Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zvětšení oddílu linuxu  (Přečteno 4624 krát)

teleclovek

• Návštěvník
zvětšení oddílu linuxu
« kdy: 13 Srpna 2009, 10:07:37 »
dnes sem se rozhodl ozkouset linux takze jsem si naistaloval xubuntu a hned jsem narazil na nekolik problemu (predpokladam ze se vsechno uz nekde resilo ale z toho na co sem koukal sem nic nepochopil) 1. pri instalaci jsme linuxu pridelil jen 2.5gb a nyni nemam misto ani na aktualizace takze bych potreboval poradit nejakou jednoduchou a nenasilnou cestu jak ho zvetsit .... 2. jak se dostat k souborum windowsu a naopak (s timhle sem se ted mucil dost dlouho - do konzole sem opisoval milion veci ktery ani nevim co znamenaj a niceho sem neosah)..predem dekuju za odpoved

Lord Diamont dogg

• Aktivní člen
  • *
Re: zvětšení oddílu linuxu
« Odpověď #1 kdy: 13 Srpna 2009, 10:27:00 »
Na rozdelenie a úpravu diskového priestoru je možné použiť Gparted, najlepšie z LiveCD. Tam je veľmi prehľadne možné v grafickom móde upravovať mimo iného aj veľkosť diskových oddielov. Keď pôjdeš cestou novej inštalácie je tam voľba manuálneho rozdelenia disku. Tam si to môžeš celé poupravovať.

Včera som našiel zaujímavo vyzerajúci nástroj na správu diskových oddielov:
http://www.ubuntugeek.com/pysdm-graphical-storage-device-manager.html
ktorý som popravde nestihol ešte vyskúšať :). Možno to pomôže, mala by tam byť voľba pripojenia partícií.
Ubuntu 11.04 64bit
HP 6735s, AMD Turion x2 64bit, 3GB RAM, ATI RADEON HD 3200

didicko

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2009, 12:31:51 »
Nenapísal si, aký máš druhý OS. Ak je to WinXP, kludne použi na rozdelenie GParted, ak máš Vistu, použi interný nástroj diskmgmt.msc inak riskuješ stratu dát. ::)
Ubuntu 14.04, 32-bit. , AMD Athlon 64 X 2 4400+, 2 GB RAM, nVIDIA GeForce 7300 GS

walish

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Srpna 2009, 17:19:20 »
Ahoj,zkus pročíst tohle,taky jsme začínal a jsou tam cenné rady,které poskytnul hlavně airlive,za což mu děkuji 8) http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,33804.0.html Je tam vše,jak u instalace rozdělit disky,jak připojit ty windows oddíly,odkazy na instalaci programů atd. atd.
Intel C2D@2.0GHz,3GB RAM DDR2,ATi Radeon HD 3650 512MB,Ubuntu 11.10 + Gnome3 + shell
Fiat Punto

teleclovek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Srpna 2009, 15:42:44 »
no takze pres live-cd sem pustil to gparted tam se mi i podarilo z oddilu ntfs odebrat asi 1.5 gp u kterych je ted unallocated ale neda ri se mi tohle pripojit k tomu oddilu linuxu - je tam /dev/sda2 a to je rozvetveny na sda5 a sda6 no a u toho sda 2 a 6 je obrazek klicku a nejde s nima nic delat (u ty 2 je ve statusu "busy" a u 6 "active") ...tak jestl iby nekdo moh podarit jak se tech klicku zbavit :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.