Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Banka, Ubuntu a dávková komunikace  (Přečteno 12949 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Banka, Ubuntu a dávková komunikace
« kdy: 19 Srpna 2009, 11:30:49 »
Opět marně řeším problém, jakou banku používat s Ubuntu. Potřebuji aby podporovala dávkovou komunikaci (hromadné odesílání příkazů a příjem souborů s výpisy) k automatickému zpracování v účetním softwaru.

V případě, že nemůžete poradit, prosím napište jim požadavek, aby banka podporovala Linux. Já jim to tam píšu každý měsíc a už mi lezou na nervy. Poplatky jsou oproti zahraničí nehorázně vysoké, ale...

info@rb.cz
info@kb.cz
info@csas.cz
info@gemoney.cz

atd...

Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Banka, Ubuntu a dávková komunikace
« Odpověď #1 kdy: 19 Srpna 2009, 18:02:21 »
No, mě teda Komerčka na Ubuntu normálně funguje. Ale používám "jen" běžné webové rozhraní mojebanka. Takže fakt nevím, co byh jim měl napsat...

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 20 Srpna 2009, 00:51:40 »
Dávková komunikace u KB funguje tak že posíláš/přijímáš textové soubory. To je přeci bez problémů možné. Program na zpracování dávek je už tvoje starost, nikoliv banky. S ostatními nemám zkušenosti.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 20 Srpna 2009, 09:47:35 »
No, mě teda Komerčka na Ubuntu normálně funguje. Ale používám "jen" běžné webové rozhraní mojebanka. Takže fakt nevím, co byh jim měl napsat...
Webové rozhraní funguje všude... Měl byste jim napsat že máte velkou firmu, používáte výhradně Linux Ubuntu a máte zájem si u nich založit účet jen Vám vadí, že nepodporují Linux...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 20 Srpna 2009, 09:54:29 »
A čo také si, vojín Kefalín, predstavujete pod pojmom "nepodporujů Linux"?

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 20 Srpna 2009, 10:10:42 »
komercka mi normalne pod kubuntu fungovala ted mam Mbank a taktez v pohode akorat nevim co to je davkova komunikace takze nevim zdali to mbank provozuje  :)
kubuntu 9.10

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 20 Srpna 2009, 10:15:14 »

Že žádným způsobem nedá fungovat podle běžného schématu:

banka - oboustranná dávková komunikace - (Ubuntu) - účetní software

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 20 Srpna 2009, 10:15:59 »
komercka mi normalne pod kubuntu fungovala ted mam Mbank a taktez v pohode akorat nevim co to je davkova komunikace takze nevim zdali to mbank provozuje  :)

M-bank dávkovou komunikaci nepodporuje vůbec.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Srpna 2009, 10:51:15 »

U KB mi to funguje v aplikaci MojeBanka. Teď jsem to vyzkoušel.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 20 Srpna 2009, 11:03:13 »

Takže si připravíte hromadný příkaz v účetním softwaru (export) a tento soubor odešlete do banky, certifikujete, on se provede... Potom si stáhnete soubor s výpisem (například týdenním), ten vložíte do účetního softwaru (import) a on se automaticky zaúčtuje a to pouze s Ubuntu? Jste kouzelník...

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #10 kdy: 20 Srpna 2009, 11:46:47 »
Hromadné příkazy k úhradě nepoužívám, tudíž nemohu posoudit. Ovšem automatizované zpracování výpisu transakcí mi funguje. Jen bych rád poznamenal, že starost banky zásadně končí doručením příslušného výpisu do počítače klienta. Jestli ho klient (jeho sw) dokáže či nedokáže následně zpracovat je starost klienta, nikoliv banky. Mám dojem, že tu teče spousta slz na špatný hrob.

