Na zacatku omluva , psano bez diakritiky.
Na PC mam momentalne tri OS. Klasicke XP, Windows-7 ( nakolik Vistu sem kompletne preskocil, Ultimatky instalacky mam ciste v supliku) a ted uz i Ubuntu. Pocitac puzivam ako spusob zivobiti, takze veci ako hry a pod. mne moc neberou, koneckoncu nemam na to ani vek. Co muzu ohledne UBUNTU rict ? No bylo to hezkych par prekvapeni.
1.) hned po instalaci pomerne dostatecne mnozstvi kvalitniho softwaru na jednom miste ( 10bodu)
2.) system po instalaci vseho co potrebuji ( je toho dost, chci vedet s cim delam, a softwaru potrebuji taky moc) , je neskutecne sviznej bez jakychkoli padu a nesmyslnych hlaseni (10 bodu)
3.)uzitecnost wine , i kdyz vsechno nepujde, (zkousel sem), no stare CS verze ADOBE sem tam dal v pohode, na rychlou drobnou praci je to idealni, Virtualni stroj je podle mne blbost, totiz pri produkcnim pocitaci ten vykon pujde dolu), v pripade delsi prace se proste prehazuji do windows-7 (8bodu)
4.) hned po instalaci sem se nemusel ani chytit nastaveni site a podobnych ukonu, co u windowsu nelze (10 bodu)
5.)nepotrebuji, antivirus, antispyware, firewall, antinevimco !!!! (10 bodu)
6.)aktualizace sytemu + aktualizace aplikaci to je jako sen (10 bodu)
7.)no su take chybicky , ktore se vsak trochou trpelivosti daji odstranit
Co mi pri praci chybi ? Pri zakladni praci dost postradam moznost poziti IE 7 a IE 8 ( kvuli testovani ) co vsak neni problem UBUNTU ale Wine v nedostatecny podpore. ( nepovazuji to za chybu, akorat to postradam). je skoda ze nektere profesionalni ,hlavne graficke programy ( mimochodem pekne drahe ) nejsou pro Linux, jinak mozna bych nemel vubec duvod se obcas prepinat na windows.
Cas straveny na jednotlivych operacnich systemech ?
No zatim to vypada asi takhle :
70% Ubuntu
20% Windows-7
10%Windows XP
Z tohohle vysledku vyplyva , ze Linux a konkretne distribuce UBUNTU nebude jenom pro teenagery co jej pouzivaji na hrani anebo jenom pro geeky. muzu potvrdit ze se da velice efektivne pracovat na nem.