Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: jedno IP dva pocitace a HTTP..  (Přečteno 3405 krát)

jenikosft

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 173
    • Zobrazit profil
jedno IP dva pocitace a HTTP..
« kdy: 27 Červen 2009, 13:23:36 »
Zdar mám dotaz, jestli by se dalo nějak udělat, že bych měl 2 weby na dvou pocitacich... Zatím mi to funguje jen tak, že 1. má port 80 a druhý 81, ale nešlo by to nějak, že by měl jeden adresu http://lol.cz a druhý třeba http://legranda.cz?

ETNyx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 425
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #1 kdy: 27 Červen 2009, 15:05:28 »
Zdrávím,

Tvůj dotaz je dost nekonkrétní abychom ti mohli pomoct potřebujem to trošku rozvést, více popiš situaci,...

Jakou máš infrastrukturu sítě?? Je potřeba je mít na dvouch PC (nestačil by VirtualHost na jednom??)?? Potřebuješ ty stránky viditelné z internetu??

Pokud potřebuješ ty weby na různých zařízení (tzn. s různou vnitřní IP) tak potřebuješ zařízení, které by rozeznalo co kam patří a to na základě DNS záznamu = routrování tzn. legranda.cz -> 192.168.1.2:80; lol.cz -> 192.168.1.3:80

Případně by mohlo (pouze mohlo nevím jestli to není špatně) pokud máš domény parkovaný u registrátora tak by mohlo jít nastavat jejich A záznam na ( řekněme, že tvoje veřejná IP je 88.158.58.22) tak jedno na IP 88.158.58.22:80 a druhou na 88.158.58.22:81 a poté na routru v NAT serting -> Virtual Server (nebo nějak obdobně) nastavíš pravidlo "Port-Range 80 Loc-IP 192.168.1.2 Loc-Port 80" a "Port-Range 81 Loc-IP 192.168.1.3 Loc-Port 80"

Pokud je nepotřebuješ vidět z internetu tak na všech Pc který mají mít přístup k oněm webům nastav /etc/hosts třeba takto:
Kód: [Vybrat]
127.0.0.1       localhost
192.168.1.2 legranda.cz
192.168.1.2 lol.cz
Na woknech to najdeš v C:/tam_kde_jsou_wokna/system32/drives/etc/hosts

A úplně nejjednoduší je nachat si web hostovat někde na klasikým servru v internetu pokud máš zájem můžeš mě kontaktovat třeba se nějak dohodneme
jabber: etnyx@jabbim.cz

jenikosft

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 173
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #2 kdy: 27 Červen 2009, 22:41:06 »
rozroutováno to tak už mám jeden je neco.com a druhý necojinyho.com:81, ale kdyz mám 2 domeny, tak tam nechci ten port za tím...

jenikosft

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 173
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #3 kdy: 27 Červen 2009, 22:43:55 »
normálně bych mohl mít soubory /var/www/neco pro jednu domenu a /var/www/necojinyho prodruhou... to mi de... ale ja misto /var/www/neco jinyho potrebuju web z pocitace ktery je ve stejne siti se stejnym verejnym ip...

jenikosft

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 173
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #4 kdy: 27 Červen 2009, 22:56:13 »
tady jsem to nakreslil
Mám

Chci

ETNyx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 425
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #5 kdy: 28 Červen 2009, 00:45:49 »
A jako routr používáš jaké zařízení?

Edit: Žádné z víše navržených možností se ti nepodřilo rozchodit?
« Poslední změna: 28 Červen 2009, 00:47:24 od ETNyx »
jabber: etnyx@jabbim.cz

jenikosft

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 173
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #6 kdy: 28 Červen 2009, 10:03:31 »
Jako router používám normální malinkatý router značky trendnet. Ano, nad obrázky jsou popisky, horní mi funguje, spodní chci. Potřebuju prostě aby někde před routrem(nejlépe dns server) forwardoval veřejný port 80 na lokální 81 pro adresu necojinyho.com . Potom by to klient viděl jako :80 a nemusel by přidávat :81. A nebo že by server neco, odkázál port 80 na necojinyho pokud by adresa byla necojinyho.com.
« Poslední změna: 28 Červen 2009, 10:25:14 od jenikosft »

ETNyx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 425
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #7 kdy: 28 Červen 2009, 13:30:09 »
hh ty si pomoct nenecháš :-D

mluvil jsem o těch návrzích který jsme psal v prvním postu. Tzn. buď máš router který umí pracovat s DNS nebo za něj zařaď PC kterou bude tuto funkci plnit, nebo můžeš zkusit tu editaci A záznamu jak jsem psal (jestli to bude fungovat) a nejjednodušší řešení pro tebe je kup si hosting!!

