Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lokalizace Ubuntu Edgy  (Přečteno 5395 krát)

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« kdy: 10 Října 2006, 14:05:26 »
Před chvílí jsem poprvé nainstaloval Ubuntu a jsem trochu rozčarovaný. Mluví na mně "čenglišsky":
* Hlavní menu Gnome (Aplikace, Místa a Nastavení) jsou anglicky (Applications,...)
* Další menu už jsou česky (Grafika, Internet,...)
* Menu oken jsou anglicky, Gimp je anglicky...
* Firefox a OpenOffice.org jsou anglicky (to jsem tak nějak čekal)

Zkontroloval jsem locales: cs_CZ.UTF8 => mělo by být OK

Chvíle prohlídky nainstalovaných balíčků, chvíle hledání ve fóru: je potřeba přidat lokalizační balíčky.

Takže stahuju:
aspell-cs
gimp-help-cs
mozilla-firefox-locale-cs-cz
openoffice.org-help-cs
openoffice.org-l10n-cs
openoffice.org-thesaurus-cs

Stačí mi tyhle balíčky? To PC zatím není připojené na I-net, takže bych to měl na flešce rád kompletni;-).

Nějak nechápu tu angličtinu v Gnome a Gimpu - těm by přece mělo stačit korektní nastavení locales, ne?

snop

• Aktivní člen
  • *
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #1 kdy: 10 Října 2006, 14:26:52 »
Musis nainstalovat language-support-cs
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #2 kdy: 10 Října 2006, 14:34:37 »
Citace: snop
Musis nainstalovat language-support-cs
To je ale metapackage, který navíc obsahuje závistlost na thunderbird-locale-cs a myspell-cs-cz... Znamená to, že musím stáhnout ještě tyhle dva? Nenarazím na nějaké problémy se závislostmi: např. nemám nainstalovaný Thunderbird...

Každopádně to budu instalovat z disku (ne z netu) - jak nejsnáz? dpkg? To víte, přeučuju se z RPM (RedHat, Mandrake) a tgz (Slack).

snop

• Aktivní člen
  • *
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #3 kdy: 10 Října 2006, 14:49:13 »
tak nemusis...nainstaluj teda iba to co potrebujes
jo dpkg

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #4 kdy: 10 Října 2006, 15:23:56 »
Tak pro jistotu mám staženo language-support-cs + všechny uvedené závislosti. Zítra uvídím, jestli to pomůže.

snop

• Aktivní člen
  • *
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #5 kdy: 10 Října 2006, 15:45:59 »
uricte to pujde...nemusis instalovat to co nepotrebujes, ale ja bych nainstaloval vsechno :) to se v systeme nestrati :)

Vojtin

• Host
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #6 kdy: 10 Října 2006, 18:11:23 »
Citace: vkramar
Tak pro jistotu mám staženo language-support-cs + všechny uvedené závislosti. Zítra uvídím, jestli to pomůže.
Můžeš mi vysvětlit proč si jako nováček stahuješ a instaluješ betaverzi? Edgy Eft nebylo ještě oficiálně vydáno. Doporučuji toto vlákno smazat! Jinak systém>správa>jazyková podpora

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #7 kdy: 10 Října 2006, 18:47:03 »
Citace: Vojtin
Můžeš mi vysvětlit proč si jako nováček stahuješ a instaluješ betaverzi? Edgy Eft nebylo ještě oficiálně vydáno. Doporučuji toto vlákno smazat! Jinak systém>správa>jazyková podpora
A proč ne? Beta by už měla být pro desktop dostatečně stabilní.

Nováček v Debianu a odvozených distribucích ano.
Před lety jsem používal RedHat 6.2cz
Pak jsem na nějakou dobu poslal domácí PC k vodě a neměl jsem nic, teď se vracím. Chvíli jsem používal Mandrivu 2006, ale potřebuji několik kousku chlup novějšího SW a navíc s jsem s ní nebyl tak úplně spokojený.
Mezi tím jsem si ještě trošku "očuchal" Slackware a CRUX.
Kdyby Slack neopustil Gnome, tak jsem skončil u něj. Takhle jsem se rozhodoval mezi Debianem Etch a Ubuntu Edgy Eft. Vyhrál Edgy poměrem 1 CD : 3 DVD.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #8 kdy: 10 Října 2006, 18:48:15 »
Také nechápu, proč si někdo poprvé instaluje vývojovou verzi Ubuntu 6.10, nikde to nedoporučujeme! Při její instalaci lze vybrat český jazyk a vše potřebné se stáhne s internetu...

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #9 kdy: 10 Října 2006, 18:52:45 »
Citace: Petr Tomeš
Také nechápu, proč si někdo poprvé instaluje vývojovou verzi Ubuntu 6.10, nikde to nedoporučujeme! Při její instalaci lze vybrat český jazyk a vše potřebné se stáhne s internetu...
Jo, ale ten počítač zatím ještě není na internet připojený, takže jsem si ověřoval, jetsli mám stažený všechny balíčky, který potřebuju doinstalovat...

