Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dynamické bootování - Linux / Windows [vyřešeno]  (Přečteno 2009 krát)

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
Dynamické bootování - Linux / Windows [vyřešeno]
« kdy: 10 Září 2009, 08:48:32 »
Ahoj,

mám následující problém - mám počítač, na kterém mám Linux i Windows a potřeboval bych k němu přistupovat výhradně vzdáleně. jenže ať hledám jak hledám, nenašel jsem žádnou jednoduchou metodu vzdálené volby toho, co se má nabootovat (používám grub). Dynamický grub má nevýhodu, že po restartu do Windows se vždy startují Windows. Má představa je tato:

1. implicitně se bude spouštěn Linux (vždy)
2. pokud budu chtít Windows, napíšu něco v Linuxu (příkaz, konfiguraci...) a při dalším restartu se nastartují Windows
3. při dalším restartu z Windows se automaticky nastartuje opět Linux

Existuje něco takového? Případně bych asi zkousl i variantu, že by se něco měnilo v rámci Windows, ale to může být nebezepčené (Okna nenastartují a bude to pořád na nich). prostě něco jako dočasná změna na Windows by byla ideální. Díky.
« Poslední změna: 14 Září 2009, 15:36:20 od kiklhorn »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: Dynamické bootování - Linux / Windows
« Odpověď #1 kdy: 10 Září 2009, 09:51:11 »
Přepsat si vzdáleně z Linuxu conf grubu. Tam je číslo implicitního OS, který se nabootuje.
Skript?
A když se nabootuje ten starý OS (win), tak ten to zase přepíše zpět na implicitně Linux.
...ale je to celé dost střelba...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 10 Září 2009, 09:53:55 »
to už je dost brutus, protože jak jsem psal, když by win nenabootovaly, tak už se zpět do Linuxu nedostanu. Prostě něco, co by na jedno spuštění změnilo grub... nebo klidně jiný zavaděč, na grubu netrvám.

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 10 Září 2009, 09:56:34 »
koupit druhej počítač :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 10 Září 2009, 09:59:22 »
;-) přemýšlím, zda ten můj požadavek je opravdu tak nereálný. něco jako spustí se krátký skript, který to vrátí na Linux a pak se zavolá start windows... nemusí být instalace na jednom disku. A nebo by byl kouzelný grub dostupný přes lan:)

Zelvuska

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Září 2009, 10:01:40 »
Mělo by to jít pomocí tohohle

http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/savedefault.html
http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/Invoking-grub_002dset_002ddefault.html#Invoking-grub_002dset_002ddefault

Podle toho prvního si do části s windows dáte setdefault 1 (nebo 0), teď si nejsem jistý jak to grub počítá - bude to chtít vyzkoušet na lokálním stroji. To zajistí, že poté co se restartují win, tak se nastartuje linux.
Podle toho druhého si v linuxu nastavíte dočasně hodnotu defaults na číslo windows.

Edit: Tak by se to mělo číslovat od nuly... Ale být Vámi, tak to určitě nejdřív vyzkouším s fyzickým přístupem na stroj.
« Poslední změna: 10 Září 2009, 10:04:03 od Zelvuska »

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Září 2009, 10:06:27 »
díky, zkusím to. mám ale pocit, že tento návod jsem už viděl (prošel jem toho mraky) a mám pocit, že když se jednou startnou win, tak se pořád startujou win:) ale zkusím to, jak říkám, viděl jsem toho mnoho a nejsem si jist. V každém případě by to bylo přesně to, co potřebuji. Díky.

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #7 kdy: 10 Září 2009, 10:10:55 »
pomocí příkazu grub-reboot
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 10 Září 2009, 10:12:04 »
Nebylo by snazší ty windows prostě virtualizovat?
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 10 Září 2009, 10:15:58 »
Zmena default OS v menu.lst mi neprijde jako nerealne reseni. Muze to byt treba resene jako nakopirovani te spravne varianty menu.lst ze zalohy (ve win treba pomoci *.bat po spusteni - nebo primo prikaz v autoexec.bat)
Otazka je, co znamena to "kdyby win nenabootovaly"? Kdyz se kousnou pri startu, stejne musi nekdo prijit a rucne restartovat.
Ted me napada: kdy se vlastne provadi autoexec? neni to nahodou drive, nez zacnou najizdet win? Tim padem by to nakopirovalo menu.lst s default na linux a pak teprve by se snazilo bootovat do win.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

compaq

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Září 2009, 10:23:43 »
Kdyz se kousnou pri startu, stejne musi nekdo prijit a rucne restartovat.

...a jako že se jednou za čas kousnou, zvláště, když se budou "automaticky aktualizovat" včetně antiviru atd...

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 10 Září 2009, 10:55:56 »
virtualizace - nebylo, kvůli HW
kousne - mám šanci vzdáleně vypnout a zapnout napájení

tož proto:)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 10 Září 2009, 11:29:55 »
virtualizace - nebylo, kvůli HW
kousne - mám šanci vzdáleně vypnout a zapnout napájení

tož proto:)
Tak pak by ta moznost s autoexecem mela fungovat (pokud ten savedefault nebude to prave).
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Září 2009, 09:39:09 »
Takže přes grub to funguej přes grub-restart, sice to chtělo ještě trochu nějaké další úpravy v configu, aby se při nastarování alternativy uložil dod efaultu linux, ale jede to k mé plné spokojenosti. díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.