Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samozapnutí počítače po vypnutí modemu  (Přečteno 1888 krát)

Opice

• Návštěvník
Samozapnutí počítače po vypnutí modemu
« kdy: 23 Srpna 2009, 22:41:55 »
Zdravím. Mám Linux jen krátce a zatím se seznamujeme. Na PC mám na jednom diskovém oddíle Win XP, na druhém data a na třetím Ubuntu. V Linuxu jsem ve startupmanageru nastavil jako výchozí systém XP a dále nechal jeden Linux. Když ukončím Linux "Vypnout", PC se vypne, ale v okamžiku, kdy vypnu modem (ADSL 2+ ASUS 602, kabel), PC se zapne. Samo. Musím nechat nastartovat XP a vypnout je. Pak je vše normální. Zkoušel jsem přehodit výchozí systém ve startupmanageru na Linux, ale žádná změna. Vím, řešením je nevypínat modem, nicméně... nebudete někdo, prosím, vědět, co s tím? Dík.

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Re: Samozapnutí počítače po vypnutí modemu
« Odpověď #1 kdy: 23 Srpna 2009, 23:11:14 »
to je opravdu zvlastni - jedine co me napada, je zkontrolovat, jestli nahodou v BIOSu neni povoleno wake on lan a to pripadne vypnout ; popr. zacni vypinat buntu jinym zpusobem - sudo shutdown -P now - to by snad mohlo pomoct (nebo mozna poweroff (-f) -i )
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Opice

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2009, 22:38:12 »
Děkuji, zatím je však jediným řešením (chci-li vypínat modem) vypnout modem před vypnutím poočítače. Kdyby přesto někoho něco napadlo..., prosím.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2009, 09:59:13 »
Problém rozhodně není v linuxu, ale v nastavení BIOSu, jak je zde již uvedeno. Projdi si tedy důkladně setup - nějaká položka, kterou se nastavuje probuzení počítače při aktivitě na síti (modem při vypnutí evidentně "zatahá za drátky") tam jistě bude. Nebo si pořiď prodlužku s vypínačem a vypínej to tak :-)

Opice

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Srpna 2009, 18:16:20 »
V biosu je asi nejbližší možná volba "Power On by external modem - disabled", takže vypnuto. XP mi to nedělá, tak jsem si myslel, že to souvisí s Linuxem. PC mám přes záložní zdroj (na malém městě rádi vypínají proud). Tak moc děkuji.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Srpna 2009, 19:05:48 »
Není možné že Ubuntu Váš počítač jen jaksi hibernuje a signál z modemu ho probudí? To probuzení, je to zcela standardní spouštění počítače (kontrola paměti, mechanik,výpis disků...) nebo je to jiné než spouštění studeného systému?
Jak je Váš modem spojen s počítačem? Přes USB nebo síťový kabel?
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Opice

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Srpna 2009, 22:41:42 »
Počítač se zcela standardním způsobem startuje - tedy neprobouzí. Při stratu normálně nabízí i tabulku na výběr, který systém spustit (Linux, XP). Modem mám s PC spojený přes síťový kabel.
« Poslední změna: 25 Srpna 2009, 22:49:21 od Opice »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #7 kdy: 26 Srpna 2009, 09:19:31 »
Čistě pro pořádek - když je počítač vypnutý, žádný operační systém nejede a tudíž nemůže nic způsobit.
Není tam ještě nějaká volba jako "Power On by LAN"? Případně - pokud to tedy dělá stále - jaké jsou tam ještě další volby Power On?
Je-li modem připojet síťovým kabelem, je to zařízení na síti, tedy LAN.

mrstevo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 26 Srpna 2009, 10:42:56 »
Alebo Wake on  LAN v   biose...
YOU SHOULD NEVER GET MORE THAN YOU GIVE

Intel Core 2 Duo 2 GHz, 3GiB ram, 160GB SATA2, NVIDIA 8400GS 512MiB  DDR2, Saa7134 TV card Ubuntu 9.04

Opice

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 26 Srpna 2009, 23:09:36 »
Dík za odpovědi. V biosu v sekci "Power" mám následující:

AC Power Loss Restart(Previous state)
Power On by PCI Devices(Disabled)
Power On by External modems(Disabled)
Power On by RTC Alarm(Disabled)

čemuž moc nerozumím, neb jsem spíše uživatel.

Také se domnívám, že to nemůže souviset se systémem, když je počítač vypnutý. Ale proč to nedělá, když vypnu XP?
Pak by problém neměl být v biosu. Napadlo mne ještě: Při instalaci Ubuntu jsem vytvořil nejprve SWAP a pak teprve / ext3. Tak jsem to vyčetl v návodu na instalaci Fedory, kterou jsem dříve zkoušel. Smazal jsem ji však přeformátováním, tedy úplně. Až teď jsem si všimnul v nápovědě k instalaci Ubuntu, že mají být sekce SWAP a / opačně. To by snad na to nemělo mít vliv, když při vypnutí PC se vše dočasné vymaže... Děkuji za váš zájem a kdyby ještě někoho něco napadlo, budu rád.

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #10 kdy: 27 Srpna 2009, 00:57:09 »
to s temi oddily s tim nema nic spolecneho... zkousel jsi oba prikazy, ktere jsem ti radil?

btw, ve fedore s tim problem nebyl?
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.

Opice

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 27 Srpna 2009, 22:42:27 »
Děkuji MacHala, zkoušel jsem všechny kombinace a výsledek byl ten, že se PC zapne až po asi 5" a ne hned po vypnutí modemu.
S Fedorou jsem počítač nevypínal, jen jsem ji chvíli zkoušel, ale nějak jsme si nerozumněli.
Teď jsem si ale všimnul, že při vypínání Ubuntu, když obrazovka zčerná, tedy těsně než se PC vypne, objeví se řádek, začínající Error..., více se nedá přečíst, neb je to zlomek sekundy. Píše vám to taky někomu něco při vypínání?

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #12 kdy: 28 Srpna 2009, 10:35:50 »
ted uz varim uplne z vody, ale mozna by mohlo pomoct vypnuti ACPI >> zkus do parametru bootovani pridat "acpi=off apm=on apm=power-off" (ala http://wiki.ubuntu.cz/Bootovac%C3%AD%20parametry )

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 28 Srpna 2009, 13:18:06 »
Me se to stavalo s lampickou,vypnu pocitac,zapnu lampicku,zapne se pocitac... :) Bylo to vadnym zdrojem,stacilo malinka zmena a pocitac se zapl.Zkus prozkoumat tohle,nebo ho prepoj do jine zasuvky.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

emil54

• Host
« Odpověď #14 kdy: 28 Srpna 2009, 20:12:41 »
Nemas nahodou comp pripojenej pres tu starou kulatou rozdvojku? Jestli mas po ruce fazovku, tak prekontroluj, jestli na nulak neposilas fazi. To pak dela ruzny divy.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.