Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: asociace souboru  (Přečteno 1013 krát)

Lui

• Aktivní člen
  • *
asociace souboru
« kdy: 13 Srpna 2009, 22:37:10 »
Jak udelam asociace souboru s aplikací, když zmáčknu na souboru enter v gnomecommanderu. Optimálně jak zařídím, aby gnomecommandet používal stejné asociace jako nautilus?
Můj systém: Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon + Gnome.
Můj hw je IBM/Lenovo Thinkpad T60

Tratos

• Návštěvník
Re: asociace souboru
« Odpověď #1 kdy: 22 Května 2010, 20:33:19 »
Protože to po každé nové instalaci hledám v zálohách, napíšu to tu i pro sebe  ;). Existuje několik návodů jak asociaci v Gnome Commander nastavit ale jediný tento způsob mi funguje spolehlivě už po několik verzí Ubuntu.

1) Je potřeba kouknout do adresáře "/usr/share/applications" jestli program na který chceme asociaci v gnomecommanderu změnit má vytvořený svůj soubor .desktop. Standardně nainstalované programy si soubor vytvoří, pokud tam není je potřeba podle vzoru jiného soubor vytvořit. V souboru je nejdůležitější položka Exec=program_ke_spusteni.

2) Editovat soubor "/usr/share/applications/@defaults.list" což je symlink na "/etc/gnome/defaults.list". Najdeme typ souboru který chceme změnit a nahradíme část například takto:
audio/x-mpeg=totem.desktop
na
audio/x-mpeg=audacious2.desktop

Tím jsme změnili asociaci mp3 z Totemu na Audacious2. Soubor uložíme. Pokud už máme gnomecommander spuštěný ukončíme ho a pustíme znovu. Asociace je nastavena.
Všechny soubory je potřeba editovat jako superuživatel.

Tak snad to někomu pomůže též.

T.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.