Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přeinstalování systému  (Přečteno 1924 krát)

kafooo

• Návštěvník
Přeinstalování systému
« kdy: 05 Září 2009, 13:09:11 »
Je nějaká jednoduchá možnost, jak přeinstalovat me stavajici ubuntu 9.04 cistou instalaci 9.04 pri zachovani /home? Problem je v tom, ze / a /home mam na jednom diskovem oddilu, /home nechci smazat a zaloha neni mozna...

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Přeinstalování systému
« Odpověď #1 kdy: 05 Září 2009, 13:24:14 »
Jestli me pamet neklame, tak pri instalaci se da v rucnim rozdeleni disku nastavit, jestli se ma oddil formatovat. Cili pokud se nebude / formatovat, tak by se mel i /home zachovat.
Otazka je, proc je potreba preinstalovat. Pokud je nekde neco v systemu spatne, tak se to nemusi odstranit, kdyz se oddil nezformatuje.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

kafooo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Září 2009, 13:31:55 »
Jestli me pamet neklame, tak pri instalaci se da v rucnim rozdeleni disku nastavit, jestli se ma oddil formatovat. Cili pokud se nebude / formatovat, tak by se mel i /home zachovat.
Otazka je, proc je potreba preinstalovat. Pokud je nekde neco v systemu spatne, tak se to nemusi odstranit, kdyz se oddil nezformatuje.

No, mam problem s tim, ze pri jakemkoliv spusteni nejake trosku narocnejsi hry pres wine mi to po chvili vyda velice divny zvuk a pc se vypne (podotykam, ze muj notas ma par much na ubuntu, trebas pri vypinani se mi to zastavi na statusbaru a  musim ho vypnout rucne). Zacalo to delat pri nainstalovani spore pres cedegu a nepomohlo ani preinstalovani wine, cedegy i ovladacu grafiky, tudiz me nenapada nic jineho, nez cista instalace systemu

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 05 Září 2009, 13:52:37 »
Aky velky mas home? Nedal by sa zalohovat na USB kluc? Inak ak ti este system ide mozno by sa dalo nainstalovat virtualbox a vyskusat ako sa to bude spravat pri preinstalacii bez formatovania. Napriklad z livecd vsetko okrem home zmazat a potom nainstalovat znovu system bez formatovania.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Září 2009, 14:01:56 »
Všechny programy Wine jsou v adresáři /home/jmeno/.wine

Přejmenujte to a uvidíte, jestli to je tím. jinak to manuální vypínání bude tím, že máte jako parametr jádra nastaven "acpi=off".

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

kafooo

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2009, 14:18:10 »
Aky velky mas home? Nedal by sa zalohovat na USB kluc? Inak ak ti este system ide mozno by sa dalo nainstalovat virtualbox a vyskusat ako sa to bude spravat pri preinstalacii bez formatovania. Napriklad z livecd vsetko okrem home zmazat a potom nainstalovat znovu system bez formatovania.

home ma kolem 250 gb... pokud se mi to nejak nepodari spravit, vyzkousim to s tim virtualboxem

kafooo

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Září 2009, 14:20:35 »
Všechny programy Wine jsou v adresáři /home/jmeno/.wine

Přejmenujte to a uvidíte, jestli to je tím. jinak to manuální vypínání bude tím, že máte jako parametr jádra nastaven "acpi=off".

Skousel jsem smazat cely balik wine, .wine si prejmenoval a nainstaloval wine znovu, tudiz kompletne nova instalace a problem stale stejny, tudiz chyba ve wine asi nebude...

Acpi=off v parametrech jadra nemam, tento problem s vypinanim meli na ubuntu vsichni vlastnici tohoto typu notebooku, neukazuje napr. ani stav baterky ...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Září 2009, 19:16:52 »
Ok. Můžete později zkusit acpi=force pro zapnutí.
Z live smažte systémové adresáře kromě /home. Při přeinstalaci nedávejte formátování /
Nikdy jsem to nedělal, ale nevydím důvod, proč by to nemělo jít...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.