Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: debian a ext4 [vyřešeno]  (Přečteno 1693 krát)

col_boggy

• Host
debian a ext4 [vyřešeno]
« kdy: 01 Srpna 2009, 18:36:02 »
Zdar,
  po jistých problémech s ubuntu jsem se rozhodl k návratu na debian. Stáhl jsem weekly build s KDE4. Instalace probíhala v pohodě, až do chvíle, kdy jsem se pokusil o výběr ext4:

1), vypadá to, že debianí instalátor neumí zformátovat původní ext4 disk od ubuntu: "disk je právě příliš používán" při výběru ext4; při ignoraci pak první zavedení systému skončí neúspěchem; /sys a pár dalších (nemám teď po ruce foťák) not found. S ext3 tento krok ovšem proběhl bez problémů, stejně jako zbytek instalace.

2), pokusil jsem se vyřešit formátem přes liveko ubuntu na ext3, debian tentokrát neměl problém. Skončilo to ale stejně, jako prvně. Tož, co s tím? Nechce se mi instalovat standardní souborový systém a ten nový, včetně grub2, instalovat dodatečně.

« Poslední změna: 01 Srpna 2009, 20:35:37 od wingman »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: debian a ext4
« Odpověď #1 kdy: 01 Srpna 2009, 19:16:22 »
Nedávno jsem si na jednom oddílu instaloval Debian a zformátoval se správně (z Ubuntího EXT4 na Debianní EXT3). Problém je spíš v tom (tam jsem taky narazil), že při zformátování na EXT4 Debian správně nenabootuje (jen do BusyBoxu), protože současné jádro s EXT4 ještě nespolupracuje (po reinstalaci a formátu na EXT3 vše v pohodě.)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 01 Srpna 2009, 19:31:22 »
také jsem měl stejný problém.. ale debianí instalátor zvládl přeformátovat ext4 na ext3.. momentálně asi zkusím jakýsi build s jádrem 2.6.30 s podporou ext4, protože klasický squeeze nebo lenny s ext4 pracovat nechce.. :)
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #3 kdy: 01 Srpna 2009, 19:38:38 »
S novějším jádrem jsem to taky zkoušel - sice jsem nabootoval do grafického prostředí, pracovalo to, ale taky se to nečekaně sekalo, byly problémy s aktualizacemi... Příčiny jsem nezjistil, proto jsem na rady kolegy přešel zpátky na EXT3 s "originálním" jádrem - sice starším, ale stabilním. Takže si nechávám zatím EXT3 se starším jádrem a zatím si radši počkám na pravidelnou aktualizaci a potom to reformátuju a přeinstaluju.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 01 Srpna 2009, 20:09:45 »
pro mě bohužel není starší jádro řešení, protože až s těmi posledními mi funguje na mém notebooku všechen hardware.. momentálně ještě čekám na fr kde 4.3 a až bude alespoň v sid repozitáři..
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

col_boggy

• Host
« Odpověď #5 kdy: 01 Srpna 2009, 20:35:17 »
...,protože současné jádro s EXT4 ještě nespolupracuje (po reinstalaci a formátu na EXT3 vše v pohodě.)
Myslel jsem si to. Pak je tu ovšem otázka, proč vlastně do instalátoru přidávat volbu, která s aktuálním jádrem nefunguje.
  Takže díky všem, udělám to tedy "debian-style:P" - tj. instalace s ext3 a pak upgrade na 2.6.30 -bigmem, ext4 a grub 1.96. Uff..

P.S.: Dle mého názoru opravdu není ext4 připravené k "ostrému nasazení" (ale co stabilního jsem kdy použil?) - na otcově Aceru mu kubuntu čas od času umaže nějaká data/aplikace, posledně to byl network manager :).
« Poslední změna: 01 Srpna 2009, 20:40:49 od wingman »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: debian a ext4 [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 01 Srpna 2009, 22:53:47 »
Přesně, to je mi taky záhadou, že v instalátoru je volba na EXT4, s níž starší jádro nefunguje. Asi si mysleli, že bud dají novější fungující jádro, ale nestihli to, nevyšlo jim to, a na tu EXT4 zapomněli, aby ji zase stáhli. Aspoň to v příští verzi třeba nebudou už zase muset dodělávat. Každopádně tím EXT4 předběhli dobu (= jádro). :D

col_boggy

• Host
Re: debian a ext4 [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 01 Srpna 2009, 22:59:40 »
Podle mě je to weekly-buildem; prostě tam věci průběžně přidávají a tentokrát jim ušla závislost souborového systému na novém kernelu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.