Zdravím všechny linuxáky,
chtěl bych Vás informativně seznámit s experimentem, kdy jsem zkoumal různou náročnost spotřeby RAM paměti na spuštěném grafickém prostředí. Můžete to použít pro porovnání, nebo pro posouzení, které prostředí zvolit na Váš počítač (dělal jsem to hlavně se zaměřením na méně výkonné PC).
Vše jsem zkoušel na svém PC (AMD Athlon 850 MHz, SDRAM 768 MB) s nainstalovaným Linux Mint 7. Do něj jsem doinstaloval tato prostředí (vše v aktuálních a běžně dostupných verzích): GNOME, KDE, XFCE, LXDE, ENLIGHTENMENT a FLUXBOX. Spotřebu RAM paměti jsem měřil přes aplikaci Conky - nevím, jak přesné a správné hodnoty udává, každopádně stejně na porovnání náročnosti různých grafických prostředí mezi sebou podle mého názoru stačí. Postupoval jsem tak, že jsem dal odhlásit PC, změnil sezení a opětovně se přihlásil. Spustil jsem Conky (příkazovým řádkem přes ALT+F2) a potom jsem chvíli počkal, až se hodnota používané RAM v Conky ustálila na co nejnižší hodnotě. Když se tato hodnota jevila jako stabilní, odečetl jsem ji a zapsal do tabulky.
A zde máme výsledky (seřazené podle náročnosti vzestupně, se zaokrouhlenými hodnotami na desítky):
1. FLUXBOX - 90 MB
2. LXDE - 100 MB
3. ENLIGHTENMENT - 120 MB
4. XFCE - 150 MB
5. KDE - 170 MB
6. GNOME - 210 MB
Výsledky jsou myslím dost zajímavé, a někde pro mě dokonce i překvapivé. Kdybyste k tomu někdo něco měl, nebo se chtěl taky podělit s ostatními, může sem napsat. (Jinak podotýkám, že tyto výsledky nejsou nikterak závazné, jsou měřené na mém PC, takže na svém PC můžete naměřit jiné, i zcela odlišné hodnoty.)