Až se budeš příště na něco ptát tak musíš být konkrétní -> malinkatý Trendnet to je super že je malý ale Trendnet má asi 15 výrobků označených jako router. Další věc když píšeš do diskuze a nikdo po tobě nic nepsal tak svůj poslední příspěvek edituj a nepřidávej další dva, hrozně to ubírá na přehlednosti diskuze. Přečti si aspoň tohle http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,5279.0.html
jabber: etnyx@jabbim.cz

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #8 kdy: 01 Červenec 2009, 00:53:11 »
Pár řešení:
1) jestli na tom "malinkatém" je schopný jet openwrt tak zagooglete "openwrt L7"
nebo
2) všechno forwardovat na jeden ze serverů, na něm apache s mod_proxy
nebo
3) nechat vše jak je, pokud přijde požadavek na "špatný" (měl být p81, požadavek jde na p80)" server tak tam nechat jen jednu stránku s redirectem na port 81, ať si s tím poradí klient, další požadavek už půjde na p81, který je již fwd na "správný" server.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

zdenek_vz800

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 306
    • Zobrazit profil
    • Mac OnLine
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #9 kdy: 02 Červenec 2009, 20:47:05 »
resil sem obdobny problem a dospel sem k nekolika bodum:

- resit to u providera pres dns je nesmysl, protoze u zadnyho nenastavis xx.xx.xx.xx:80 nebo 81 - porty tam proste nastavovat nejdou
- jednoduchej malej router ti to taky nerozdeli na dva pocitace, protoze pokud to nechces mit pres ty porty (80 a napr 81), tak on to nepozna
- jedno z reseni je mit vlastni dns pocitac a ten aby rozdeloval dotazy na prislusny pocitace, kde bezi to co potrebujes
- dalsi reseni asi nejjednodussi a nejhezci je nechat si od providera pridelit druhou pevnou IP a pak nastavis jedu ip na jeden stroj a druhou na druhej - to uz zvladne i mini router - touto cestou sem se po dlouhem badani vydal, neb jsem ji shledal jako nejjednodussi a "nejcistsi"  ;D

Martin - ViPEr*CZ*

Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #10 kdy: 02 Červenec 2009, 21:06:11 »
Za druhou veřejnou zase měsíčně platíte více... to už se vyplatí vyměnit za lepší router ne?
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

zdenek_vz800

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 306
    • Zobrazit profil
    • Mac OnLine
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #11 kdy: 02 Červenec 2009, 21:08:22 »
to sice ano, ale nestoji to tolik jako router co by to zvladnul - pocitam cisco 20-30 tis... :-(

dan

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 63
    • Zobrazit profil
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #12 kdy: 09 Červenec 2009, 13:56:47 »
- dalsi reseni asi nejjednodussi a nejhezci je nechat si od providera pridelit druhou pevnou IP a pak nastavis jedu ip na jeden stroj a druhou na druhej - to uz zvladne i mini router - touto cestou sem se po dlouhem badani vydal, neb jsem ji shledal jako nejjednodussi a "nejcistsi"  ;D

Prosím tě, jak se to zhruba na tom "miniroutru" nastavuje, alespoň mi prosím tě poraď co mám hledat. Díky
« Poslední změna: 09 Červenec 2009, 14:07:47 od dan »

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #13 kdy: 09 Červenec 2009, 14:46:04 »
zdenek_vz800:
pokud si dobre pamatuju, tak jsme to taky řešili spolu :)
A uvedené řešení je opravdu asi nejrychlejší

btw. na řešení skrz mod_proxy není potřeba žádné cisco, tohle zvládne i trochu lepší router (to kvůli výkonu), do kterého jde dát open (nebo dd) wrt, třeba asus 500gP
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

zdenek_vz800

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 306
    • Zobrazit profil
    • Mac OnLine
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #14 kdy: 09 Červenec 2009, 22:21:50 »
- dalsi reseni asi nejjednodussi a nejhezci je nechat si od providera pridelit druhou pevnou IP a pak nastavis jedu ip na jeden stroj a druhou na druhej - to uz zvladne i mini router - touto cestou sem se po dlouhem badani vydal, neb jsem ji shledal jako nejjednodussi a "nejcistsi"  ;D

