Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: primountnuti disku  (Přečteno 2087 krát)

moriss

• Návštěvník
primountnuti disku
« kdy: 02 Září 2009, 09:33:41 »
Zdravim!
Jsem v podstate linuxovy panic.. Nicmene sem si naistaloval Ubuntu, ale asi sem se nejak uklikl pri instalaci... vyhradil jsem pro ubuntu jeden logicky disk (asi 17 GB), s tim, ze ho nanistaluju tam. Ale pri instalaci se "ukrojilo" cas disku  a ten puvodni, ktery jsem zamyslel pro ubunutu se vubec nenaformatoval a porad je tam NTFS(i nejaka data). Problem je, ze mi ted ubuntu rve, ze ma malo mista... Potreboval bych tedy nejak pridelit ten puvodni disk k tomu ubuntackemu.. asi nejak pomoci mount (?)...
Dekuji za rady.

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: primountnuti disku
« Odpověď #1 kdy: 02 Září 2009, 09:50:20 »
A kolik ma mista? (kdyz rve, ze malo)
Mozna by stacilo ten 17 GB oddil naformatovat na ext (treba pomoci gparted na LiveCD), presunout tam obsah /home a upravit /etc/fstab tak, aby se ten 17 GB oddil pripojoval jako /HOME podrobnosti zde: http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku/fstab
Vsechny tri kroky udelat pri systemu nabootovanemu z LiveCD.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Září 2009, 10:36:09 »
Chtel si stahnout udaty asi 400 mega a nestahnul je a vyzval me k uvolneni mista...

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 02 Září 2009, 11:18:33 »
jaka je velikost oddilu, kde je ubuntu?

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Září 2009, 18:26:53 »
2,3 GB.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Září 2009, 18:57:43 »
No to je jasný,potom,ubuntu samotný sice lze nacpat na 700 MB cd,ale ve skutečnosti je to tak zmáčklý že to je vlastně ve skutečnosti něco kolem dvou gig :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Září 2009, 19:03:04 »
po instalaci se stahnutejma aktualizacema a softem mi zabiralo cca 2,5 GB. Pro root by to chtelo minimalne 5 GB a pro /home nebo data co nejvic ;) Pomoci gPartedu na liveCD muzes ten oddil s ubuntem zvetsit napriklad na ukor toho 17 GB oddilu.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 03 Září 2009, 19:45:19 »
2,3 GB.
Tak to opravdu neni moc. To by chtelo neco pridat (pomoci gparted), at ma aspon 5 GB a zbytek nechat pro /home.
Nebo trochu jednodussi by bylo ten 17 GB oddil odstranit a oddil s ubuntu zvetsit, ale tim se pripravis o vyhodu mit /home na samostatnem oddilu.

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2009, 08:30:16 »
To ja samozrejme vim od zacatku, ze je to malo :). Proto jsem se ptal, jak k tomu ten oddil priclenit.. Ted na to nebudu mit cas.. ale po vikendu to snad spolu se strejdou googlem nejak rozchodim...
Jednodussi se mi jevi ta mnoznost s odstranenim oddilu...  Ma nejakou hlubsi vyhodu, mit zvlast log. disk /home?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2009, 08:37:17 »
No to má velkou výhodu:

- 1. do home si ukládáte fotky, hudbu, filmy apod.
 - 2. ukládají se tam konfigurace

Když totiž reinstalujete systém, smažete (sformátujete) root "/" a oddíl připojovaný jako "/home" si necháte do nové instalace připojit také jako home. Vytvoříte stejné uživatele jako byli v minulé instalaci (tudíž budou mít stejně pojmenované i domovské adresáře) a vše jim tam zůstane jako v předchozí instalaci.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Září 2009, 12:02:29 »
Jasne... uz pri instalaci jsem se rozhodl, ze chci mit vse na jednom disku... V tom mam jasno...

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 04 Září 2009, 13:04:18 »
Tak hodne stesti. A ani neni potreba zatezovat google, je to hezky popsane na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/GParted

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 07 Září 2009, 19:14:42 »
No.. porad mi ti neslo a neslo a porad hlasil, ze neni dost mista.. tak jsem to cele preinstaloval a pri instalaci jsem si vymezil misto sam.. a je to...
Tak a ted je cas na dalsi problem. nefunkcni wifi.. takze co nevidet, zakladam nove vlakno...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.