P.S.
A na ty výzvy ke hromadnému spamování bank (či kohokoliv jiného) mám jedinou odpověď: *censored* OFF!!!
« Poslední změna: 20 Srpna 2009, 11:50:18 od mka »

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 20 Srpna 2009, 11:53:43 »
Jen bych rád poznamenal, že starost banky zásadně končí doručením příslušného výpisu do počítače klienta. Jestli ho klient (jeho sw) dokáže či nedokáže následně zpracovat je starost klienta, nikoliv banky. Mám dojem, že tu teče spousta slz na špatný hrob.
P.S.
A na ty výzvy ke hromadnému spamování bank (či kohokoliv jiného) mám jedinou odpověď: *censored* OFF!!!

RB vám do systému žádný výpis ke zpracování nedoručí, protože ho přijme pouze jejich eKomunikátor, který je od začátku pouze pro Win a pod wine nestahuje :-(

Napsat bance, že bych uvítal, kdyby podporovala Linux není spam. Jejich adresy jsou od toho, aby se tam posílaly připomínky atd...

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #12 kdy: 20 Srpna 2009, 12:23:47 »
1) Změň banku.
2) Pokud chceš někomu něco napsat, napiš to, ale neagituj, aby to za tebe dělali druzí.
3) Raději už vlákno zavři :-)

compaq

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 20 Srpna 2009, 15:57:24 »
1) Změň banku.

Klidně, ale neznám zatím žádnou, se kterou se dá pracovat POUZE s Ubuntu. :-(

Nevím, proč bych měl toto vlákno uzavírat, když jde o důležitý problém. Rozhodně je dávková komunikace s bankou a její vyřešení důležitější, než stovky různých vzhledů plochy, témat přihlašovacích obrazovek a jiné ptákoviny, kterých tu jsou tuny...
« Poslední změna: 20 Srpna 2009, 16:00:15 od compaq »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #14 kdy: 20 Srpna 2009, 16:54:52 »
Jak už tu bylo opakovaně uvedeno (např. kalfar), aplikace mojebanka od KB to umí, tedy zpracuje textový soubor s příkazem k úhradě a generuje textový soubor s výpisem z účtu. Tato aplikace mi v Ubuntu bez problémů funguje. Pokud ti tohle nestačí, tak fakt netuším, co ještě chceš. Nemám tušení, proč by měla nějaká banka speciálně podporovat nějakou pltaformu, když nabízí řešení, které je multiplatformní.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 20 Srpna 2009, 19:15:58 »

Takže si připravíte hromadný příkaz v účetním softwaru (export) a tento soubor odešlete do banky, certifikujete, on se provede... Potom si stáhnete soubor s výpisem (například týdenním), ten vložíte do účetního softwaru (import) a on se automaticky zaúčtuje a to pouze s Ubuntu? Jste kouzelník...

Já tady řeším banku, nikoliv účetní soft. Jinak odeslání - texťák je stejnej v Ubuntu i jinde, nahrát jim do formuláře jde, dál jsem to nezkoušel. Přijetí - funguje, stáhnul jsem si účetní operace za poslední měsíc, vše v pořádku.

P.S.: Prosím neurážet, pokud jsem Vás jen špatně pochopil

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 21 Srpna 2009, 09:21:46 »
Jak už tu bylo opakovaně uvedeno (např. kalfar), aplikace mojebanka od KB to umí, tedy zpracuje textový soubor s příkazem k úhradě a generuje textový soubor s výpisem z účtu. Tato aplikace mi v Ubuntu bez problémů funguje. Pokud ti tohle nestačí, tak fakt netuším, co ještě chceš. Nemám tušení, proč by měla nějaká banka speciálně podporovat nějakou pltaformu, když nabízí řešení, které je multiplatformní.

