Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Klávesové zkratky znaků [vyřešeno]  (Přečteno 4517 krát)

Alex Galbavý

• Návštěvník
Klávesové zkratky znaků [vyřešeno]
« kdy: 22 Července 2009, 23:28:26 »
Zdravím,
rád bych se zeptal jak se vkládají speciální znaky pomocí klávesových zkratek? Př.: chci vložit krátkou pomlčku, ve woknech ji vložím pomocí ALT+0150, v Ubuntu Open offisech toto nefunguje. Když dám vložit speciální symbol, tak je u ní napsána klávesová zkratka U+2013. Můžete mi poradit co to znamená a jak ji mám vložit (i na notebooku)?

Děkuji.
« Poslední změna: 26 Července 2009, 17:35:09 od Alex Galbavý »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: Klávesové zkratky znaků
« Odpověď #1 kdy: 22 Července 2009, 23:40:32 »
Pokud nevyžadujete kombinaci ALT + číslo, na wiki je o klávesových zkratkách článek (http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%A1vesov%C3%A9%20zkratky) - podívejte se na oddíl Psaní speciálních znaků, snad Vám to pomůže.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Alex Galbavý

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Července 2009, 07:39:57 »
Děkuji.
Chtěl jsem spíše vědět co znaméná to U+číslo, ale ta klávesová zkratka Ctrl+Shift+u+kód znaku mi na notebooku stejně nefunguje. No, dám si mapu znaků na panel a budeto vyřešený  ;). Stejně raději používám LaTeX  :).

I tak děkuji.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2009, 09:10:39 »
Nemáte zač. :)

Mě na začátku to taky mrzelo, že to nefunguje, ale s tím pravým ALT se to dá rychle naučit:

Na většině horního řádku klávesnice (;+ěščřžýá) je to stejné jako na anglické klávesnici. Místo jednoduchých závorek to píše složené. Místo pomlčky zpětné lomítko. Zbytek klávesnice si musíte pamatovat, když chcete něco odtamtud.

Celá klávesnice je takto:

(začínám středníkem): `!@#$%^&*{}\
(začínám q):                 \|€¶ŧ←↓→øþ[]
(začínám a):                  ~đĐ[]`'łŁ$'
(začínám y):                   °#&@{}^<>*

Osobně si pamatuju: q=\ e=€ ú=[ )=] a=~ f=[ g=] ů=$ y=° x=# c=& v=@ b={ n=} ,=< .=> 
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Alex Galbavý

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2009, 10:37:53 »
Ještě jednou díky.

Tím bych tohle téma považoval za vyřešené a rád bych poprosil admina ať ho za vyřešené označí.

Děkuji.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2009, 14:01:29 »
Není zač.

Jako zakladatel tohoto vlákna to můžete udělat sám, když na jeho začátku za název předmětu dáte [vyřešeno]. :)

P.S.: Hranaté závorky jste se již doufám naučil, jak je napsat. ;) Nebo to zkopírujte ode mě. :D

Alex Galbavý

• Návštěvník
Re: Klávesové zkratky znaků [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 26 Července 2009, 17:36:04 »
Hotovo

:D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.