhodnout sam. :)
PP.

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #12 kdy: 11 Října 2006, 22:06:24 »
Ve výpisu napsanej není. Soubor /etc/my.cnf neexistuje.
Když zadám sudo /etc/init.d/mysql start napíše to:
Starting MySQL database server: mysqld.
.
.
...failed or took more than 6s.
        Please take a look at the syslog.
/usr/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)'
Check that mysqld is running and that the socket: '/var/run/mysqld/mysqld.sock' exists!

A nespustil se. Ve výpisu syslog se nevyznám. Je na této adrese: http://ivancice.tym.cz/syslog.0
A  /var/log/mysql/mysql-bin.000001-000029  se mi nedaří otevřít.
V info mysql jsem žádný červený odkazy nenašel.

Díky za reakce...

LS

• Závislák
Pár otázek
« Odpověď #13 kdy: 11 Října 2006, 22:54:46 »
Citace: Ses
Oct 11 12:54:02 localhost mysqld[4692]: 061011 12:54:02 [ERROR] Can't start server: cannot resolve hostname!: Success
Oct 11 12:54:02 localhost mysqld_safe[4739]: ended
Oct 11 12:54:12 localhost /etc/init.d/mysql[4829]: 0 processes alive and '/usr/bin/mysqladmin --defaults-file=/etc/mysql/debian.cnf ping' resulted in
Oct 11 12:54:12 localhost /etc/init.d/mysql[4829]: ^G/usr/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
Oct 11 12:54:12 localhost /etc/init.d/mysql[4829]: error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)'
Oct 11 12:54:12 localhost /etc/init.d/mysql[4829]: Check that mysqld is running and that the socket: '/var/run/mysqld/mysqld.sock' exists!
Oct 11 12:54:12 localhost /etc/init.d/mysql[4829]:
Tipuju na chybu v /etc/hosts. Mely by tam byt tyto dva radky:
127.0.0.1       localhost
127.0.1.1       nazev_vaseho_pocitace
Jsou tam?

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #14 kdy: 11 Října 2006, 22:57:17 »
Obsah souboru je:
127.0.0.1 localhost jirka-desktop
127.0.1.1 jirka-desktop

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts

LS

• Závislák
Pár otázek
« Odpověď #15 kdy: 11 Října 2006, 23:00:22 »
Zkuste z prvniho radku smazat jirka-desktop a nechte tam jen localhost. Pak restartujte pocitac.

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #16 kdy: 11 Října 2006, 23:50:12 »
Nepomohlo. Stále to nejde, příkaz mysqld hlásí: 061011 23:43:05 [ERROR] Can't start server: cannot resolve hostname!: Success

Nefunguje ani mythtv, která mysql potřebuje, taky hlásí chybějící socket.
Přitom apache jede i php bez problémů.

LS

• Závislák
Pár otázek
« Odpověď #17 kdy: 12 Října 2006, 01:37:58 »
Apache ani php pro svou funkcni mysql nepotrebuji. MythTV ano.
Neptal se vas nahodou instalator behem instalace mysql na adresu mysql serveru? Co jste zadal? Zkuste znovu provest zakladni konfiguraci mysql prikazem
sudo dpkg-reconfigure mysql-server

Pavelp

• Host
Pár otázek
« Odpověď #18 kdy: 12 Října 2006, 06:42:45 »
NEKDE soubor my.cnf byt musi, je mozne ze jeste neni vytvoreny, protoze neprobehla zakladni konfigurace instalacnimi skripty. Zkuste rekonfiguraci jak pise LS a zkuste nekde na masine najit ten my.cnf a kdyztak ho zase nekde vystavit. Mozna jsem napsal spatne umisteni, mel by byt v /etc/mysql/my.cnf.

Pavelp

• Host
Pár otázek
« Odpověď #19 kdy: 12 Října 2006, 06:47:48 »
Jeste mne napada takova volovina. Zkusit zmenit jmeno pocitace na jednoduche slovo, BEZ zvlastnich znaku, napr. "pocitac",
NE takto: "muj-milej*pocitac" - nejakym editorem, je to v souboru /etc/hostname. Restartovat masinu a znovu nastavit sit.

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #20 kdy: 12 Října 2006, 18:18:11 »
Když jsem zkusil zadat
sudo dpkg-reconfigure mysql-servernapsalo mi to, že mysql není nainstalován. Avšak v synaptic byl. Zkusil jsem tedy opět přes konzoli mysql nainstalovat. Nainstaloval se, ale nic se nezměnilo. Chová se to stále stejně. Soubor my.cnf jsem po instalaci našel tam, kde jste ho popisoval a vypadá to, že je nakonfigurován správně. Ale socket na té adrese nenajdu.