Prosím tě, jak se to zhruba na tom "miniroutru" nastavuje, alespoň mi prosím tě poraď co mám hledat. Díky

najdes polozku virtual server, tam nastavis IP adresu pocitace ve vnitrni siti a prislusny port - pro http treba 80

zdenek_vz800

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 306
    • Zobrazit profil
    • Mac OnLine
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #15 kdy: 09 Červenec 2009, 22:23:05 »
zdenek_vz800:
pokud si dobre pamatuju, tak jsme to taky řešili spolu :)
A uvedené řešení je opravdu asi nejrychlejší

btw. na řešení skrz mod_proxy není potřeba žádné cisco, tohle zvládne i trochu lepší router (to kvůli výkonu), do kterého jde dát open (nebo dd) wrt, třeba asus 500gP

ano resili - vybiral sem z nekolika variant a nakonec skoncil u dvou IP

nettezzaumana

  • Host
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #16 kdy: 09 Červenec 2009, 22:39:07 »
boze, to je zase inteligentni diskuse .. normalni clovek si udela jak pravil vyse Merlin mod_proxy, nenormalni si koupi cisco router za 20-30tisic :D

potom je jeste jedna uchylna skupina lidi co si vezmou stare pc, dve sitovky a ten router si udelaji sami treba prave na ubuntu (coz skutecne vyzaduje jistou davku exotismu ..)

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #17 kdy: 09 Červenec 2009, 23:08:00 »
Bad Batz Maru: ale kdepak :) To by jsi se divil, kolik by jich bylo s tím starým PC :)
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #18 kdy: 10 Červenec 2009, 10:52:47 »
ntz - to už jsi dnes druhý co mne nazval úchylem  ;D
Doma mám ADSL, modem přeplý do PPPoE bridge a za tím routuje debian na PIII.
V novém rozestavěném (HW je komplet, ale šiju si Gentoo) multifunkčním mám už pět síťových portů + wifi. Až došiju tak vyhodím i switch.
Kdybych chtěl jenom čistou síťařinu a ne víceúčelovou mašinu tak bych stavěl nad něčím z http://routerboard.com/ a nepotřebuji domů cisco za 20-30KKc
Uchylné je imho používat levné modemy se zabugovanými "miniroutery" které nezvládají terminovat VPN a o IPv6 ani neslyšely ;) V okamžiku kdy to umí něco víc tak už to zase není levné.
V roce 2004 (ADSL1) jsem za Draytek 2600 dával 15.000-,
v 2008 (ADSL2) za nějaký dummy modem cca 200,- (+ staré IBM za 0,-).
Je to zadarmo a funkčnost vyšší - nemám teď sice analogové telefoní porty, ale zase na tom jede asterisk a síťařinu to zvládá samozřejmě všechnu co si vzpomenu (a že si navymýšlím dost)

« Poslední změna: 10 Červenec 2009, 11:01:10 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

nettezzaumana

  • Host
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #19 kdy: 10 Červenec 2009, 11:43:59 »
4kiklhorn :: myslel jsem to tak, ze kdo potrebuje to co hoch a ma zaroven uz nejakej router tak to udela dle rad mistra Merlina .. nemam nic proti cisco routerum ale koupit si jeden kvuli tomuhle .. eeh

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5039
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: jedno IP dva pocitace a HTTP..
« Odpověď #20 kdy: 10 Červenec 2009, 11:47:48 »
Co se týče routerboardů, tak mne nikdy v ničem nepřesvědčily, že za ty peníze stojí.

Jediné, co se s tím dá udělat, aby to nebylo tak zatraceně nespolehlivé a tuhnoucí, že do nich lze nalít dd-wrt (open-wrt), jenže i tehdy výkonnostně třeba ty jejich 333 sotva stačí právě na wl-500gP. O maximální propustnosti VPNky multipoint-to-multipoint nebo dokonce jen multipoint-to-point lze taky s úspěchem pochybovat. A srovnejme si pak ceny.

Vím o několika providerech, kteří si na tom postavili komplet celou síť a nemohou si to vynachválit, jen to potřebuje občas restartovat a pak to zase jede ok. Já potřebuji na síti zařízení o kterém alespoň rok nevím a pokud něco odejde, je to zdroj.

Tfuj to jsem se zase rozčílil.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová