Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak zmenšit velikost oken v UBUNTU 9.04  (Přečteno 4844 krát)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
Jak zmenšit velikost oken v UBUNTU 9.04
« kdy: 04 Července 2009, 15:59:17 »
Zdravím příznivce Ubuntu :)
Zrovna jsem přešel k linuxu, a nějak si nedokáži zvyknout na vzhled oken. Jsou moc velká, i popisky (text) je to jak pro slepce. Na i tak malém displeji 15,4“  se mě vejde jen pár oken a je to hrozně nepřehledné.
Zkoušel jsem změnit velikost písmen na 9 rozlišení písmen, bohužel moc dobře to nevypadá. Rád bych aby to vše nějak vypadalo jako ve Windows. Malé okna, malé tlačítka,...
Ve Windows i Ubuntu používám stejné rozlišení, 1280x800.
Děkuji za rady a nápady
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Jak zmenšit velikost oken v UBUNTU 9.04
« Odpověď #1 kdy: 04 Července 2009, 16:03:36 »
Počkej si až se Ti zhorší zrak. Pak to oceníš :D
Ale vážně. Taky jsem si zvykal. To by člověk neřekl co udělá jiný font.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 04 Července 2009, 16:10:53 »
Jasně hodí se to ale tak teď mě to spíš štve  8)
Zkoušel jsem měnit fonty ale to prostě velikost oken nezmění...
« Poslední změna: 04 Července 2009, 16:12:57 od Sentello »
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

qUAKER

• Host
« Odpověď #3 kdy: 04 Července 2009, 17:35:52 »
Jasně hodí se to ale tak teď mě to spíš štve  8)
Zkoušel jsem měnit fonty ale to prostě velikost oken nezmění...

stáhni si nějaké compact téma nebo používej jiné prostředí než Gnome.. Gnome/Gtk prostě všechno strašně roztahuje

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 04 Července 2009, 17:45:30 »
XCFE je hnus
KDE je jak hračkářství tak musím mít GNOME
Jestli víš o nějakém tématu tak sem s ním :) koukám a nějak se mě nic nelíbí

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Července 2009, 17:53:16 »
Quakerovým tématem a hračkou je E17. Anýbrž Enlightenment.

XCFE je hnus
KDE je jak hračkářství tak musím mít GNOME
Jestli víš o nějakém tématu tak sem s ním :) koukám a nějak se mě nic nelíbí

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Července 2009, 18:00:52 »
tak tento post jsem teda nepochopil vůbec

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 04 Července 2009, 18:08:02 »
Psal Ti, že bys mohl zkusit i jiné prostředí než je Gnome, KDE, XFCE... to co píšu je jeho láska... E17. Je to grafické prostředí jiné než ostatní.
« Poslední změna: 04 Července 2009, 19:48:27 od Rovano »

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 04 Července 2009, 18:13:36 »
nenáročné...kdyby dnes nebyla většina aplikací napsaných pro gnome nebo kde hned bych ho používal :) tkahle ho mám jen na ntb.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 04 Července 2009, 18:46:40 »
Jj...
tak v tom případě musím mít GNOME. Sakra mě to štve jak mohlo vývojáře napadnout udělat takový humáč pro slepý?
Do teď jsem měl Win a Suse tam jsem měl KDE ale to se mě prostě děsně nelíbí, chci něco jednoduchého a účelného...
Zkusím hledat teda skin, zatím co jsem našel jsem ani nedokázal nainstalovat takže to bude zábava na delší dobu...

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #10 kdy: 04 Července 2009, 19:19:06 »
Používám XFCE (pro ty dva: takhle se to píše správně, a ne XCFE ;)), vzhled xfce-redmontxp, styl redmont (případně redmontxp) - a hezky to šetří místem a podobá se to Windows. Právě taky kvůli těmto úsporám jsem si ho oblíbil.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 05 Července 2009, 10:43:01 »
XFCE? Xubuntu jsem kdysi instaloval jednomu rošťákovi, měl pomalejší PC :) Jinak nevím o tomto prostředí nic. Zajímalo by mě jak si to rozumí s programy/tématy/ikony/apd. pro GNOME a KDE, jestli je ta přenositelnost stejná jako u GNOME a KDE??? Zkrátka jsem si oblíbil pár programů a témat které bych rád používal i v jiném prostředí.
Všecky návody na Ubuntu ve wiki jsou většinou dostupné v Ubuntu, a jako začátečník bych mohl mít tak trochu problém.
Zkusím ještě nějaká témata pohledat a nějak to zmenšit, neustále věřím v to že v linuxu nemožné neexistuje :)