Ale mám jiný velmi závažný problém. Zkusil jsem přejmenovat v souboru hostname jméno a po restartu nejen, že nefunguje mysql, ale přestaly jet všechny aplikace, které fungují pod sudo, vždy mi to v dolní liště napíše, že spouští administrační aplikace a spouštím (jméno aplikace) a poté to z lišty zmizí. Když jsem chtěl PC přejmenovat zpět, zkusil jsem do konzoli napsat: sudo gnome-commander abych mohl změnit práva. Ale konzole mi odpověděla: sudo: unable to lookup jirka via gethostbyname().
Teďka nejen, že mi nefunguje mysql (to se nic nemění), ale PC je téměř k ničemu...

reaper

• Aktivní člen
  • *
Pár otázek
« Odpověď #21 kdy: 12 Října 2006, 18:21:11 »
koukni sem ... on ti zapomnel rict jeste o jednom souboru. akorat ted nevim jak to editujes..

Pavelp

• Host
Pár otázek
« Odpověď #22 kdy: 12 Října 2006, 19:23:51 »
Tak se omlouvam, prece jen Ubuntu nemam tak dlouho a nepouzivam Gnome. Vychazim z konfiguraci Debianu.

hosts by mel na zacatku vypadat nejak takto:
127.0.0.1       localhost
127.0.1.1       sirius
Dalsi adresy nemente

soubor hostname:
sirius

Zkuste nastartovat v konzolovem rezimu a nejakym editorem to opravit.
Pokud se to podari zeditovat, po restartu by mel pocitac nabehnout normalne.
Jestli dpkg-reconfigure hlasi, ze mysql neni nainstalovan,
pravdepodobne je instalace nejak poskozena.
Je potreba balik mysql odinstalovat, nejlepe z konzoly prikazem  
$ sudo aptitude purge mysql
a znovu nainstalovat.
PP.

Ses

• Návštěvník
Pár otázek
« Odpověď #23 kdy: 13 Října 2006, 18:23:07 »
Tak se mi to podařilo díky druhý položce při startu, nějakej recovery mode (nebo nějak tak)...
Akorát se mi stalo, že jsem chtěl něco nainstalovat a můj stařičký disk se zasekl (dělá to často). Akorát, že teďka mi nic nefunguje. Když chci cokoli spustit přes sudo, tak to napíše:
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.

jirka@jirka:~$ sudo dpkg --configure -a

dpkg: chyba při rozboru, v souboru `/var/lib/dpkg/updates/0008' okolo řádku 13:
 EOF při čtení položky `Extended_description-cs.utf-8' (chybějící závěrečný konec řádku)
Nevím, co v tom souboru mám udělat...

Tady je obsah toho souboru:
Name: acpid/modules
Default: ac processor battery button fan thermal
Description: Which modules should acpid load at boot time?
Description-cs.utf-8: Které moduly by měl acpid zavést během bootování?
Description-da.utf-8: Hvilke moduler skal acpid indlæse under opstarten?
Description-de.utf-8: Welche Module soll acpid beim Systemstart laden?
Description-fr.utf-8: Modules qu'acpid doit charger au démarrage :
Description-ja.utf-8: ACPID はどのモジュールを起動時にロードしますか?
Description-nl.utf-8: Welke modules moet acpid laden tijdens het opstarten van de computer?
Description-pt_br.utf-8: Quais módulos o acipd deve carregar na inicialização ?
Description-tr.utf-8: Açılış sırasında acpid tarafından hangi modüller yüklensin?
Extended_description: ACPID can load some ACPI related kernel modules on system startup. Either enter 'all' to load all modules from the acpi subdirectory, single module names as a space separated list or nothing.
Extended_description-cs.utf-8: ACPID může zavést některé jaderné moduly související s ACPI při

damnum

• Aktivní člen
  • *
  • Hroznej sráč
    • damnum
Pár otázek
« Odpověď #24 kdy: 26 Září 2007, 14:14:07 »
Mám pro vás velmi jednoduché řešení .. nainstalujte všechny potřebné balíčky podle návodu na wiki a potom zadejte tyto příkazy:

$ sudo rm -r /var/run/mysqld
$ sudo /etc/init.d/mysql start
HW [MB Gigabyte GA-MA69G-S3H (integr. ATI Radeon Xpress 1250), HDD (SATA) 120GB + HDD (IDE) 80GB, CPU AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+, RAM (800MHz) 512MB]
SW [Ubuntu 8.10 II (GDM + FVWM, FWVM-Crystal, Fluxbox, KDE, GNOME)]

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.