Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zlobivá Ati Radeon 2600 Pro  (Přečteno 3180 krát)

Šuohob

• Závislák
Zlobivá Ati Radeon 2600 Pro
« kdy: 27 Června 2009, 21:18:22 »
Dobrý den, mám grafickou kartu Ati Radeon 2600 Pro a už dlouho mě zlobí. Jakmile v Ubuntu 8.10 chci přepnout uživatele, nebo uspat počítač do RAM, obrazovka zčerná (kontrolka monitoru ale pořád svítí) a počítač nereaguje na pokyny z klávesnice, prostě vytuhne. Řešení je pouze tvrdý reset. Je to špatnou kartou? Nepomohlo by instalovat nový ovladač?

V případě chyby grafické karty bych si rád pořídil novou, jenže nevím jakou. Stačila by mi nějaká levnější, protože nepotřebuji moc výkonu, ale musí fungovat správně. Na počítači mám zapnutou 3D akceleraci, semtam si zahraju ve Wine Counter Strike Source a tvořím v Blenderu a Qcadu. Nerad bych nějaký přímotop, jako třeba Ati 4850, nechci si na ní smažit vajíčka ;)

Byl bych vám velmi vděčen, kdybyste mi sdělili, jakou máte grafickou kartu (tedy pokud je ještě k sehnání), jestli jsou na ní dobré ovladače, případné zkušenosti a jestli byste mi jí mohli doporučit.

Děkuji
« Poslední změna: 28 Června 2009, 22:20:17 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

mikimik

• Návštěvník
Re: Změna grafické karty z Ati Radeon 2600 Pro na Ati 47**, nebo 48**
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2009, 22:10:51 »
nainstaluj tohle to ti s ovladači grafiky pomůze

sudo apt-get install envyng-qt

více na

http://albertomilone.com/envyngfaq.html#A

Šuohob

• Závislák
Re: Zlobivá Ati Radeon 2600 Pro
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2009, 22:28:18 »
Dik, pokusím se. Trochu jsem přeformuloval dotaz, protože mi na radeony 48** nějak přešla chuť.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2009, 22:38:29 »
Nemyslím si, že by problém byl v grafické kartě...je potřeba se podívat do BIOSu, na power management myslím...bude tam nějaká položka suspend to a co se týče RAM, mělo by tam být S3...tak nějak to je co se týče té hibernace..a přepínání uživatele souvisí s GDM...tam si nejsem moc jistej
« Poslední změna: 28 Června 2009, 22:41:26 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 30 Června 2009, 10:03:20 »
No, vzhledem k tomu, že mám téměř stejnou gr. kartu a tento problém nemám, tak bych chybku hledal jinde než v ovladačích či grafice (tedy pokud nemáš AGP verzi téhle karty, s těmi občas problémy byly). mimochodem, nemáš nainstalované i KDE? Problém při vypínání/uspávání jsem onehdá zaznamenal, když jsem zkoušel Kubuntu (ovladač se nějak nesnášel s kubuntím networkmanagerem či co).

Jinak pokud chceš novější grafárnu, od ATi se mi přijde velice sympatický Radeon HD 4770 (jak cenou, tak výkonem, samé kladné recenze)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Června 2009, 20:43:58 »
Zdar, nainstaloval jsem si nejnovější driver 9.6 http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.2&lang=English a problém s přepínáním uživatelů/uspávání do RAM přetrval. Objevil se problém s OpenGL a když si chci pustit video, tak ho akceleruje procák místo grafické karty... Hm. no, Ati driverů mam dost. Kde na PC nemám, tak s tím problém nebude. Do toho biosu se ještě mrknu, dík za tip. Ale pamatuji si, že kdysi mi na ubuntu 8.04 uspávání a přepínání uživatele bez problémů fungovalo, takže to bude asi ovladačem... Ale vzhledem k tomu, že se kvalita ovladačů nějak nezlepšila, tak asi koupím novou kartu. Mohli byste mi prosím dát nějaký tip na dobře fungující kartu?

Díky

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 01 Července 2009, 18:47:35 »
No nevim - jak jsem psal, mám téměř stejnou kartu a uspávání do RAM i na HDD funguje bez problémů (ovladač 9-6). Problém s přehráváním videa nemusí být nutně ovladačem - co přehrávač, to 10 možných nastavení a každé využívá akceleraci jinak. Každý má právo na vlastní názor, ale co se týče driverů od ati, tak od verze 8-3 nemám sebemenší problém (naopak, jednou za čas se objeví ovladač s výrazným nárůstem výkonu).

Jen tak mě napadlo, co zkusit Jaunty (tuším, že máš Intrepida)???
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

eXt_r33m

• Aktivní člen
  • *
  • skill :: aggressive-newbie
    • qinta.php5.sk
« Odpověď #7 kdy: 01 Července 2009, 19:07:18 »
Mam tu istou kartu a myslim ze i ja mam problem s switchovanim useru... ale hibernace jde fajn
AMD Opteron Processor 144 1.8 Ghz;2x512 MiB DDR1;ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MiB DDR3;Atheros 802.11 WiFi;Boot: WinXP + (Ubuntu 9.04 64bit) + Archlinux s KDE 4.3 64bit
if ($She_loves_me) then wake_up() //checking if  i am dreaming :)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 03 Července 2009, 00:12:17 »
Zdar, ještě jsem zapomněl dodat, že mam PCI-E verzi, takž AGP to nebude. A to video akceleruje procák, pouze pokud mám zapnutý compiz. Nehrabal jsem se v nastavení přehrávačů, ale se zapnutým compizem akcelerovali video procákem defaultně všechny. Mám Intrepida, Jaunty nainstaluju, až budu mít doma net :) V biosu jsem žádnou položku suspend to neobjevil. Každopádně jsem furt více a více přesvědčen, že je to kartou, našel jsem na netu více případů vytuhnutí kompu při suspend to/switch user...

sabraq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 03 Července 2009, 17:42:20 »
Ještě k tomu uspávání do paměti, v BIOSu mám pod power management položku ACPI Suspend Type, základní nastavení je S1(POS) - power on suspend, další možností je S3(STR) - suspend to RAM, nebo kombinace S1&S3. S defaultním nastavením mi taky uspávání nefungovalo, po změně bez problémů. Mám phoenix-award bios..

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 04 Července 2009, 10:25:54 »
Zdar, tak jsem si vzal manuál motherboardu a skutečně jsem tam nějakou podobnou položku našel. Změnil jsem to a už to normálně uspává,  Dík moc;). Ale bohužel switch user nefunguje. Každopádně mám o jeden problém méně;)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 04 Července 2009, 15:05:12 »
A kolik tam máš uživatelských účtů?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 04 Července 2009, 17:11:22 »
Účty mám dva, takže semtam někdy přepnout potřebuju.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 10 Července 2009, 15:17:13 »
Tak nemám o jeden problém méně :-[ To uspávání funguje pouze, pokud počítač uspím do paměti a hned potom ho zapnu. Jinak pokud počkám delší dobu, tak se ani nezapne monitor a rovnou se sekne...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.