Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak zformátovat systémové části bez adresáře HOME?  (Přečteno 5335 krát)

kimi

• Aktivní člen
  • *
Jak zformátovat systémové části bez adresáře HOME?
« kdy: 26 Června 2009, 12:17:18 »
Ahoj, chtěl bych se pustit do jedné věci o kterém jsem tady na fóru četl. Prý jde zformátovat část kde je systém a nechat jen uživatelskou složku, kde je HOME a nastavení všech aplikací. Po "čerstvé instalaci prý pak stačí doinstalovat jen programy, které používáte a všechno prý jede, včetně nastavení atd. Prosím, bylo by možné aby někdo, kdo už to dělal poskytl stručný návod jak na to? Myslím, že by to řada uživatelů JJ, včetně mě, velmi ocenila. Zdraví KIMI

premet

• Host
Re: Jak zformátovat systémové části bez adresáře HOME?
« Odpověď #1 kdy: 26 Června 2009, 12:22:52 »
Budeš instalovat úplně stejně, zvolíš si ruční rozdělení disku a ten oddíl, který máš jako systémový nastavíš stejně a zaškrtneš formátovat, u domovského adresáře ho jen nastavíš aby se připojil jako /home, ale nesmíš dát formátovat  :). Nic těžkýho, je to spíš logický.

kimi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 26 Června 2009, 12:27:06 »
Dobře, ale co vím, tak při instalaci se mi neobjeví adresář HOME, jak ho poznám? Případně jak se hlásí? Kimi

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #3 kdy: 26 Června 2009, 12:50:23 »
Dobře, ale co vím, tak při instalaci se mi neobjeví adresář HOME, jak ho poznám? Případně jak se hlásí? Kimi
To vyžaduje aby byl /home na samostatném oddílu. Pokud budeš reinstalovat systém, tak se toho dá docílit tak, že v Live CD přesuneš složku /home/tvuj_uzivatel na / (na disku, ne na / LiveCD) a vše ostatní smažeš (sudo nautilus, shift+del), takže ti na / zůstane jen složka s názvem tvého uživatelského profilu. Nyní zapneš GParted (najdeš jej v Systém-> Správa) a zmenšíš velikost tohoto oddílu a vytvoříš si nový . Poté již dáš nainstalovat a při instalaci vybereš kořenový adresář a ten se složkou tvého uživatelského profilu připojíš jako /home. Poté již stačí při instalaci zadat stejné uživatelské jméno jako má ta složka na disku a mělo by vše jít.
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Června 2009, 14:37:27 »
To vyžaduje aby byl /home na samostatném oddílu. Pokud budeš reinstalovat systém, tak se toho dá docílit tak, že v Live CD přesuneš složku /home/tvuj_uzivatel na / (na disku, ne na / LiveCD) a vše ostatní smažeš (sudo nautilus, shift+del), takže ti na / zůstane jen složka s názvem tvého uživatelského profilu. Nyní zapneš GParted (najdeš jej v Systém-> Správa) a zmenšíš velikost tohoto oddílu a vytvoříš si nový . Poté již dáš nainstalovat a při instalaci vybereš kořenový adresář a ten se složkou tvého uživatelského profilu připojíš jako /home. Poté již stačí při instalaci zadat stejné uživatelské jméno jako má ta složka na disku a mělo by vše jít.
Přesně tak, ALE vzhledem k povaze Vašeho dotazu doplním ještě jednu věc, před tím, než to začnete dělat si vypůjčte od kamaráda/ky externí disk a celé /home si naněj zálohujte!!!
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 26 Června 2009, 15:59:31 »
Podle mě by bylo lepší celé home zazálohovat, poté načisto rozdělit disk, vše zformátovat a pak zkopírovat jen potřebné konfigurační subory k programům do home plus vaše dokumenty.. Při příštích reinstalech vám vše zůstane.. přičemž si zapiště do některého souboru programy, co jsou třeba nainstalovat těsně po reinstalu (já to mám v souboru, kde mám všechny balíky co používám a po reinstalu dám jediný příkaz a za půl hodinky vše jede jako před reinstalem.. btw je také dobré si dát bokem sources.list..:))
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

