Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zprovozneni nesvobodneho ovladace NVIDIA u desky GA-E7AUM-DS2H (nvidia 9400)  (Přečteno 1812 krát)

Staša

• Návštěvník
Dobry den,
jsem linuxovy zacatecnik a uz delsi dobu se marne snazim zprovoznit nesvobodny ovladac (hardwarovou akceleraci) integrovane karty nvidia 9400 z vyse uvedene desky. Po instalaci ovladace se zobrazi chyba, ktera je popsana v readme k ovladaci nvidia. Bohuzel ani jedna kombinace zadana v grub jako parametr jadra nepomuze, efekt je +- stejny, nebo se grafickou kartu nepodari vubec inicializovat. Zkousel jsem nabizene ovladace verze 179 a 180, nakonec i aktualni primo od nvidie (185), bohuzel po instalaci stale stejny vysledek. Pokud jsem koukal do /proc/interrupts neni tam vubec nvidia uvedena, v /proc/driver/nvidia/cards/0 ma irq prirazeno.

Velice dekuji za kazdou radu, ci pomoc....

Chyba a napoveda z dokumentace:

My X server fails to start, and my X log file contains the error:

(EE) NVIDIA(0): The NVIDIA kernel module does not appear to
   (EE) NVIDIA(0):      be receiving interrupts generated by the NVIDIA
   graphics
   (EE) NVIDIA(0):      device PCI:2:0:0. Please see the COMMON PROBLEMS
   (EE) NVIDIA(0):      section in the README for additional information.

A. This can be caused by a variety of problems, such as PCI IRQ routing
   errors, I/O APIC problems or conflicts with other devices sharing the IRQ
   (or their drivers).

If possible, configure your system such that your graphics card does not
   share its IRQ with other devices (try moving the graphics card to another
   slot if applicable, unload/disable the driver(s) for the device(s) sharing
   the card's IRQ, or remove/disable the device(s)).

Depending on the nature of the problem, one of (or a combination of) these
   kernel parameters might also help:

Parameter         Behavior
       --------------    ---------------------------------------------------
       pci=noacpi        don't use ACPI for PCI IRQ routing
       pci=biosirq       use PCI BIOS calls to retrieve the IRQ routing table

picard

• Stálý člen
  • **
A prováděl jste to podle tohoto návodu ve Wiki? Viz http://wiki.ubuntu.cz/Bootovac%C3%AD%20parametry?highlight=%28NOACPI%29

Staša

• Návštěvník
Zdravím, dík za reakci...
Změnil jsem to pokusně přímo v Grub (Esc při najíždění, "e"(edit), a dopsal jsem to nakonec nakonec :) a bootoval klávesou "b"). Potom jsem to zkoušel přímo v /boot/.... natrvalo, opravdu to nepomůže, parametr "pci=biosirq" se dokonce hlásí jako neznámý...

picard

• Stálý člen
  • **
Cituji: "Podporu ACPI je možné vypnout a těmto problémům tak předejít - je potřeba systém zavést s parametry noapic, nolapic a acpi=off."
Bod 3) ACPI/APIC
Viz článek http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/%C5%98e%C5%A1en%C3%AD%20probl%C3%A9m%C5%AF?highlight=%28nolapic%29

Staša

• Návštěvník
Děkuji za vysvětlení, zkoušel jsem sice všecky možné kombinace, ale zkusím tedy konkrétně tuto.... zatím velice děkuji a dám vědět :)

Staša

• Návštěvník
Dobrý den,

tak sice nechápu ani proč, ani jak, ale grafika funguje! Během bootování jsem v GRUBu zadal parametry jádra noapic nolapic a acpi=off a spustil bootování. Objevily se 2 řádky v konzole na 2. bylo něco o nemožnosti detekovat lokální acpi a dlouho se nedělo nic, po cca 40sec bootování pokračovalo a skončilo s "kernel panic" chybovou hláškou a spuštěným shelem (ne standardním, spíše podobným tomu z GRUB). Restartoval jsem počítač a nechal ho normálně spustit (bez opravy v GRUBu), namísto chybové hlášky se rozběhla grafika a v plné akceleraci. V /proc/interrupts se nyní nvidia zobrazuje na IRQ 20 společně s USB3 (usb3 tam bylo i předtím). Systém nyní funguje i bez "noapic nolapic a acpi=off" (vyzkoušeno i po úplném vypnutí a novém startu)....

Děkuji velice za pomoc (v nápovědě od nvidie asi chybí ten parametr "nolapic")...

picard

• Stálý člen
  • **
To jsem rád. Asi to zapůsobilo jako elektrický šok při fibrilaci srdce  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.