Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Stín na monitoru  (Přečteno 2539 krát)

KIV

• Návštěvník
Stín na monitoru
« kdy: 31 Července 2009, 08:09:50 »
Zdravím,
   mám zvláštní problém. Občas, většinou když je comp úplně studenej, se mi na levé straně obrazovky vytvoří svislý tmavý stín (průhlednost tak 50%) po celé výšce monitoru. Je vidět už na obrazovce na které se přihlašuju. Šířka je proměnlivá, maximálně tak zabere celé Ubuntu logo na horní liště (tedy tak max 50 pixelů?). V souvislosti s tím i barvy na monitoru trochu ztmavnou a objevují se tmavé (vodorovné s neostrými přechody) pruhy, které se posunují po obrazovce v závislosti na obsahu obrazovky (změna obsahu okna, nebo nové okno je posune někam jinam). Ale např dnes jsem nastartoval comp a nic. Vše v pohodě. Je to tak 50:50. Pod widlema se mi to nikdy nestane. Mám GeForce 8500 GT. Tušíte někdo jak100hoven?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Stín na monitoru
« Odpověď #1 kdy: 31 Července 2009, 08:45:27 »
Skusal si aj ine ovladace?
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Července 2009, 10:21:18 »
Ne. Prostě jsem použil standard (verzi 180.44), co mi nabídlo Ubuntu. Teď jsem např. měl komp přes hodinu vypnutý, zapnul ho a obraz je jako břitva. Ale třeba včera mě to potkalo. Je to spíš otravné, někdy je ten "stín" širší, někdy užší... Možná by vždy "stačil" restart počítače, ale to jsou rady jak z Vesničky.  :)

Na ty ovladače se juknu. Předpokládám, že v repozitářích nebudou a budu muset na stránky výrobce.  ;)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 31 Července 2009, 10:34:39 »
Pokial si ich instaloval cez start-sprava-ovladace hardveru yak by si tam mal mat viac verzii. Ovsem isty si niesom, nemam nvidiu.
Inak nemas gk. pretaktovanu?
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 31 Července 2009, 10:44:01 »
moc tomu nerozumím ale není možné, že se ti grafická karta přehřívá? Kamarádovi se zase objevovali různě barevné pixely na různých místech a zjistili jsme, že mu nefunguje větráček správně

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 31 Července 2009, 11:25:32 »
A co máš za monitor? CRT? LCD? Problém může být i v monitoru nebo někde v jeho blízkosti, např. zdroj elektromagnetického pole (trafo, repráčky, ...)

KIV

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Srpna 2009, 19:12:44 »
Dám všem jednu radu: neptejte se tu na nic před dovolenou (můžete pak vypadat jako já, tj jako nevděčnej pito..c). Tímto se všem kdo mi napsali omlouvám.

K předchozím dotazům uvádím:
Zde je fotka stínu na levé straně:
http://photo.uloziste.com/?fotka=390328e7b45e2e9c.jpg&d=992ae2bbd3a5271c&size=0
Zde je vidět v horní části bílé plochy tmavější pruh (vodorovný)
http://photo.uloziste.com/?fotka=7f7145d2c768228a.jpg&d=977314a64061c4b1&size=0
Zde je vidět v dolní části fotografie tmavější pruh (vodorovný)
http://photo.uloziste.com/?fotka=22c86f8206b693b7.jpg&d=0d3d4a2807cded8a&size=0
A zde je vidět, že síla "zatmění" je (částečně) závislá na sytosti barvy původního podkladu (na nebi to skoro vidět není, na kopcích ano).
http://photo.uloziste.com/?fotka=6b4dfaca51ee04dd.jpg&d=7ed68158ec6d862c&size=0

Jak obrazovka vypadá jsem nafotil a snad to pomůže k dalším nápadům "co s tím".
A odpovídám: Karta není přetaktovaná a nepřehřívá se (občas to udělá ihned při raním startu). Co mám za monitor je jasné z fotek.  ;) Novější ovladač, než nabízí oficiálně Ubuntu jsem si ze stránek výrobce stáhnul, ale zkolaboval jsem v okamžiku, kdy jsem musel při instalaci úplně opustit grafický režim. Dostal jsem se do jakéhosi textového režimu, který nereagoval na mně žádný známý příkaz, šipky mi vracely "^A, ^B, ^C a ^D", no prostě jsem to pak už vzdal.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.