kimi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Června 2009, 16:35:31 »
Tak z toho mám trochu vítr, kdyby byl obrázkový návod, tak by si snad troufnul, ale tohle je pro mě riziko, dělal bych to poprvé, navíc mám na druhé části disku XP, mám tam účetnictví a poměrně hodně důležité věci, nechtělo by se někomu udělat návod na WIKI? Jde hlavně o umístění adresáře HOME na samotnou část disku a práci s ním při instalaci, včetně převedení souborů a nastavení programů. KIMI

aksavaden

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 26 Června 2009, 17:06:15 »
Tak z toho mám trochu vítr, kdyby byl obrázkový návod, tak by si snad troufnul, ale tohle je pro mě riziko, dělal bych to poprvé, navíc mám na druhé části disku XP, mám tam účetnictví a poměrně hodně důležité věci, nechtělo by se někomu udělat návod na WIKI? Jde hlavně o umístění adresáře HOME na samotnou část disku a práci s ním při instalaci, včetně převedení souborů a nastavení programů. KIMI

Tak si to zazalohuj, podle me jestli mas nejake dulezite veci tak bys je mel zalohovat porad

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 26 Června 2009, 17:51:43 »
mno.. druhé části disku se ani nedotkneš.. já osobně většinou zálohoval /home na druhou část disku, kde jsou windows a z té to pak jen natáhnul zpátky.. Normálně před reinstalem si zapiš všecky programy, které běžně používáš, zapiš si je někam do souboru, překopíruj celé /home i se skrytými soubory někam na druhou část disku, také /etc/apt/sources.list.. Potom spusť live cd a v pasáži, kde je volba jak rozdělit disk, tak dej ručně.. jakmile ti najede nabídka, tak pak smaž linuxový oddíl (za přepokladu, že windows jsou na prvním oddíle, tak následující budou linux a swap..) linuxový oddíl smaž a zobrazí se ti určité volné místo a z toho ukousni třeba 7GB na systémový disk a v tom ho zaškrtni jako přípojný pod "/" a žurnálovací systém ext3 (můžeš i ex4..) poté ze zbytku toho volného místa odpočítej 2GB a tu odpočítanou hodnotu (zbyde ti třeba 40GB volného místa, tak vytvoř oddíl o 38GB ext3 a připoj ho a zaškrtni ho jako přípojný bod "/home").. naposledy ti tedy vyzbyde asi 2GB volného místa a ten použij jako "odkládací prostor".. po tomto nainstaluješ systém a těsně po instalaci přesuneš z windows disku celý adresář /home do svého nového home.. při další reinstalu už jen dáš vždy formát jen systémového disku a ten budeš při instalu připojovat jako "/" a home nebudeš nikdy formátovat a budeš ho jen připojovat jako "home".. není to až tak složité.. samozřejmě je třeba raději většinu dat zazálohovat bokem a myslet na to, že pokud máš linux na prvním oddíle a windows až na druhém(což se mi nezdá pravděpodobné..), že smazáním logické partition smažeš i ty následující.. pokud nebudeš vědět jak na to, tak bych se možná i pokusil udělat pár screenshotů z live cd, pokud by bylo třeba.. :)

btw po reinstalu jen přidáš zdroje do ového sources listu a pak jen zadáš jeden jediný příkaz sudo apt-get install a tady dáš programy které jsi používal a máš je bokem v tom souboru a počkáš až se vše nainstaluje.. po restartu už vše pojede jako dřív se vším nastavením.. ;)
« Poslední změna: 26 Června 2009, 17:53:45 od Vitaa »
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 26 Června 2009, 18:25:50 »
Tady jsem to obecně popsal. Právě tu variantu se systémovým oddílem / a /home.
http://www.pruvodce-linuxem.cz/instalujeme-linuxovou-distribuci
Jinak jak zde už bylo řečeno. Pokud vytvoříš tyto dva oddíli při instalaci + swap pomocí ruční metody (nepoužít automatické rozdělení), při reinstalaci (čistého upgradu) uděláš to samé jen si zkontroluješ aby /home se nanaformátoval. Toť vše.
« Poslední změna: 26 Června 2009, 18:29:44 od luisah »

