Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: openSUSE vs. Ubuntu  (Přečteno 8153 krát)

mariangru

• Aktivní člen
  • *
openSUSE vs. Ubuntu
« kdy: 18 Srpna 2009, 22:26:11 »
Ahoj. Nainstaloval jsem openSUSE s KDE 4.1 a zdá se mi to šíleně pomalé v porovnání s Ubuntu 9.04. Je to tak, nebo se mi to jen zdá? Start aplikací je pomalý, pomalá odezva při prohlížení www stránek. Co s tím? Díky za odpovědi
Ubuntu Studio 12.10. HP ProBook4510s

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Re: openSUSE vs. Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 18 Srpna 2009, 23:01:16 »
tohle je ubuntu forum - co myslis, ze ti tady lidi reknou?

ale jestli jsi pouzival ubuntu (tzn. gnome) a ted mas KDE tak to muze byt zpusobeno tim...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 18 Srpna 2009, 23:34:09 »
Nemůže to být tím, že Kubuntu 9.04 obsahuje KDE 4.2, které je na tom určitě líp než předchozí verze. A mimochodem už vyšlo KDE 4.3, zkusil bych aktualizovat  :)

col_boggy

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Srpna 2009, 02:10:16 »
Moment, suse by ale mělo ihned aktualizovat na 4.2.4, ne?
p.s.: asi zkusím stáhnout factory verzi, která už nativně obsahuje 4.3; oproti alfě kubuntu by to mohlo být stabilnější, na suse jelo KDE vždycky nejlépe.

mariangru

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 19 Srpna 2009, 07:10:55 »
Ahoj
čekám, že mi zde lidi řeknou pravdu a budou upřímní, tak jak jsem se vždy na tomto forum s tím setkal. Hodně jsem se zde naučil. Teď zkouším jinou distribuci. Nevím, proč bych se nemohl o radu obrátit zde.
OK - jak se tedy v SUSE aktualizuje KDE na KDE 4.2 či 4.3 - víte někdo? Prosím o radu
Ubuntu Studio 12.10. HP ProBook4510s

honzek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Srpna 2009, 08:22:48 »
Tipuju ze info najdes tady:

http://www.opensuse.cz/kategorie/novinka/vyslo-finalni-kde-4-3

a mozna bude stacit zadat jenom
Kód: [Vybrat]
sudo zypper dup

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Srpna 2009, 08:37:17 »
tohle je ubuntu forum - co myslis, ze ti tady lidi reknou?
.. hehe. a premejslel jsi, co zde reknou lidi tobe??

nicmene jj, jdi do KDE4.3 z factory .. pouzivam to tak

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 19 Srpna 2009, 14:10:34 »
Mám průměrný počítadlo, a za sebe můžu říci, že opensuse 11.1 je oproti ubuntu v mnoha věcech šnek, dále mi moc nevyhovuje balíčkovač, který řeší spousty závislostí - prostě deb mi přijde takový průhlednější. Na druhou stranu má fajn repozitáře, kde jsou hodně aktualní věci oproti ubuntu a perfektní nastavování v yastu - podobně jakou jsou ovládací panely ve windows, dále co se týče designu bych řekl, že v tomtu je suse také nejdál, je to na oko moc hezké distro. Za sebe můžu akorát tak říci, že začátečníkovi bych SuSE nedal ani náhodou a že ubuntu je na tom líp hlavně díky foru a wiki. A gnome, které je pro mě lepší (prostě pod pojmem stabilní vidím momentálně gnome a ne kde 4.3) je v buntovi vymazlené . Mě sedí víc bunt, každopádně doporučuji používat nějaký čas opensuse s nejnovějším kdečkem a uvidíš sám co ti bude vyhovovat více. Nebudu tvrdit, že bunt je nejlepší, protože není, jen mi prostě momentálně vyhovuje více k obrazu mému.

a tady píše suse guru ilfirin, zajímavé počtení...
http://www.opensuse.cz/jiz-me-nebavi-ustupovat
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

col_boggy

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Srpna 2009, 14:30:51 »
nicmene jj, jdi do KDE4.3 z factory .. pouzivam to tak
Jen na testy, nebo jako primarni prostredi? Pac jsem myslel, ze pouzivas 3.5.9.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #9 kdy: 19 Srpna 2009, 14:43:58 »
4wingman .. na novem notebooku jako skoro *primarni prostredi ;) ## tzn. ze pokud potrebuju drasticky setrit baterku, tak poustim icewm

4others .. pouzivejte si co chcete .. me bavi pouzivat opensuse, reportovat bugy a tesit se z toho, jak jsou rychle opravene ..
co se tyce odkazu vyse, tak rozhorceni ilfirina naprosto nesdilim, neb problemy nemam zadne ..

col_boggy

• Host
« Odpověď #10 kdy: 19 Srpna 2009, 15:40:49 »
Teď jsem si ještě thread pročetl:

ad. pomalost KDE4 - nějvětší problémy, co se rychlosti týkaly, spočívaly především v nestabilitě a nedotaženosti akcelerace; na mnoha počítačích znamenalo změnit nastavení plasmy její pád - stejně tak jako většina vytuhnutí při spouštění aplikací nebo manipulaci s okny byly prostě bugy.
  Největší rozdíl, který jsem pak pozoroval v rychlosti jako takové, bylo mezi mým minulým procesorem. Celeron C4H(?) 2.2GHz 128kB L2 cache, opravdu to jelo pomalu, jak Visty po měsíci chodu. Takže ano, pokud chcete tohle prostředí opravdu svižné, chce to alespoň nějaký hardware se slušnou propustností. Co se týče Pentia IV (2.6GHz HT 512kB L2), je to málem rychlejší, než XPčka na stejné konfiguraci.
  Snad to celé není blábol, ale rozhodně jsem to takhle vnímal.
« Poslední změna: 19 Srpna 2009, 15:47:59 od wingman »

