Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 100% spotřeba výkonu CPU  (Přečteno 3896 krát)

vhejda

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 161
  • Když něco nevíš tak se zeptej, pěstí toneopravíš!
    • VHComputer
100% spotřeba výkonu CPU
« kdy: 25 Června 2009, 06:42:31 »
Tak jsem nakonec povýšil z Hardyho na Januty a nevím nevím jestli to bylo dobře?
Od té doby my vždy po nabootování běží procesor na 100% výkonu. Po nejaké době se vše uklidní a je možné se systémem pracovat. Tato sytuace se ale stále opakuje. Čas v prodlevách mezi funkčním systémem a dobou kdy se s ním nedá nic dělat je stále rozdílný a nedá se vypozorovat nějaká souvyslost. Pokud se podímám do správy systému, tak mi ukazuje, že procesor vlastně ni c nezatěžuje. Tak co ho tak může vytěžovat?  ???
tady a na jiných místech jsem zjistil, že by to snad mohla být grafika od Intelu. Ale pio přeinstalování ovladačů a úpravách X11 se stejně změna nedostavila.
Nejsem si proto zcela jist, že se jedná o problém kolem grafické karty. Umí mi tady někdo pomoci? Nebo prostě je Janutka pro mne nepoužitelná?  :(
Mám Acer extenza - viz níže

Pawan

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 182
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #1 kdy: 25 Června 2009, 09:06:40 »
skusil si sa prihlasit do systemu bez grafickeho prostredia ci bude viditelna taka ista zataz alebo nie?
Toshiba laptop U200-125 PRO 1,86ghz core2duo 2gib ram, 3d integrovana graficka od intelu (cize *censored*), ubuntu 10.04 64bit

nettezzaumana

  • Host
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #2 kdy: 25 Června 2009, 09:09:55 »
boze ... proc spekulujes kdyz neni nic snazsiho nez se po startu podivat co processor tolik vytezuje ..

TIBOR

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6529
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #3 kdy: 25 Června 2009, 10:05:04 »
Tak ako to mas, zatazuje nieco ten procesor alebo iba ide naprazdno na plnu frekvenciu.
Mne to robi po starte tak ze sa nastavy plna frekvencia procesora aj napriek tomu ze je bez zataze.
Ak to mas tak ako ja tak edituj rc.local
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/rc.locala pred riadok exit 0 vloz
Kód: [Vybrat]
cpufreq-selector -g ondemandpre automaticke riadenie vykonu, alebo powersave pre max setrenie vykonu.

Pokial to nieje to co mam ja tak skus prikazom top v terminale zistit co to vytazuje.
« Poslední změna: 25 Června 2009, 10:06:51 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 22.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

76house

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 42
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #4 kdy: 25 Června 2009, 10:44:43 »
Mne se po prechodu na jaunty kuprikladu nic podezreleho v seznamu procesu neukazovalo, ale kompl jel furt naplno. Nakonec se ukazalo, ze to dela vine-server (server vzdalene plochy).

vhejda

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 161
  • Když něco nevíš tak se zeptej, pěstí toneopravíš!
    • VHComputer
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #5 kdy: 25 Června 2009, 14:17:11 »
boze ... proc spekulujes kdyz neni nic snazsiho nez se po startu podivat co processor tolik vytezuje ..

mohl bych znát příkaz do terminálu nebo jméno nástroje který mi to ukáže? Jak již jsem psal výše ve správě se ukáže zatížení, ale žádný proces nebere tolik a ani všechny dohromady?

oyankee

  • Host
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #6 kdy: 25 Června 2009, 14:26:33 »
třeba "top"

Yontalcar

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 833
  • Semper fidelis
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #7 kdy: 25 Června 2009, 14:47:24 »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

vhejda

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 161
  • Když něco nevíš tak se zeptej, pěstí toneopravíš!
    • VHComputer
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #8 kdy: 25 Června 2009, 20:05:38 »
Dělá to proces udevd pod rootem.

arrange

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #9 kdy: 25 Června 2009, 22:12:27 »
No, určitě mrkni na Google, všiml jsem si, že pár lidem se patrně děje něco podobného, i když zázračný lék asi nečekej...

Nebo pro začátek zkus udev restartovat, co to píše/udělá:
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/udev restart
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

vhejda

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 161
  • Když něco nevíš tak se zeptej, pěstí toneopravíš!
    • VHComputer
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #10 kdy: 26 Června 2009, 05:27:38 »
Tak nepomohl ani restart ani přeinstalace udev. Prostě okamžitě po startu naběhne pod rootem 4 - 5 procesů udevd a společně zaberou 100% CPU. Pak se postupně snižuje jejich počet až na jeden, ale pořád je zatížení 100%. Teprve až je ukončen i tento, klesne zatížení procesoru nas normál a systém funguje bez problémů. To ale netrvá dlouho a celé se to opakuje celý proces trvá i 30 minut.
Mám pocit, že něco hledá, že se snaží s něčím spojit, ale nevím co to je. Mohlo dojít třeba k vynechání nějakého balíku při povyšování systému..ale jaký? ???
Existuje nějaká možnost zopakovat instalaci bez toho ab jsem přišel o již nastavené a nainstalované programy? Takový reinstal systému s obnovou chybějících nebo poškozených balíků?
Začínám to vidět docela černě, nic jsem nevygooglil a tady na foru také nic.
Jo a ještě jedenproblém... při startu systému občas selže x11 a nedojde ke spuštění grafického režimu. Musím třeba 2* restartovat, pak je OK.

arrange

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #11 kdy: 26 Června 2009, 16:41:03 »
Zkus nejdřív opravu balíčků, jestli nešlo k nějaké chybě při upgradu, viz třeba
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,36880.msg271283.html#msg271283
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Janik

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 450
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Jan Tománek na iDnes.cz
Re: 100% spotřeba výkonu CPU
« Odpověď #12 kdy: 27 Června 2009, 13:54:58 »
možná zkus hledat přímo na google.com/linux, budou se ti ukazovat výsledky pro linux, obvykle mi to najde víc věcí než google.com
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.