Zdravím,
přes 2 hodiny se snažím nastavit připojení externího monitoru v Ubuntu 9.04. Všechny ovladače se instalovaly automaticky, 3D akcelerace se aktivovala také sama. Po připojení externího monitoru se ale 3D akcelerace vypíná. Musím vypojit externí monitor a restartovat počítač, pak zase funguje. Rýpnutí: na Mac OS a ve Windows stačí zapojit kabel a přetáhnout okna na druhý monitor. Tady má Gnome co dohánět.

Stálý dual-screen je ovšem vynikající (chytrý taskbar na obou obrazovkách).
Popis HWMonitor notebooku HP: 1024x768
Externí Monitor LG: 1680x1050
Grafická karta: typická Intel GMA 950, ovladače aktuální (novější než server-xorg-video-intel_2.2.1-1ubuntu12_amd64.deb)
Více v podpisu.
Příkaz $ compiz --replaceChecking for Xgl: not present.
xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log
. blá bla bla .
Checking screen 1Comparing resolution (2704x1050) to maximum 3D texture size (2048): Failed.
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity
Checking for Xgl: not present. Pokud se nepletu, Xgl jsou ovladače na grafickou kartu. Test
glxgears ukazuje FPS je kolem 400.
Výpis $ lspci | grep VGA00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)gconf-editorApps > metacity and then click general. Untick compositing manager, then run.
Zmíněný postup jsem zkusil a zprovoznil tím jednorázově Compiz. Přetahování oken bylo plynulé (akcelerované bůhvíčím), ale například scrollování v prohlížeči stále vázlo. Vizuální efekty přes Plocha-rc->vizuální efekty->normální nejde. "Searching for available drivers...", několik probliknutí a "Desktop effects could not be enabled".
Compiz po ručním spuštění funguje, benchmark glxgears nepoukázal na problém. Checking for Xgl: not present. To bude zřejmě můj problém.
Vypínají se mi při připojení externího monitoru ovladače?Grafická karta akceleraci, i na velké ploše, rozhodně podporuje, protože na Mac OS běží Quartz Extreme/Core Image naprosto skvěle a Aero na Windows tak nějak funguje.
Děkuji za návrhy, snad se dobereme řešení.