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #11 kdy: 19 Srpna 2009, 17:24:01 »
No ještě tady trochu něco připíšu:
1) openSuSE na KDE 4.3 jsem nainstaloval přes víkend z livka dělám to tak vždy když vyjde něco nového
   celkem můžu říct,že mě to nenadchlo,ale může to být tím,že jsem zvyklej na KDE 3.5.10 a to mi maximálně vyhovuje.
2) Rychlost - řekl bych,že je srovnatelná s KDE 3xxx.
3) Vzhled - je opravdu moc hezký,KDE 3xxx je takové trochu spartánské.
4) Co se týka plasmy je dost stabilní a nedělá kousky jak tomu bylo u KDE 4.1 a 4.2.
Moje verze openSuSE ma podporu ještě až do 30. června 2010,tak to ještě klucí doladí a pak spokojeně přejdu na KDE 4xxx.

openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

col_boggy

• Host
« Odpověď #12 kdy: 19 Srpna 2009, 18:04:39 »
Spartánskost verze 3.5 je podle mě jedna z jeho výhod - vynikající volba pro ty, co nemají rádni gnome a mají odpor k designu kde4 nebo koncepci plasmidů. Prostě jedno z mála "rock-solid" prostředí, však jsem na něm taky začínal na prvním Kubuntu :)

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #13 kdy: 19 Srpna 2009, 18:22:36 »
Spartánskost verze 3.5 je podle mě jedna z jeho výhod - vynikající volba pro ty, co nemají rádni gnome a mají odpor k designu kde4 nebo koncepci plasmidů. Prostě jedno z mála "rock-solid" prostředí, však jsem na něm taky začínal na prvním Kubuntu :)

A hlavně je to úžasně rychlé  ;)
Nemohl jsem dlouhou dobu přijít KDE na chuť,ale dnes bych si jiné prostředí nedal.

A od té doby nemám rád tento vtip:
 Když se někdo zeptá kde? Já odpovídám gnome a vždy se směju akorát já  ;D
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #14 kdy: 19 Srpna 2009, 20:44:10 »
to znám... ale na baby nepoužívat.... nestabilní :(
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 19 Srpna 2009, 21:37:28 »
Taky si lehce postesknu...

Byl jsem vždy KDE pozitivní. Po odchodu Kubuntu od KDE3 jsem dával KDE4 šanci(stále mám Kubuntu 9.04), snažil se zvyknout na KDE4, trpěl jsem mu bugy, padavost a příšernou pomalost na mém noťasu s Intel 915 GPU, 1,7 Ghz.
Postupně jsem však překonvertoval na Gnome, Xfce4 a Lxde, které jede dobře.

Proč se mi nelíbí KDE4? Pomalost(zabrání RAM je v pohodě) a strašné plítvání místem. Roztahané nabídky a dialogy, děs...

Jak se píše i na jiných serverech, dávám tip na srovnání použitelnosti s KDE3, tak ve verzi 4.5(analogie 3.5? :) )

Radši to po sobě číst nebudu. Dělal jsem u toho ještě mrtě dalších věcí. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

col_boggy

• Host
« Odpověď #16 kdy: 19 Srpna 2009, 22:50:08 »
Tak nové Suse je veselé, kde4.3 vypadá pěkně, všechno funguje - až na grafické apliakce vyžadující rootovská práva. Při pokusu o grafické spuštění Yastu to vyžaduje heslo, po zadání ho označí za neplatné (přes terminál to ale jako "su root" fungovalo bez problémů, stejně tak jako spuštění yastu samotného v textovém režimu). Otázka tedy zní - WTF?! :D +, software manager ani nenaběhne (jen se zobrazí načítací ikonka). Moc jsem to nezkoumal a přepnul na chvíli zpět na XPčka, ráno se na to podívám podrobněji. Každopádně docela LOL.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 19 Srpna 2009, 23:00:24 »
njn.. jestli chceš svižné KDE 4.3, tak nainstaluj debian, tam takové problémy nejsou  :)
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #18 kdy: 19 Srpna 2009, 23:01:47 »
už zas slečny ! zas se hádáte o prostředích... běžte raděj spát, na pivo nebo čumět na TV
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

col_boggy

• Host
« Odpověď #19 kdy: 19 Srpna 2009, 23:40:37 »
stet: o prostředích se nehádáme, celý den se tu jen srovnávají kladné vlastnosti kde3 a 4.

vitaa:
chtěl jsem dát opensuse šanci, tím spíš, že ještě chvli potrvá, než se do weekly buildu debianu dostane nové jádro (já vím, že je to otázka několika kliknutí to nainstalovat, jde mi o něco jiného).

qUAKER

• Host
« Odpověď #20 kdy: 20 Srpna 2009, 09:23:57 »
vitaa:[/b] chtěl jsem dát opensuse šanci, tím spíš, že ještě chvli potrvá, než se do weekly buildu debianu dostane nové jádro (já vím, že je to otázka několika kliknutí to nainstalovat, jde mi o něco jiného).

2.6.30 už je v testingu :) takže bude i v dalším weekly buildu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.