Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nenajde monitor(spatne rozliseni?)  (Přečteno 7229 krát)

mefiik

• Návštěvník
Ubuntu nenajde monitor(spatne rozliseni?)
« kdy: 23 Srpna 2009, 22:36:55 »
Ahojte omlouvam se pokud postuji zase do spatne sekce, ale nasel sem tu vice podobnych prispevku... nevim zda to je normalni ale v nastaveni displeje mi to pise ze neni nalezen monitor, nemuzu nastavit jine rozliseni, frekvenci, nic.. jen to co tam je... rozliseni sice mohu menit v nvidia settings(mam nastaveno "auto") ale i presto se mi zda ze je vse nejakej velke, kdyz si pustim windows Vista tak mam ikony i firefox mensi(zda se mi)

info o graf

Graphics Processor: GeForce 8200M G
NVIDIA Driver Version: 185.18.36
Ubuntu : 9.04

nevim zda to je dostacujici, mam linux teprv par dni, takze prosim budte ohleduplni pokud sem neco udelal blbe

picard

• Stálý člen
  • **
Re: Ubuntu nenajde monitor(spatne rozliseni?)
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2009, 00:00:59 »
Přečtěte si tento článek na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20NVIDIA

mefiik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2009, 01:00:54 »
Přečtěte si tento článek na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20NVIDIA
no zatim mam vse udelane, jen nevim jake glx presne stahnout pro mou kartu, je tam na vyber z nekolika
  nvidia-glx-96 96.43.10-0ubuntu1
  nvidia-glx-71 71.86.08-0ubuntu1
  nvidia-glx-180 180.44-0ubuntu1
  nvidia-glx-173 173.14.16-0ubuntu1
a ja jaksi nevim jestli mohu stahnou tjakekoliv, nebo jake pasuje presne na mou kartu:( nevycetl sem to nikde, neukamenujte me za to..

edit: mimochodem ted pro zmenu nemuzu nastavit displej z nvidia centra ale z ubuntu nastaveni, ale monitor porad hlasi jako nenalezen
« Poslední změna: 24 Srpna 2009, 01:08:22 od mefiik »

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 24 Srpna 2009, 10:29:21 »
Jestliže máš ovladače nvidie, budeš mít i nástroj od nvidie na nastavení monitoru - nvidia-settings.
Pokud budeš chtít upravovat, změnit "natrvalo" nějaké nastavení v tomto nástroji spusť ho jako root, tedy pomocí příkazu gksudo nvidia-settings a pak ulož do xorg.conf - bude tam na to tlačítko.

Protože se bude "něco" zapisovat, měnit v systému (xorg.conf) musíš mít nvidia-settings spuštěný jako root.  ;)
Na tvou gr. kartu nech zvolené ovladače, které ti nabízí správce nesvobodných ovladačů - tedy zřejmě verzi 180 nebo 173.
« Poslední změna: 24 Srpna 2009, 11:05:02 od luisah »

mefiik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Srpna 2009, 15:05:54 »
Jestliže máš ovladače nvidie, budeš mít i nástroj od nvidie na nastavení monitoru - nvidia-settings.
Pokud budeš chtít upravovat, změnit "natrvalo" nějaké nastavení v tomto nástroji spusť ho jako root, tedy pomocí příkazu gksudo nvidia-settings a pak ulož do xorg.conf - bude tam na to tlačítko.

Protože se bude "něco" zapisovat, měnit v systému (xorg.conf) musíš mít nvidia-settings spuštěný jako root.  ;)
Na tvou gr. kartu nech zvolené ovladače, které ti nabízí správce nesvobodných ovladačů - tedy zřejmě verzi 180 nebo 173.
kdyz sem naisntaloval jeden i druhej reakce ubuntu byla stejna po resartovani se mi obevila jen konzole na zadavani prikazu a po chvilce skocila hlaska ze je cosi spatne s nvidia glx a ze se nepodarilo preinstalovat ovladace, kvuli tomu ze nemuze najit kernel, a hodi mi to nabidku co dela, tak abych se vubec dostal na plochu, dam spustit ubuntu v low-graphic... a nevim co odtud dal delat.. neni mozny ze se to glx pere se drivery co uz na pc naisntalovane mam?

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 24 Srpna 2009, 15:24:13 »
Jistě, měj nainstalované vždy jen jedny drivery od nvidie. Tedy nejdříve odinstaluj všechny ovladače, zkus restart a pak nainstalovat nejnovější ovladače a znovu restart. Pak se uvidí.

EDIT: Tu hlášku by to chtělo sem napsat.

mefiik

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 24 Srpna 2009, 15:52:24 »
Jistě, měj nainstalované vždy jen jedny drivery od nvidie. Tedy nejdříve odinstaluj všechny ovladače, zkus restart a pak nainstalovat nejnovější ovladače a znovu restart. Pak se uvidí.

