Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: USB flashdisk automaticky mount ale nelze zapisovat [vyřešeno]  (Přečteno 4136 krát)

alhexth

• Aktivní člen
  • *
Tento dotaz tu už byl (v roce 2007 ale dodnes bez uspokojivého řešení) Takže k věci: mám USB MP3 přehrávač Xtreme 2G, s USB 2.0, který se do Ubuntu 9.04 automaticky namountuje, ale pouze jako read only. Když chci změnit oprávnění, po stisku tlačítka Aplikovat se všechny údaje vrátí na původní a nic se neprovede. Nepomůže ani root - záložka Oprávnění píše: "Oprávnění >disk< nebylo možno zjistit". V záložce Volume je napsán souborový systém USB přehrávače je vfat(FAT32) a volby připojení mi to píše: "ro nosuid nodev uid=1002 fmask=0077 dmask 0077 iocharset=iso8859-1 shortname=mixed utf8 flush". Zajímavé je že v záložce Základní dole mi píše Systém souborů msdos. Věděl by někdo jak z toho ven? Děkuji. Jiné USB "klíčenky" mi fungují bez problémů.
« Poslední změna: 17 Července 2009, 17:59:13 od alhexth »

NoWin

• Host
Re: USB flashdisk automaticky mount ale nelze zapisovat
« Odpověď #1 kdy: 16 Července 2009, 23:10:18 »
Co takhle využít příkazu chmod?

Pokud je ten přehrávač třeba na /media/disk (vyzkoušej, může bejt i na /media/cokoliv  ;D), v Terminálu (spustíš ho třeba takhle: [Alt] + [F2] a napiš tam gnome-terminal) spusť příkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo chmod 777 -Rf /media/diskTím se stanou všechny složky, podsložky a soubory na zařízení čitelný a zapisovatelný jak pro vlastníka, skupinu (klidně už může bejt ROOT, nebo samotnej Satan, to už je jedno), tak i pro ostatní a tím by to mělo bejt vyřešený.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 17 Července 2009, 01:29:01 »
Hm, napíše to, jestli je systém souborů poškozený? V takovém případě by se podle mě měl hodit do read-only i pro roota... Pokud ti nepůjde postup výše, doporučil bych data zálohnout a disk naformátovat na Fat32
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 17 Července 2009, 06:49:47 »
Mozna je to volovina, ale neni na prehravaci nekde nejaky prepinac "ochrana proti zapisu"?
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 17 Července 2009, 16:37:17 »
Díky moc za příspěvky. Takže: chmod jako root už jsem zkusil z terminálu předtím, ale příkaz proběhne, nic to nenapíše a taky to nic neudělá :-( Když jsem vynechal parametr "f" vypsalo to: chmod:changing permissions of "media/disk/Nirvana.mp3":Read-only file system, a pak to samé akorát názvy souborů a adresářů se měnily. To je divné, 777 by opravdu nemělo být "read only" nebo to je upozornění že to prostě nejde? Poznámka o přepínači s ochranou zápisu vůbec není volovina, vyzkoušel jsem obě polohy pro jistotu kdyby bylo na obalu opačně označení, leč nepomohlo. Nejzajímavější je, že se mi v Gnome Commander PODAŘILO při mých četných a ke konci už poněkud vzteklých pokusech o změny oprávnění ZAPSAT na flešku malý pokusný textový soubor - čili zjevně musela být odemčená! Ale když jsem flešku odpojil a zas připojil v naději že jsem konečně to oprávnění někde změnil, opět bylo vše read only.  Přitom jiné flešky co mám mi normálně v Ubuntu fungují. No, netrapte se tím kdyžtak už, je to nějaký čínský výrobek kdoví s jakým ďáblem je homologovaný a zda vůbec, já si to stahnu přes jinou flešku na Win a tam to normálně funguje. Ještě jednou díky za snahu... stejně se kvůli takovéhle drobnosti do Woken nevrátím :-) a třeba časem na něco přijdu :-)

martin.h

• Aktivní člen
  • *
    • Fotografie v Linuxu
« Odpověď #5 kdy: 17 Července 2009, 17:23:14 »
Zkus spustit Nautilus jako root:
sudo nautilus
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

alhexth

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 17 Července 2009, 17:56:17 »
to martin.h: bingo  ;D funguje to podle toho cos poradil. Jinak zkoumal jsem ještě mezitím a zjistil jsem toto: pokud je MP3 v USB při startu systému, normálně se přihlásí implicitnímu uživateli kterého tu ještě mám. Ten může číst i zapisovat i mazat. Ale ani tak nedokáže změnit práva. Jakmile jí odpojím a připojím znovu, už to nejde ani v implicitním uživateli. Nicméně sudo nautilus zabralo, už tam díky tomu může i jiný user. Děkuji velmi za podporu i když šlo jen o drobnost  :)

3troll

• Návštěvník
Re: USB flashdisk automaticky mount ale nelze zapisovat [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 02 Srpna 2009, 22:17:30 »
Nazdar,som tiez stasny vlastnik podobneho zariadenia a prisiel som nato,ze ked mas tlacitko Hold v aktivnej polohe,tak na ten disk nezapises nic ani ked sa p....s.Staci hold deaktivivat a vsetko funguje jak ma,aspon umna

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.