Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: scrolovani v terminalu a spravne mountovani disku  (Přečteno 1358 krát)

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
scrolovani v terminalu a spravne mountovani disku
« kdy: 07 Července 2009, 13:33:05 »
Zdravim
Mel bych dve skromne otazecky :
Lze nejak scrolovat v terminalu - ted nemyslim pod Xkama , ale jeden ze ctyr standartnich terminalu Linuxu ktery vyvolam ctrl + alt + f... (prosim nekamenovat jestli se vyjadruju spatne , rad se poucim). Jde mi o to abych si mohl prohlednout neco o jednu-dve obrazovky vyse. Google mi zatim moc nepomohl , pocitam ze se ptam spatne (neumim veci spravne pojmenovavat)

A dalsi otazecka je kam mam spravne mountovat pevne disky a jejich oddily. Drive kdyz jsem zacinal s linuxem jsem seznal , ze kdyz namountuju oddil do /media tak se mi automaticky vytvori ikonky na plose v gnome/xfce  , vytvori odkazy v nautilu a gnome-commanderu , tak jsem u toho uz zustal. Ted jsem si ale cetl wiki a jsem na vazkach jetli spravne nemaji byt ty disky v /mnt. Na druhou stranu bych zase nerad prisel o pohodli odkazu v nautilu a gnome-commanderu.

Dekuju predem za rady - K
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

oyankee

• Host
Re: scrolovani v terminalu a spravne mountovani disku
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2009, 14:00:07 »
Ahoj, první věc je jednoduchá: Shift+PageUp/Down.

oyankee

• Host
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2009, 14:15:59 »
Co se týká připojování disků, mělo by být jedno, kam to namountuješ. Třeba /home/karlitos/disk . Aby jsi viděl ikonku na ploše, je potřeba mít v nastavení nautila zaškrtnutou položku volumes_visible. (spusťíš gconf-editor a najdeš to v apps/nautilus/desktop)U gnome-commandera nevím jistě, ale možná to souvisí s nautilem.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2009, 16:20:30 »
Ahoj, první věc je jednoduchá: Shift+PageUp/Down.

Dekuju za odpoved. Ted jsem to zkousel , funguje to , kdyz se prihlasim tak neni problem. Ale ja jsem se puvodne chtel podivat na veci ktere se mi vypisovaly behem bootu (mam nastavene vetsi rozliseni v terminalu) , a vsiml jsem si nejakych hlasek ktere mi prisly podezrele. A tady mi uz shuft + pgup nefunguje.

fish

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2009, 18:07:16 »
Systém počas bootu zapisuje všetky hlásenia do logov. V Gnome "Systém -> Správa -> Prehliadač systémových záznamov" sa dajú pozrieť. Venuj sa hlavne dmesg a kernel.log XFCE by malo mať niečo podobné. Ak nie, teba pozrieť súbory /var/log/dmesg a /var/log/kernel.log
« Poslední změna: 07 Července 2009, 18:13:45 od fish »
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

oyankee

• Host
« Odpověď #5 kdy: 07 Července 2009, 18:13:37 »
Ano, napis dmesg do terminálu a tam máš informace od bootu až po poslední hlášky.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #6 kdy: 07 Července 2009, 20:46:10 »
Diky za odpovedi
Jenom me udivuje ze je tedy uplne jedno kam sve disky mountuji , proc jsou ted oddelene adresare /mnt a /media ? Zkusim se jeste podivat na zahranicnich wiki

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.