Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak zálohovat partition elegantně ?  (Přečteno 3975 krát)

libcha

• Aktivní člen
  • *
jak zálohovat partition elegantně ?
« kdy: 19 Července 2009, 12:21:58 »
ahoj
zkoušel jsem na linuxu (protože je to snažší) zálohovat svou windows partition celou jako takovou nějakou slušnou kompresí na jiný disk.

dd if=/dev/sda1 bs=2048 | bzip2 > /media/zaloha/winxp.bz2

sice funguje, ale nelíbí se mi, že to
1) běží pomalu (asi 1MBps)
2) nejde pauznout
3) nezobrazuje průběh prací

jinak běžný kompilátor (file-roller nebo wine winrar) si neporadí s tím, že vstupem není úplně normální soubor (proč?).

kdo navrhne nějaké pěkné řešení ?
díky..

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: jak zálohovat partition elegantně ?
« Odpověď #1 kdy: 19 Července 2009, 13:24:29 »
Osobne som to este neskusal ale dost casto sa SystemRescueCD a partimage odporuca
http://sospreskoly.org/obnova-linuxu-zo-zalohy
Treba si ten navod upravit na svoje podmienky alebo najst podobny.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

aksavaden

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Července 2009, 13:26:30 »
ahoj
zkoušel jsem na linuxu (protože je to snažší) zálohovat svou windows partition celou jako takovou nějakou slušnou kompresí na jiný disk.

dd if=/dev/sda1 bs=2048 | bzip2 > /media/zaloha/winxp.bz2

sice funguje, ale nelíbí se mi, že to
1) běží pomalu (asi 1MBps)
2) nejde pauznout
3) nezobrazuje průběh prací

jinak běžný kompilátor (file-roller nebo wine winrar) si neporadí s tím, že vstupem není úplně normální soubor (proč?).

kdo navrhne nějaké pěkné řešení ?
díky..

Ja pouzivam tohle http://www.sysresccd.org/Main_Page je to vynikajici vseumel na zalohovani praci s oddily atd.
podrobnejsi popis je tady http://www.linuxexpres.cz/distro/system-rescue-cd

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Července 2009, 17:07:58 »
ad.pauza) to samozrejme jde, bud pomoci ctrl+z (posle SIGSTOP) pokud to provedeme nad aktivni konzoli a nebo pomoci prikazu kill, kdy posleme SIGSTOP rucne, aka `kill -19 <nejaky_pid>`

jinak zalohovat celou partisnu pomoci dd+bz2 mi nepripada nijak elegantni, to uz radsi `tar czvf foo.tgz /mountpoint `, bude to za minimalne za a) ukazovat co to dela ..

libcha

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 19 Července 2009, 18:02:00 »
aksavaden: a co umi sysresccd vic nez ubuntu ? potrebne utility si kdyztak nainstaluju. prolem je, jake ? delat to v gpartedu ?

Bad Batz Maru: aha, diky, asi si prectu neco o signalech :) ale zalohovat to jako soubory sice jde, ale ja bych chtel zalohovat bitovy obraz partisny...

tibor: diky, vypada to ze partimage bude reseni

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #5 kdy: 19 Července 2009, 18:16:13 »
Na tom System Rescue CD je záchranných programů několik. Zálohování se tam dělá přes uložení (kopie) MBR, FAT tabulky (sfdisk) a souborů na disku (partimage) do souboru. Taky jsem to používal. Potom jsem ale objevil aplikaci na LiveCD Clonezilla, která dělá vše interaktivně. Doporučuju. :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 19 Července 2009, 20:04:12 »
aksavaden: a co umi sysresccd vic nez ubuntu ? potrebne utility si kdyztak nainstaluju. prolem je, jake ? delat to v gpartedu ?

tibor: diky, vypada to ze partimage bude reseni
Tam ani tak nejde o to SystemRescueCD ako o programy v nom. Partimage sa da napriklad doinstalovat do LiveUSB Ubuntu vytvoreneho cez system-sprava-USB startup disk creator.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 19 Července 2009, 20:12:10 »
Používám v system rescue cd program fsarchiver. Zálohuju tím Jauntyho s ext4 bez problémů. Partimage tento fs neumí.
Záloha: fsarchiver savefs /kamtochci/nazev.fsa /dev/sda2
Obnova: fsarchiver restfs /kdetoje/nazev.fsa id=0,dest=/dev/sda2
přičemž sdx musí bejt odpojeno, nebo jen pro čtení. Zálohuje to bez prázdného místa a dá se nastavit i úroveň komprese. Zkrátka maximální spokojenost :)

aksavaden

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 19 Července 2009, 21:11:39 »
nevim co umi vic. Ja to jen pouzivam. Nejnovejsi verze 1.2.2 . Umi i ext4. Umi i zapis na NTFS, umi i zalohovat Windows, ale to jsem nezkousel. Pouzivam partimage a gparted. Je to vsechno na jednom CD a bootuje to celkem rychle.
To jsou veci pro ktere to pouzivam.

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #9 kdy: 19 Července 2009, 21:42:34 »
btw, proc vlastne trvas na te bitove zaloze partition? nevidim u toho zadne vyhody a naopak je problem pristupovat ke konkretnim souborum a jeste k tomu to zachovava puvodni fragmentaci (coz tedy u unixovych filesystemu neni moc problem, ale stejne...)
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #10 kdy: 19 Července 2009, 21:52:51 »
btw, proc vlastne trvas na te bitove zaloze partition? nevidim u toho zadne vyhody a naopak je problem pristupovat ke konkretnim souborum a jeste k tomu to zachovava puvodni fragmentaci (coz tedy u unixovych filesystemu neni moc problem, ale stejne...)
.. i'm voting prdiiiikk !!

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 19 Července 2009, 23:54:39 »
taky sem vyzkousel vsechno mozne a nejbezproblemoveji se mi jevi clonezilla. navic jsem mel problem s rozbehanim takoveho sw na aspire one a i zde byla clonezilla naprosto ok a oproti treba PINGu byla vyrazne rychlejsi. vytvoril sem si startovaci flash disk a zalohuju primo na ext. usb hdd.
Kubuntu 20.04

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 11 Října 2009, 22:32:09 »
Používám v system rescue cd program fsarchiver. Zálohuju tím Jauntyho s ext4 bez problémů. Partimage tento fs neumí.
Záloha: fsarchiver savefs /kamtochci/nazev.fsa /dev/sda2
Obnova: fsarchiver restfs /kdetoje/nazev.fsa id=0,dest=/dev/sda2
přičemž sdx musí bejt odpojeno, nebo jen pro čtení. Zálohuje to bez prázdného místa a dá se nastavit i úroveň komprese. Zkrátka maximální spokojenost :)
Vyzkoušel jsem na ext4 poslední verzi Clonezilla-live1.2.2-31 kde funguje záloha/obnova velice dobře díky nové verzi partclone. Zdá se být i o dost rychlejší než fsarchiver.

petohl

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 14 Října 2009, 14:51:20 »
Mne sa velmi osvedcil na zalohovanie linuxovej particie partimage (http://petohl.yw.sk/htpclinux.htm, bod 6.

V blizkej buducnosti planujem odskusat aj zalohovanie particie s Windowsom

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 14 Října 2009, 18:12:25 »
Mne sa velmi osvedcil na zalohovanie linuxovej particie partimage (http://petohl.yw.sk/htpclinux.htm, bod 6.

V blizkej buducnosti planujem odskusat aj zalohovanie particie s Windowsom
Díky za informaci ale Partimage neumí a prý ani nikdy umět nebude zálohovat souborový systém ext4  :(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.