EDIT: Tu hlášku by to chtělo sem napsat.
kdyz odinstaluju ty glx tak system nabehne v low graphic .. kdyz se snazim znovu nainstalovat ovladace stahnute z nvidia.com tak mi to pise ze je chyba pri zjistovatni kernelu a isntalace se nedokonci, kdyz chci pustit NVIDIA x server settings napise to ze mam na rootu pustit nvidia-xconfig a restartovat x server, kdyz to udelam zadna zmena...

zde je ta hlaska

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 24 Srpna 2009, 16:31:07 »
Zkoušel jsi nainstalovat ovladače pomocí správce nesvobodných ovladačů? Nebo ti to ubuntu samo nenabízí?
« Poslední změna: 24 Srpna 2009, 16:34:33 od luisah »

mefiik

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 24 Srpna 2009, 16:44:09 »
Zkoušel jsi nainstalovat ovladače pomocí správce nesvobodných ovladačů? Nebo ti to ubuntu samo nenabízí?
Nezkousel jelikoz nikde v polozce System nic jako "Spravce nesvobodnych ovladacu" nevidim... uz sem na netu nasel tuhle moznost, ale nenasel sem to, porad hledam neco na netu jak to rozchodit ale furt nic, poprve sem nainstaloval normalne ovladace stahle z nvidia.com... vse slo jak ma ani se to nesekalo(ted mam frekvenci monitoru 0 hz) pak sem prisel sem ze mi ubuntu nenasel monitor a ze i kdyz mam low graphic a i kdyz sem mel normalni rozliseni tak sem mel porad stejne velkou obrazovku jen se mi to nesekalo... tak mi bylo receno at stahnu glx.. stahl sem glx a od te doby se to vse se*e, ubuntu nabehne normalne jen kdyz je smazu ono glx (jak 173 tak 180) a kdyz chci znova nainstalovat ty ovladace z nvidia.com tak mi to pise ze to nemuze najit kernel modul... mozna kdybych smazal i ten NVIDIA x server settings, jako uplne tu nvidii z pc, ale to jsem jeste nevykoumal jak:D

mefiik

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 24 Srpna 2009, 17:15:55 »
Systém, Správa, Ovladače hardwaru.

tam mi to nabizi ovladace pro akceleraci 180(doporuceno) a 170.. kdyz naisntaluju 180 a dam restart tak mi nenabehne login ale prikazovy radek(ci jak se tomu rika) a tam se sice muzu prihlasit ale proste nevidim plochu, a kdyz zapnu gdm tak mi to hodi hlasku (viz hore) a musim dat spustit system v low graphic

mefiik

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 24 Srpna 2009, 17:58:51 »
tak sem nasel tento postup ktery jakz takz pomohl

1) V Synapticu (Systém-Správa-Synaptic) jsem zlikvidoval stopy po všech nepovedených pokusech dle různých nápověd z wiki a jiných zdrojů -> vymazal jsem všechno, co obsahovalo nvidia
2) nechal jsem automaticky upravit soubor /etc/X11/xorg.conf  do jeho původního stavu (případně použijte zálohu, kterou jste si vytvořili)
3) instalace Envy pomocí "sudo apt-get install envyng-gtk"
4) spuštění Envy v terminálu pomocí "sudo envyng -t"
5) je to velice jednoduchý prográmek, který nabízí asi 5 možností, je to velice intuitivní, jediné, co jsem potřeboval vědět, který ovladač chci instalovat (vyhledat lze na http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us (http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us))
6) proběhla instalace, chtělo se to automaticky restartovat, to jsem nepovolil
7) zkontroloval jsem /etc/X11/xorg.conf pomocí příkazu cat, všechno se zdálo být jak má (tedy správně uvedený Driver nvidia).
8.) provedl jsem restart
9)HEUREKA - funguje to (dokonce v Systém-Správa-Ovladače hardwaru jsem nalezl 2 ovladače na výběr, taktéž nvidia-settings funguje se všemi nabídkami, které má mít)

akorat stale mi ubuntu nastaveni displeje hlasi neznamy monitor a nejdou mi zapnout ani efekty...

wosak

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Prosince 2009, 14:02:44 »
no mám ubuntu 9.10 nvidia 8200 vše nainstalováno ale píše mi to že to nerozpozná monitor a nemůžu nastavit víc 1024x768 anin přes nvidia settinng

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 11 Prosince 2009, 15:42:35 »
spust z prik. radku napr.:
gtf 1024 768 85

(nazev programu- rozliseni horizontalni-vertikalni-obnovovaci frekvence)
toto je treba dat do xorgu sekce monitor.

Bohuzel ted nemam cas to podrobneji rozvezt. Ale jiste ti tu nekdo poradi vic.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.