Díky za tip. Poinformuji se u KB, ale dle DEMA na jejich webu to nebude k ničemu. Komunikace musí být v ABO formátu (nebo jiném, například CityBank, MultiCash, ČS, ČSOB, GEMINI, KB, Best KB, výpisy jsou soubory *.gpc a příkazy *.kpc. Soubory TXT jsou k ničemu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #17 kdy: 21 Srpna 2009, 10:06:53 »
No, ale to už pak není problém banky, ale účetního sw. Ale jak tak koukám, tak formát KB resp. Best KB by asi mohl mít něco společného s Komerční bankou, ne?
A pokud ne, tak bys mohl změnit vlákno na "Stěžujte si u dodavatele mého účetního sw, že nepodporuje komunikaci s KB" :-)))

compaq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 21 Srpna 2009, 10:20:04 »
No, ale to už pak není problém banky, ale účetního sw. Ale jak tak koukám, tak formát KB resp. Best KB by asi mohl mít něco společného s Komerční bankou, ne?
A pokud ne, tak bys mohl změnit vlákno na "Stěžujte si u dodavatele mého účetního sw, že nepodporuje komunikaci s KB" :-)))

Vlákno měnit nebudu, ale dík za rady.

Byl jsem nedávno v KB a tam mě informovali, že to bez SW ProfiBanka a čtečky čipových karet (obojí je přirozeně POUZE pro Win) nelze. Teď jsem volal na technickou podporu (KB) a jde to. KB Mojebanka umožňuje obousměrně dávkově komunikovat bez použití čehokoli od MS. Skvělé...

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 21 Srpna 2009, 21:01:58 »
Možná jsi se měl předtím informovat o tom co vlastně chceš. Sooubory dávek z KB jsou normální texťáky, akorát mají zvláštní příponu a specifickej obsah. Ty soubory se daj normálně otevřít v kterýmkoliv texťáku, vzpomínám si že, když jsem pro KB testoval internetové bankovnictví, tak jsem ty soubory četl a psal rychleji než program ;)

mrstevo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 21 Října 2009, 21:38:30 »
YOU SHOULD NEVER GET MORE THAN YOU GIVE

Intel Core 2 Duo 2 GHz, 3GiB ram, 160GB SATA2, NVIDIA 8400GS 512MiB  DDR2, Saa7134 TV card Ubuntu 9.04

compaq

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 22 Října 2009, 08:20:38 »
Len pre zaujímaosť  http://www.svethospodarstvi.cz/banky/pbanky.htm

...o dávkové komunikaci ani slovo. Znovu upřesňuji, že mě nejde o GSM banking, web, SMS, telefonní banking, výběry z bankomatů, platební karty, nonstop pobočky, úvěry, hypotéky, směnárny atd...

Jen o obousměrnou dávkovou komunikaci s bankou:

software si stáhne soubor s výpisem (např. s padesáti pohyby na účtu) a zaúčtuje to
software připraví hromadný příkaz k úhradě (s třiceti položkami) odešle do banky a ta to provede...

Doufám, že sem teď nebudete zase psát, že máte banku XY a že vám její web na Ubuntu jede, nebo že si mám upravovat nějaké soubory v texťáku :-)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #22 kdy: 22 Října 2009, 09:49:22 »
Obávám se, panáčku, že v tom máš kapánek zmatek:
příprava dávkového souboru s hromadným příkazem k úhradě a zaúčtování bankovních výpisů nemůže být v žádném případě starostí nějakého bankovního sw, ale tvého účetního sw. Po bankovním můžeš chtít maximálně to, aby tebou poskytnutá data předal bance a bankou poskytnutá data zase tobě. Kapišto?!!!

compaq

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 22 Října 2009, 10:12:01 »
Vím jak to chodí, dělám to (na starém OS) už od roku 1998 každej tejden v pondělí a v pátek... Jde mi u to soubor do banky odeslat a přijmout zpět. Například e-komunikátor (poze pro starý OS) z eBanky (dnes RB) prostě pod wine neodesílá a nepřijímá...

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #24 kdy: 22 Října 2009, 10:21:08 »
No a právě proto to asi "chytré banky" řeší přes webovou aplikaci, která může běžet v podstatě na jakémkoliv OS, kde běží některý z podporovaných prohlížečů (ff, Opera, ...) plus obvykle java. A pak není problém odeslat "tvůj" soubor do banky a "jejich" soubor uložit na tvém počítači. A zbytek je už věc tvého účetního sw.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.