EDIT: Teď si začínám všímat že mě nějak počítač nestíhá. V Ubuntu mě běží jen Skype, Pidgin, Rhythmbox a Firefox. Na Firefoxu mám otevřených asi tak 7-10 záložek pokaždé a jak tak sleduji tak to vytěžuje CPU na cca. 30% a hudba se čas od času při surfování sekne... Netušíte čím to je? Není to tím jak neustále stahuji témata a podobné věci? Nezaprášil jsem nějak ten systém? Dělá to dokonce i když mám defaultní témata
Mám 1,6Ghz Celeron, 1,5GB RAM, 64MB grafické paměti.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 05 Července 2009, 10:51:35 »
Pokial sa mne sekala hudba pri prehliadani internetu tak to na 90% malo na svedomi pulseaudio ktore vytazovalo system. Ovsem vzdy to vyriesili aktualizacie a ja som sa v tom nemusel vrtat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 05 Července 2009, 12:49:21 »
Mohu dostat nějak prostředí Xubuntu bez formátování do Ubuntu? Jen abych si vyzkoušel velikosti oken, zatížení systému atd?
btw: našel jsem tady na foru něco podobného pro KDE
Citace
sudo aptitude install kubuntu-desktop
deinstalace
sudo aptitude remove kubuntu-dektop
Podle mě tohle všecko dělá GNOME, nejen ty obří okna vhodná pro sálové promítání ale i to vytížení mého CPU. Tohle prostředí sice žere o trochu míň než KDE ale Xfce ještě míň...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #14 kdy: 05 Července 2009, 12:54:50 »
Chces xubuntu. Cize xubuntu-desktop.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 05 Července 2009, 14:13:57 »
Taky to může být hardwarem. Takovej via *censored* dělal zázraky.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 05 Července 2009, 15:57:45 »
to TIBOR
Tak jsem to nainstaloval, restartoval sys. Ale žádnou změnu jsem tam nenašel. Chová se to pomateně: přihlašovací obrazovka je z Xubuntu a nějaké nabídky ve stylu Xubuntu některé ve stylu Ubuntu plus téma které tam mám. Zkoušel jsem několikrát vybrat sezení ve stylu Xfce. Nestalo se nic.
Když jsem se rozhodl odinstalovat tak mě to hlásilo že balík Xubuntu-desktop nebyl nalezen?!?
Co teď s tím? Není to náhodu tím, že na disku vyhrazený pro linux nemám místo? Jak tam mohu přidat pár GB když zkouším přidat místo v gparted tak mě to hlásilo chybu a musím prý disky odpojit ručně. Přitom swapovací oblast jsem vypojil...
Koukám že je to zase zralé na reinstal  :'(

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 05 Července 2009, 17:02:48 »
Pokud je ten oddíl připojený, třeba systémový, home atd... tak s ním můžem manipulovat jen když se nepoužívá(když je odpojen). Čehos dosáhneme např. pomocí Live CD.
« Poslední změna: 05 Července 2009, 18:14:52 od Rovano »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #18 kdy: 05 Července 2009, 18:02:28 »
Xubuntu včetně programů se nainstalují přes metabalík xubuntu-desktop, samotné jádro Xubuntu přes metabalík xfce4. Potom by mělo stačit jen při přihlašování změnit sezení (pokud máte automatické přihlašování, nejdřív dát odhlásit a potom v přihlašovacím okně změnit sezení a znovu se přihlásit).
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 05 Července 2009, 23:24:46 »
Tak se to povedlo, disk jsem zvětšil následně rozběhal samotné Xubuntu. Vypadá velmi minimalisticky, ale to je asi tak vše. Aplikace jako cairo-dock má nějaké vizuální problémy a cairo-clock jsem ani nerozběhal. Škoda že není taková kompatibilita mezi Gnome a Xfce.
Po odstranění XFCE jsem zjistil že všechno moje nastavení (plocha, ikony, témata, …) je fuč.  :'(

Jinač procesor to zatěžovalo úplně stejně jako gnome… spíš tu vidím problém v chipsetu od VIA.  :'(

Edit: pro méně pokročilé; kteří by si rádi zkusili jiné prostředí než to stávající. Našel jsem báječnou stránku kde je vše hezky popsané
Citace
http://www.psychocats.net/ubuntu/xfce
« Poslední změna: 06 Července 2009, 09:23:43 od Sentello »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #20 kdy: 06 Července 2009, 00:10:19 »
Tak to mě teda mrzí, že se to nepovedlo. Snad najdete řešení v něčem jiném. Hodně štěstí.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 06 Července 2009, 00:22:02 »
No ono je to asi v tom HW, nic mě pořádně nefunguje, ale to je zase off topic.
Ono xfce by pro mě bylo ideálním řešením, ale bohužel bych tam neměl žádné z těch "oku lahodících" aplikaci. Na to asi tohle prostředí není, jestli se pletu tak mě opravte  :-X

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #22 kdy: 06 Července 2009, 00:30:51 »
Máte pravdu, na efekty to asi moc není, i když prý se to pod ním dá provozovat taky. Asi Vám nezbyde nic jiného, než zkoušet a zkoušet, co Vám bude nejvíce vyhovovat. (XFCE mi pro mé účely použití stačí, ale asi budete náročnější.)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 06 Července 2009, 13:23:36 »
No asi jo, i když mě nefunguje akcelerované prostředí  8) snažím se z toho vymáčknout maximum. Ne zas až tak náročný nejsem, bohatě jsem si vystačil s s Win XP a teď s Win7.
Zkusím ještě prostředí IceWM.
btw: tuší někdo proč mě zmizelo po odinstalaci XFCE nastavení u gnome? Dalo by se nějak obnovit? Mě se zdá, že celé toto prostředí restartovalo do stavu po čisté instalaci.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 24 Července 2009, 19:08:10 »
A zkousel jsi zmenit dpi? system>volby>vzhled>pisma>podrobnosti>>rozliseni v bodech na palec? to by melo byt dostatecne, ikdyz ja pouzivam jine rozliseni displeje, tak nevim jak to bude vypadat u tebe...
Kubuntu 20.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.