Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Wubi a formát Windows  (Přečteno 1703 krát)

Roddney

• Aktivní člen
  • *
Wubi a formát Windows
« kdy: 06 Července 2009, 23:42:24 »
Zdravím,
mám takovej dotaz. Používám Ubuntu nainstalovaný přes Wubi a to funguje jak má. Ale stalo se mi, že mi začal blbnout (jak jinak) Windows. Tak jsem pomocí cd Windows XP dal opravit systém Win, ale potom to bylo ještě horší. Mám 3 disky...C, D, E...na C je Windows a na E mám Ubuntu. Chtěl jsem se zeptat, jestli je možné, abych zformátoval Windows XP a nainstaloval ho znovu (na disk C, reinstalovat to šlo)  a přitom nepřišel o současné Ubuntu (s grub). Nebo budu muset zlikvidovat i Ubuntu (a do toho se mi opravdu nechce)?

Díky za pomoc

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Wubi a formát Windows
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2009, 06:20:39 »
Pokud je nutne formatovat, tak bych doporucil nejdrive si vyhradit prostor pro ubuntu (muze byt i na extended partition) a nainstalovat ubuntu primo a nikoli pres wubi. Potom bude mozne zkopirovat obsah domovskeho adresare, takze bude v nove instalaci stejne nastaveni...
Po zformatovani oddilu s win a nove instalaci bude patrne nutne provest obnovu GRUBu http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova
Vysledkem bude, ze win i ubuntu budou nezavisle a pripadne reseni podobneho problemu v budoucnosti bude mnohem jednodussi.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

qUAKER

• Host
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2009, 11:43:44 »
a pro zálohu seznamu balíků ve wubi ubuntu můžeš použít toto :) http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,37236.0.html

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2009, 14:51:40 »
Dobře, ale jak provedu to překopírování toho obsahu? Obecně, když chci něco nakopírovat do systémové složky mě to nepustí. Nejsem Root a ani nevím jak ho ze sebe udělat.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2009, 17:12:36 »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2009, 07:31:34 »
Kopirovani obsahu domovskeho adresare neni dobre delat po rootem, pac se root stane majitelem a budes mit problem s pravy.
Do systemove slozky nic kopirovat nemusis. Pri instalaci si vytvoris uzivatele a obsah domovskeho adresare z wubi zkopirujes bez potreby byti rootem.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.