Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neznámý problém na disku..  (Přečteno 2500 krát)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Neznámý problém na disku..
« kdy: 21 Srpna 2009, 16:44:55 »
Dobrý den,

zase mi jednou hoří zadek a potřeboval bych pomoc od větších odborníků, než jsem já.. Na notebook s Windows Vista (32 bit) jsem chtěl instalovat jako druhý systém Debian lenny (32 bit). Disk jsem rozděloval z liveCD Ubuntu 8.04 LTS, a hned při rozdělení mě zarazila podivná struktura; nenechal jsem se vyvést z míry a pokračoval jsem v plánu - zmenšil jsem disk s Vistou o cca 5GiB, vše proběhlo bez problému, žádná chyba. Tak jsem restartoval, nabootoval jsem instalační CD Debianu, spustil jsem grafickou instalaci(nechtěl jsem přítelkyni děsit textovým instalátorem), začalo se to načítat, ale potom jen černá obrazovka.. mno, tak jsem zkoušel CTRL+ALT+DELETE, ALT+PRTSCR+B, nic.. hmm, takže to musel asi být kernel panic. Tak jsem to prostě vypnul, a po chvíli zapnul, a pro jistotu jsem zkusil nastartovat Vistu.. ale prostě nejde na bootovat, ani F8 nezobrazí nabídku, a ani ten systém nevidí instalace Ubuntu - nenalezne žádné jiné OS. Ale přitom je disk se všemi daty z Windows(systémový disk) v Ubuntu přístupný a tak jsem už i vytvořil zálohu.

Takže, mám problém tento: oddíl nebyl poškozen, oddíl byl správně odpojen, oddíl nezměnil svoji polohu, a přesto se počítač chová jako, by tam žádný OS nebyl - ihned se retartuje, a Windows prostě nestartuje. ???

Nikdy jsem se s tím nesetkal, přikládám ještě screen z Gparted pro snadné pochopení struktury disku:

(ten ext3 disk jsem nově vytvořil, ostatní takhle už byly)
Nevíte někdo, jak jednoduše obnovit chod Windows Vista v tomto případě? Resp. tak, abych nemusel reinstalovat? :)

(a omlouvám se, že to píšu na linuxové fórum, ale mám silné pochybnosti, že by někdo, kdo zná primárně Windows měl takové zkušenosti; prosím nemažte toto vlákno, řešení problému je pro mě teď velmi důležité, děkuji.)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Neznámý problém na disku..
« Odpověď #1 kdy: 21 Srpna 2009, 16:50:35 »
Obnova Grubu? Pak musí být Win vidět.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

JohnyN

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Srpna 2009, 17:00:07 »
Zdravím, disky idú namontovať pod LiveCD? Odporúčam zazálohovať dáta (ak ste to ešte neurobili, ale verím, že áno) skúsiť nainštalovať GRUB, ako radí Millhouse.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 21 Srpna 2009, 20:53:18 »
Ako si instaloval tu vistu. Nebolo tam napriklad XP a potom dualboot s vistou alebo nieco tak? To rozdelenie disku je naozaj zaujimave pretoze samostatna instalacia win. sa tlaci na sda1 aj ked vista sa uz da nainstalovat na inu particiu. Ovsem zda sa mi ze zavadzac potrebuje stale na sda1.
Ak sa mylim tak ma opravte.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 21 Srpna 2009, 20:55:37 »
No mě by spíš zajímalo jaký zavaděč to právě spouští? Máš tam grub a nebo jsi tam vrátil zpátky Vistovej? Jinak jsou mi dost podezřelý ty 1MB nealokovaný oddíly, co to je?
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Srpna 2009, 11:50:13 »
No mě by spíš zajímalo jaký zavaděč to právě spouští? Máš tam grub a nebo jsi tam vrátil zpátky Vistovej? Jinak jsou mi dost podezřelý ty 1MB nealokovaný oddíly, co to je?

1MBový nealokovaný oddiel je neschopnosť Visty rozdeliť Disk. Rovnako to mám aj ja s OEM Vistou.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.