Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zacatecnicke dotazy  (Přečteno 735 krát)

milosmid

• Návštěvník
Zacatecnicke dotazy
« kdy: 09 Srpna 2009, 09:50:14 »
Dobrý den,
rád bych si nechal od Vás poradit v několika věcech:
chci si dát Ubuntu na druhý harddisk - připravil jsem si pro něho část disku o velikosti 18 GB- je to dostatečné místo? Myslím, že ano, pokud si dobře pamatuji. Naformátoval jsem na Ext3 nebo Ext2 - někdo mi doporučoval i jakýsi Freiser? Je to lepší - čím se formáty z hlediska praktických činností liší? Nebudu se tedy už muset zabývat při instalaci formátováním? Nerad bych si na PC něco zmršil.
I nadále bych rád, aby WinXP zůstaly primárním bootovacím systémem ... jak na to?

Jsem slabozraký, vím, že Ubuntu má speciální zvětšovací engine, ale ten mi svého času ne příliš dobře ungoval - kousalo se to .. hlasovou nepotřebuji, resp. ev. bych ji přivítal, ale pokud je fungování stabilnější a lepší bez ní, tak raději ne.
Prý se dá zapnout zvětšení i v 3D efektech - kde prosím se to zapíná. Je to celoobrazovkové zvětšení všech aplikací? kterých ne ...
Když si nainstaluji neasistivní distribuci Linuxu (bez asistivních enginů - hlas Orca, zvětšení), je možné třeba později si do této distribuce Orcu stahnout a přiinstalovat nebo to jsou dvě odlišné distribuce spojené jen jedním označením Ubuntu?
Děkuji za všechny odpovědi - propím polopaticky - s Linuxem začíná. Díky. Miloš

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Zacatecnicke dotazy
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2009, 10:03:43 »
Dobrý den,
rád bych si nechal od Vás poradit v několika věcech:
chci si dát Ubuntu na druhý harddisk - připravil jsem si pro něho část disku o velikosti 18 GB- je to dostatečné místo? Myslím, že ano, pokud si dobře pamatuji. Naformátoval jsem na Ext3 nebo Ext2 - někdo mi doporučoval i jakýsi Freiser? Je to lepší - čím se formáty z hlediska praktických činností liší? Nebudu se tedy už muset zabývat při instalaci formátováním? Nerad bych si na PC něco zmršil.

Žádné "exotické" souborové systémy neřešte -- můžete si sice přečíst spoustu chytrých článků o tom, že tenhle FS je při této činnosti o tolik setin procenta rychlejší, ale Ubuntu má jako default Ext3 -- tzn. použijte Ext3.

K tomu formátování -- nejlépe žádné oddíly nepřipravovat -- prostě nechte na disku volné místo (myslím tím prostě nijak nenaformátovaný kus disk -- tzv. nealokované místo) a při instalaci se vám pak v části u dělení disků objeví možnost "Použít volné místo" nebo nějak tak.

I nadále bych rád, aby WinXP zůstaly primárním bootovacím systémem ... jak na to?

http://wiki.ubuntu.cz/GRUB -- je tam k tomu kapitolka

Jsem slabozraký, vím, že Ubuntu má speciální zvětšovací engine, ale ten mi svého času ne příliš dobře ungoval - kousalo se to .. hlasovou nepotřebuji, resp. ev. bych ji přivítal, ale pokud je fungování stabilnější a lepší bez ní, tak raději ne.
Prý se dá zapnout zvětšení i v 3D efektech - kde prosím se to zapíná. Je to celoobrazovkové zvětšení všech aplikací? kterých ne ...

V základní instalaci toho moc není, ale vyhovovat by vám např. mohl speciální motiv vzhledu s velkým písmem a kontrastním zobrazením.

K tomu zěvtšení -- hned dvě "lupy" jsou sučástí http://wiki.ubuntu.cz/Compiz Fusion

Zkuste zauvažovat o BlindUbuntu -- http://wiki.ubuntu.cz/BlindUbuntu -- je to český fork (upravená verze) Ubuntu určený pro nevidomé (celou ji prakticky sám vytváří Martin Sukaný, který je sám nevidomý).

Když si nainstaluji neasistivní distribuci Linuxu (bez asistivních enginů - hlas Orca, zvětšení), je možné třeba později si do této distribuce Orcu stahnout a přiinstalovat nebo to jsou dvě odlišné distribuce spojené jen jedním označením Ubuntu?
Děkuji za všechny odpovědi - propím polopaticky - s Linuxem začíná. Díky. Miloš

Samozřejmě je vše možné normálně doinstalovat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.