Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: stejná nastavení aplikací pro různé uživatelské účty [vyřešeno]  (Přečteno 1516 krát)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Dobrý den,

inspirován kolegou (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,37187.msg273131.html) jsem se chtěl zeptat. Dá se nějak udělat, aby uživatelé měli společné nastavení pro některé aplikace?

/home/user1
/home/user2
/home/user3
/home/userall

Vím, že každému z uživatelů user1, user2 a user3 se v jeho domovském adresáři vytváří skrytá podsložka .aplikace (např. .inkscape, .mozilla, .Skype). Zajímalo by mě, jestli se dá nějak udělat (napadá mě nějaké přesměrování cesty, podobně jako při nastavování sdíleného společného profilu u Firefoxu nebo Thunderbirdu), aby uživatelé měli u některých aplikací společné nastavení (např. v nastavení společného uživatele userall). Nevíte prosím někdo, jestli se dá podobné "přesměrování" nějak nastavit?

Díky moc za odpovědi.
« Poslední změna: 11 Července 2009, 21:58:55 od Jan Skořepa »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: stejná nastavení aplikací pro různé uživatelské účty
« Odpověď #1 kdy: 04 Července 2009, 20:18:33 »
Co zkusit symlinky (samozřejmě bude potřeba nastavit správně práva)?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #2 kdy: 04 Července 2009, 20:23:39 »
A jak se to prosím nastaví, na ten adresář? Např. když chci, aby user1 měl nastavení k InkScape v adresáři /home/userall/.inkscape. Tak jak to nastavím u uživatele user1 v jeho adresáři /home/user1/.inkscape? Mohl byste mi prosím poradit? Děkuji.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #4 kdy: 04 Července 2009, 23:10:50 »
Děkuju za odkazy. Zkouším to, ale stále se mi to nedaří. :(

Na zkoušku jsem ve svém domovském adresáři vytvořil podadresář "pokus", do kterého chci, aby se ukládaly soubory s nastavením InkScape (které se teď vytvářejí v adresáři .inkscape) - tj. aby se vytvářelo pokus/.inkscape. Ale ten symlink se mi nedaří vytvořit tak, aby fungoval.

Buď se tem nevytvoří nic, nebo jen symlink pokus/.inkscape. Díval jsem se do manuálu, zkoušel různé kombinace, bez úspěchu. Mohl byste kdyžtak prosím poradit? Díky moc.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 04 Července 2009, 23:26:16 »
Takže to zkusíme názorně, snad to půjde :)

Tři uživatelé: jedna, dva, tri
Jejich adresáře s nastavením: /home/jedna/.inkscape, /home/dva/.inkscape, /home/tri/.inkscape
Adresář se "skutečným" nastavením: /neco/bla/bla/inkscape

ln -s /home/jedna/.inkscape /neco/bla/bla/inkscape
ln -s /home/dva/.inkscape /neco/bla/bla/inkscape
ln -s /home/tri/.inkscape /neco/bla/bla/inkscape

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #6 kdy: 05 Července 2009, 17:41:36 »
Zkusil jsem to podle Vašeho vzoru, vytvořil adresář pokus/.inkscape a oba obsahy vymazal.

Potom jsem spustil v terminálu: ln -s /home/albi/.inkscape /home/albi/pokus/.inkscape

Vytvořilo to soubor /home/pokus/.inkscape.

Po spuštění InkScape to vytvoří 2 soubory s nastavením v .inkscape, ale už jinde nic. Přitom normálně to vytváří ještě další podadresáře. Zřejmě je ještě někde chyba - myslel jsem, že v .inkscape to nemá vytvářet už nic a v pokus/.inkscape že to vytvoří vše.

Nemělo by to být spíš takto? ln -s /home/albi/pokus/.inkscape /home/albi/.inkscape
Tj. obráceně, aby to v /home/albi/.inkscape udělalo odkaz na /home/albi/pokus/.inkscape?

Zkoušel jsem to i takto, vypadá to funkčně líp, ale v /home/albi/pokus/.inkscape mi to vytvoří jen ty 2 soubory, ale další podadresáře, co se tvoří samy v /home/albi/.inkscape, tak už ne. Nevíte prosím někdo důvod? Nebo kde je chyba? Děkuji.

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Července 2009, 18:17:27 »
Nemělo by to být spíš takto? ln -s /home/albi/pokus/.inkscape /home/albi/.inkscape
Tj. obráceně, aby to v /home/albi/.inkscape udělalo odkaz na /home/albi/pokus/.inkscape?
Ano, tak je to správně.

Zkontrolujte si práva k tomu adresáři s nastavením. Já bych to udělal asi tak, že bych vytvořil nějakou novou skupinu, např. inkscape (neexistuje-li), do ní bych přidal ty uživatele, kteří mají mít společné nastavení, adresáři s nastavením, na který odkazují ty symlinky bych pak nastavil tu skupinu inkscape a skupině dal všechna práva.

Tudíž celá procedura by vypadala nějak takto - pokud by nastavení mělo být uloženo ve standardním adresáři pro uživatele albi a uživatelé dva a tri by ho sdíleli (pokud budete zadávat následující příkazy, všechny pod rootem!):
Kód: [Vybrat]
groupadd inkscape
useradd -G inkscape albi
useradd -G inkscape dva
useradd -G inkscape tri

rm -rf ~albi/.inkscape
rm -rf ~dva/.inkscape
rm -rf ~tri/.inkscape

mkdir ~albi/.inkscape
chown albi:inkscape ~albi/.inkscape
chmod 775 ~albi/.inkscape

ln -s ~albi/.inkscape ~dva/.inkscape
ln -s ~albi/.inkscape ~tri/.inkscape
« Poslední změna: 05 Července 2009, 18:36:12 od donny »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #8 kdy: 05 Července 2009, 19:19:40 »
Děkuju za potvrzení. S těmi právy asi není žádný problém, proto se divím, že mi stejnou adresářovou strukturu pod /home/albi/.inkscape nevytvořilo i v /home/albi/pokus/.inkscape. Jsem pořád přihlášen jako albi, proto se divím, že se to chová odlišně a ukládá to trochu jinak nastavení. Ještě uvidím, jak to bude fungovat u jiných programů, jestli třeba ten InkScape to zrovna nedělá nějak nestandardně. Každopádně díky moc za návod. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.