Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem z autentizaci  (Přečteno 3038 krát)

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
problem z autentizaci
« kdy: 06 Července 2009, 12:10:51 »
Zdravim.Potreboval bych poradit,nejde totiz spustit aktualizace ani nainstalovat zadnz program.Napise to vzdy ze sudo nepovoluje pristup a ze se mam spojit se spravcem nebo co.Kdyz chci pustit jakykoli program pres terminal tak pres sudo to pak chce heslo to zadam a vypise to dalsi blabol<jaroslav is not in the sudoers file.  This incident will be reported.>
.Muze nekdo pomoci,zacinam a prectene mam skoro cele forum nikde jsem odpoved nenasel.

premet

• Host
Re: problem z autentizaci
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2009, 12:20:42 »
V Ubuntu by měl uživatel, kterýho vytváříš pří instalaci mít povolené sudo, nebo se jedná o jiného uživatele vytvořeného později po instalaci ? Nebo nepoužíváš Ubuntu ?

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Července 2009, 12:40:26 »
V Ubuntu by měl uživatel, kterýho vytváříš pří instalaci mít povolené sudo, nebo se jedná o jiného uživatele vytvořeného později po instalaci ? Nebo nepoužíváš Ubuntu ?
Mam ubuntu 9.04 a instalace probehla ok.Mam ale PS3.Povoleni sudo mi instalace nenabidla.Ale melo by se sudo aktivovat v terminalu.Kdyz spustim jakzkoli program pres terminal tak potvrdim heslo a napise to co jsem uz psal.Kde je chyba?

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Července 2009, 12:43:49 »
Mam ubuntu 9.04 a instalace probehla ok.Mam ale PS3.Povoleni sudo mi instalace nenabidla.Ale melo by se sudo aktivovat v terminalu.Kdyz spustim jakzkoli program pres terminal tak potvrdim heslo a napise to co jsem uz psal.Kde je chyba?
Jednoduse cokoli chci spustit aktualizaci nebo synamptik tak to mne napise kontaktujte spravce systemu

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #4 kdy: 06 Července 2009, 13:02:07 »
Jednoduse cokoli chci spustit aktualizaci nebo synamptik tak to mne napise kontaktujte spravce systemu

Co je to PS3? Při instalaci se vytváří uživatel, který má možnost přes sudo spravovat systém, tak jak psal Premet. Pokud používáš jiného uživatele, je třeba mu přiřadit práva.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Července 2009, 13:09:56 »
Mam playstation 3.Pouzivam vlastni ucet ale nemuzu k nemu ziskat prava.

fish

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 07 Července 2009, 16:10:39 »
V Ubuntu je nastavené sudo tak, aby povolilo správu členom skupiny admin. V /etc/sudoers je riadok
Kód: [Vybrat]
# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALL
Príkaz id vypíše do akých skupín patríš. Ak tam nie je admin musíš sa tam pridať.
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #7 kdy: 07 Července 2009, 19:52:46 »
dalsi blabol<jaroslav is not in the sudoers file.  This incident will be reported.>
Proč blábol?

Nevím, jak to funguje v PS3, ale potřebuješ se dostat do recovery mode a tam dát
usermod -a -G admin jaroslav(=přidat se do skupiny admin (pokud je Tvé už. jméno jaroslav))

Pak dej ještě příkaz
cat /etc/sudoersa zkontroluj, že ve výpisu JE řádek
%admin ALL=(ALL) ALL.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 12 Července 2009, 14:14:06 »
V Ubuntu je nastavené sudo tak, aby povolilo správu členom skupiny admin. V /etc/sudoers je riadok
%admin ALL=(ALL) ALL
Príkaz id vypíše do akých skupín patríš. Ak tam nie je admin musíš sa tam pridať.
Kdyz dam id tak to napise uid=1000(jaroslav) gid=1000(jaroslav) skupiny=1000(jaroslav)

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 12 Července 2009, 14:16:52 »
%admin ALL=(ALL) ALL
Kdyz dam id tak to napise uid=1000(jaroslav) gid=1000(jaroslav) skupiny=1000(jaroslav)
A kdyz zadam kod co napsal FISH tak to napise tohle  %admin ALL=(ALL) ALL
CO TED?

fish

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 12 Července 2009, 17:46:18 »
pri boote by sa malo ukázať menu a tam si vyber recovery mode
potom sa objaví recovery menu, vyber root shell
máš oprávnene roota
okrem svojej skupiny som pridaný:
skupiny=4(adm),20(dialout),24(cdrom),46(plugdev),109(lpadmin),117(admin),122(sambashare)
príkazmi
usermod -a -G adm jaroslav
usermod -a -G admin jaroslav
...
sa pridaj do skupín.
po reštarte sa bude dať normálne pracovať.
Neviem aké odlišnosti sú v Ubuntu pre PS3 ale tento návod by mal fungovať.
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

ENZOTRUCKER

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Července 2009, 22:17:09 »
pri boote by sa malo ukázať menu a tam si vyber recovery mode
potom sa objaví recovery menu, vyber root shell
máš oprávnene roota
okrem svojej skupiny som pridaný:
skupiny=4(adm),20(dialout),24(cdrom),46(plugdev),109(lpadmin),117(admin),122(sambashare)
príkazmi
usermod -a -G adm jaroslav
usermod -a -G admin jaroslav
...
sa pridaj do skupín.
po reštarte sa bude dať normálne pracovať.
Neviem aké odlišnosti sú v Ubuntu pre PS3 ale tento návod by mal fungovať.
Mam UBUNTU 9.04 pps [verze pro playstation 3] Kdyz nabootuju ubuntu tak tam zadne recovery mqenu nemam.Objevy se mi policko pro jmeno a pak v levo je tlacitko moznosti a to kdyz potvrdim tak je sice tam par moznosti jak spustit system ale recovery menu tam neni,Kdyz zadam do terminalu su tak to vypise selhani autentizace.Fakt uz jsem z toho nestastnej.Potrbuji podrobny navod jak na to jinak jsem v pytli.Co to LIVE CD kde ho stahnu a jak ho spustim...tedy pokud to neni primo instalacni CD ;-]

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.