Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odinstalace programu  (Přečteno 1926 krát)

polo23

• Aktivní člen
  • *
Odinstalace programu
« kdy: 30 Srpna 2009, 07:18:56 »
Ahoj chci se zeptat na jednu vec ohledne ktere nemam moc jasno. Mel jsem za to ze kdyz si naistaluju nejaky balicek(program) a pak ho odinstaluju tak se s nim smazou vsechny soubory ktere si dotahnul sebou jako napr. /home/uzivatel/.audacious. Pouzil jsem na to prikaz aptitude purge audacious. Bohuzel plno souboru mi na PC nechal a musel jsem je smazat rucne.

Dalsi vec co mi neni jasna - audacious mi "blbnul" tak jsem ho odinstaloval aptitude purge audacious a znova nainstaloval aptitude install audacious. To ale nepomohlo... Zabralo to az ve chvili kdy jsem ho odinstaloval pak smazal rucne zbyle soubory a pak naistaloval. Z toho plyne ze pokud po odinstalaci nesmazu zbyle soubory tak pri nove instalaci tyto soubory nejsou prepsany...muze mi nekdo vysvetlit jak je to mozne?
Diky

Nemec

• Aktivní člen
  • *
Re: Odinstalace programu
« Odpověď #1 kdy: 30 Srpna 2009, 08:12:55 »
Odinstalace programu smaže pouze systémová nastavení, nikoliv uživatelské v tvém adresáři, ta ja nutno smazat ručně. Pokud tam zůstávají nic se nestane, zabírají pouze pár kb. K otázce, co mám dělat když mi program blbne, je zbytečné přeinstalovávat, v 99 procentech pomůže pouze vymazání konfiguračních souborů v tvém adresáři, program se tím resetuje na defaultní nastavení.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 30 Srpna 2009, 09:35:50 »
Stačí většinou smazat soubory programu ve tvém domovském adresáři, program si je při dalším spuštěním vytvoří znova s původním nastavením.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

polo23

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 30 Srpna 2009, 11:12:37 »
Ok diky za rady ... mne slo taky tak trochu o to ze jsme se docetl ze volbapa purge u aptitude odstranuje vsechny soubory. Ale jak vidim musim so o to evidentne postarat sam.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 30 Srpna 2009, 11:29:17 »
volba purge odstraní pouze systémové konfiguráky například ze složky /etc. Pokud volbu purge nepoužijete, všechny konfiguráky zůstanou.

polo23

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 30 Srpna 2009, 12:44:10 »
No ale kdyz po odinstalaci instaluju znova tak soubory v home by se mely prepsat ne? A nebo to jako kdyz ten instalator zjisti ze uz tam jsou tak to preskoci?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 30 Srpna 2009, 12:59:55 »
Ty soubory v home obsahují pouze uživatelské nastavení programu. Při instalaci programu se do home nezapisují. Pokud ty soubory v home nejsou, zapíší se obvykle s prvním spuštěním programu. Pokud ty soubory už v home jsou, aplikace z nich načítá nastavení a zapisuje do nich, pouze pokud nastavení aplikace změníš.

To znamená, že pokud ty soubory odstraníš, aplikace si je při příštím spuštění vytvoří znova a budou obsahovat defaultní nastavení aplikace.

polo23

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 31 Srpna 2009, 19:23:00 »
Aha takze pokud to spravne chapu a napisu to strucne: Pri instalaci programu se mi v /home/user nevytvori zadne .adresar_se soubory. Tento adresar je vytvoren az po prvnim spusteni programu OK?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 31 Srpna 2009, 19:32:55 »
Ano, pochopil jste to správně.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.