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #10 kdy: 26 Června 2009, 18:48:14 »
Obdivuji Vás, neměl bych na to nervy. To je pořád dokola. Ale jestli také stoupá počet linuxových uživatelů. :)

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #11 kdy: 26 Června 2009, 22:52:18 »
Hm, bl se nezapře. Opět karma dolů, místo aby přemýšlel a snažil se.

kimi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 27 Června 2009, 00:07:56 »
Smyslem bylo získat informace, snažit se můžu, ale jen když budu vědět co dělám. Díky všem za radu a LUISAHOVI za "podnětný" návod. KIMI /LOCK/
« Poslední změna: 27 Června 2009, 00:09:45 od kimi »

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #13 kdy: 27 Června 2009, 09:49:41 »
Když to nevíš, kup si Widle.

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #14 kdy: 27 Června 2009, 09:57:37 »
Jinak vskutku inteligentní odpověď.

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #15 kdy: 27 Června 2009, 10:01:10 »
Ten Tvůj problém se tady řešil tak 100 krát a jen bl který se neumí podívat se znovu ptá.

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #16 kdy: 27 Června 2009, 12:15:10 »
O karmy mohu přicházet ale bl jsi pořád. Máš asi dost kamarádů ale to na věci nic nemění.

kimi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 27 Června 2009, 12:34:01 »
Je asi zbytečný na tebe reagovat, každý si udělá obrázek sám, nenapadám tě, tak bych byl rád, aby jsi to taky nedělal, podle karmy je vidět, že už máš dost....  :'(

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #18 kdy: 27 Června 2009, 14:43:09 »
Já se na karmy neohlížím, důležité je, co člověk umí a ty umíš ho.

kimi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 27 Června 2009, 16:35:08 »
Jak v čem, mistře, každý umíme něco. Když je ale opravdu někdo v něčem frajer, nechová se tak arogantně jako ty, ale rád vyslechne a poskytne radu. Takže bych moc nevsázel, že jsi za tak velký odborník, za jakýho se vydáváš. :-\

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #20 kdy: 27 Června 2009, 19:27:06 »
Nikdy jsem se za mistra nepokládal  ale před ptaním jsem se alespoň podíval, jestli se už tady o tom nehovořilo. Mně je 63 let a ke starším předpokládám jsem se ne jako ty choval s respektem. Ptáš se na věci, na které ale ne takhle neodborně se ptali mnozí před tebou.

kimi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 27 Června 2009, 23:38:55 »
Bezprecedentně jsi mě napadl, není pravda, že se to tady tímto způsobem rozebíralo, jsou tady jen útržky ze kterých si dohromady celý postup nedáš. Chovám se k tobě slušně celou dobu, tvůj věk tě neomlouvá, spíš naopak, je mi líto, že si v tomhle stavu, musí to být hnusnej život.
« Poslední změna: 28 Června 2009, 06:45:58 od kimi »

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #22 kdy: 28 Června 2009, 12:57:06 »
Ty troubo, vlez mi prosím někam, já jsem v pohodě ale ty ne. Čeká tě hnusnej život s vlastní blbostí.

premet

• Host
« Odpověď #23 kdy: 28 Června 2009, 13:44:23 »
Ty troubo, vlez mi prosím někam, já jsem v pohodě ale ty ne. Čeká tě hnusnej život s vlastní blbostí.
Myslím, že už to přeháníš v tomhle tématu. Zamykám to tady radši !

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #24 kdy: 28 Června 2009, 19:14:48 »
Pan Henryk dostal za toto naprosto nevhodné chování ban na sedm dní, v případě opakování mu bude prodloužen na dobu neurčitou. Kimimu se za jeho chování jménem celého fóra omlouvám.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.