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #10 kdy: 10 Října 2006, 18:58:29 »
Jo, ale ten počítač zatím ještě není na internet připojený, takže jsem si ověřoval, jetsli mám stažený všechny balíčky, který potřebuju doinstalovat...
Ano, to bych ještě dovedl pochopit, ale to, proč jako svou první zkušenost s Ubuntu instalujete betavydání vývojové verze skutečně nechápu vůbec a nemohu to doporučit, možná když už tak až od kandidáta na vydání (RC), který vyjde do dvou týdnů.

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #11 kdy: 10 Října 2006, 19:02:19 »
Ano, to bych ještě dovedl pochopit, ale to, proč jako svou první zkušenost s Ubuntu instalujete betavydání vývojové verze skutečně nechápu vůbec a nemohu to doporučit, možná když už tak až od kandidáta na vydání (RC), který vyjde do dvou týdnů.
Zatím jsem měl s různými beta verzemi dobré zkušenosti. A ani tentokrát asi litovat nebudu. Jen co se přeškolím z rpm na deb a vyřeším pár drobností.

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #12 kdy: 10 Října 2006, 19:49:41 »
Já bych pochopil, že si chcete nainstalovat nejnovější vývojovou verzi,ale k Edgy vychází každý den plno MB aktualizací, takže já nechápu jak to chcete bez připojení na internet zvládat.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #13 kdy: 11 Října 2006, 13:03:21 »
Tak Edgy už z disku zmizel. 2 pády během 15 minut jsou na mě trochu moc. Inu, asi není beta jako beta.

Vojtin

• Host
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #14 kdy: 11 Října 2006, 16:22:33 »
Tak Edgy už z disku zmizel. 2 pády během 15 minut jsou na mě trochu moc. Inu, asi není beta jako beta.
Mě Edgy neupadl ani jednou...

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #15 kdy: 11 Října 2006, 16:46:26 »
A mě hned při druhém spuštění:-(. Poprvé zamrznul gnome-panel (musel jsem ho natvrdo killnout a spustit znovu), potruhé nautilus (ten se resetnul sám). Kdybych ten počítač používal sám, tak to snad přežiju (jen nevím, jak dlouho by mě to bavilo), ale občas u něj sedí i Frantíci kteří si spustí OO.org Writer, Firefoxe a SuperTuxe a šmitec.

No nic. Prozatím se vracím k původnímu systému. Ale Ubuntu (příp. Debian) mě stále láká, takže mu dám šanci až vyjde Edgy Eft jako stable release;-). V té době už bych měl být i připojený na I-net, takže snad nebudou problén ani ty na instalačním CD chybějící balíčky s podporou češtiny.

Vojtin

• Host
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #16 kdy: 11 Října 2006, 18:56:19 »
Jo taaak tak aplikace ty občas padaj.
Dneska jsem v práci byl asi hodinu na internetu a představ si, že mi ten supr IE spadnual asi 3x.

Pavelp

• Host
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #17 kdy: 11 Října 2006, 19:15:54 »
A mě hned při druhém spuštění:-(. Poprvé zamrznul gnome-panel (musel jsem ho natvrdo killnout a spustit znovu), potruhé nautilus (ten se resetnul sám). Kdybych ten počítač používal sám, tak to snad přežiju (jen nevím, jak dlouho by mě to bavilo), ale občas u něj sedí i Frantíci kteří si spustí OO.org Writer, Firefoxe a SuperTuxe a šmitec.

No nic. Prozatím se vracím k původnímu systému. Ale Ubuntu (příp. Debian) mě stále láká, takže mu dám šanci až vyjde Edgy Eft jako stable release;-). V té době už bych měl být i připojený na I-net, takže snad nebudou problén ani ty na instalačním CD chybějící balíčky s podporou češtiny.
Sice moc neporadim, ale: Musite se rozhodnout: Debian nebo Ubuntu. Osobne jsem presel od Debianu k Ubuntu (nikdy ne na serverech). Pokud mam zkusenost,  dokopat desktop Debianu k rozumne funkci (graficka akcelerace, zvuk a jine cicurky) je trochu o magii, a hodne o skripeni zubu ale lze to. Pak to ovsem nepada. Ubuntu udela vsechno za Vas,  konfigurace se da naklikat (do konfiguraku jsem zamerne nelez, abych to vyzkousel). Hraje to, akceleruje to, prehrava to leccos. A prekvapive to taky nepada. Ale mam DD 6.06 LTS, a jak jsem po trosku roztrzite komunikaci s PT zjistil, je to pro mne to prave. Ovsem jak z nasi komunikace v jinem oddeleni fora vyplynulo, EE bude padat tak casto jako rocni batole, presne do 19.10.2006. V ten den  se z oskliveho kacatka vyloupne nadherna labut... Uz koncim, moc mi to placa a ani jsem nic nepil. Preju stabilni Ubuntu.

vkramar

• Návštěvník
Lokalizace Ubuntu Edgy
« Odpověď #18 kdy: 28 Října 2006, 15:52:11 »
Ač jsem byl funkčností beta verze hodně zklamán, tak musím konstatovat že stable release udělal obrovský krok dopředu. Lokalizace je už na instalačním CD téměř kompletní - stačí doinstalovat balíčky pro FireFox a OpenOffice.org. Škoda, že se podpora MPEG & spol. musí stahovat, ale to se dá přežít.

Dobrá práce.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.