Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace linuxu na virtuální disk  (Přečteno 1619 krát)

Petr Valenta

• Návštěvník
instalace linuxu na virtuální disk
« kdy: 04 Září 2009, 15:43:54 »
Ahoj,
měl bych dotaz, jestli se dá kubuntu nainstalovat na virtuální disk, podobně jako Win 7. Chtěl bych to mít naprosto odělený od systému (Win 7 instalaci přes wubi nějak neberou, nj je to beta).  ani grob by mi nevadil. Je taková možnost, a nebo musím nějakej disk naformátovat a předělat partišny?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Re: instalace linuxu na virtuální disk
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2009, 15:59:08 »
VirtualBox na zkoušku?

http://www.virtualbox.org/
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2009, 16:02:20 »
Co ti brání udělat si oddíl?
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Petr Valenta

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2009, 18:37:05 »
no já nechci na zkoušku, ale skoro i na trvalo, chci to porovnat Win 7 a kubuntu. Jenže mi přes ten wubi nejde, a nechce se mi přesouvat data z jednoho disku na druhej, vytvářet sawap atd. Mě jen zajímalo jestli to jde. To se mi na win 7 strašně líbí jsou zavřený na svým disku a když zálohuju, tak je to jen jeden soubor. Škoda že to tak nejde.

Aleš Janda

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Září 2009, 18:39:43 »
Jen takový dotaz - co přesně myslíš tím virtuálním diskem? Nebo kde spouštíš Windows 7?

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2009, 22:19:27 »
Aleš Janda: Microsoft "přišel" s nedomyšleností jménem virtuální disky,je to soubor,který se chová jako oddíl,takže při bootování se zavede jádro a zbytek se načte z toho souboru.Proč přišel?Protože u všech virtualizačních sw něco takového existuje,ale uznávám že takovou blbost jako bootovat z toho vymyslel MS.Proč nedomyšlenost?Například,pokud nemáte fixní velikost toho souboru,tak se zvětšuje,a soubor je uložen na neustále fragmentujícím FS FAT (či NTFS) Takže je brzo celý (fragmentovaný) "oddíl-virtuální disk" rozeset po celém disku.A,také,nic jiného krom speciálních MS produktů na to nemůže přistupovat.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Aleš Janda

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Září 2009, 22:48:26 »
LuciusMare: Díky za vysvětlení, tohle mi nějak uniklo :) Domníval jsem se, že virtuální disk označuje MS obdobu RAIDu.

Teoreticky by v Linuxu šlo udělat něco podobného - pomocí loop zařízení, kdy si prostě vyrobím virtuální oddíl v /dev/loopX, ale fyzicky bude v nějakém souboru. Fragmentovat by se to mohlo stejně (děravý soubor). I swap by takto mohl být. Akorát nevím, kolik by toho mohlo být v tomto souboru a kolik vedle (minimálně na boot). A každopádně by to bylo dost hardcore, řekl bych více problémů než užitku.

Jinak nějakou fragmentaci myslím v dnešní době rozmáhajících se SSD disků nemá cenu řešit ;) a ani ten NTFS bych nezatracoval - taky už ta fragmentace není tak hrozná a jinak to je poměrně nadupaný FS.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.