Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neúplná čeština  (Přečteno 1691 krát)

Dave Maxon

• Návštěvník
Neúplná čeština
« kdy: 15 Září 2009, 15:22:16 »
Zdravím lidi, už delší dobu tady sleduju témata o češtině, ale nemůžu najít ten svůj problém. Mám nainstalované UBUNTU 9.04 z CD od CANONICALu, po instalaci samotného systému jsem ještě doinstaloval zbytek češtiny, ale něco mi chybí, a nevím co.

Když pustím PIDGIN, všechny psané texty se mi podtrhnou, když cokoli, kdekoli napíšu česky, tak se mi to podrthne, krom OO.o, to má zřejmě sovu češtinu. Dále, když přes FireFTP najedu na FTP, a edituji textový soubor s GEDIT, automaticky se mi všechny české znaky zruší a místo nich naskočí klasické znaky, jako když chybí kódování. Někdy mám taky problém číst příchozí české znaky na PIDGINu, ale tam mám kódování už nastavené.

Doufám, že mi to pomůžete nějak vyřešit, nechci se pořád kvůli webu přepínat do WINdows  :)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
Re: Neúplná čeština
« Odpověď #1 kdy: 15 Září 2009, 15:26:46 »
Když v geditu otevíráš soubor s  windows-1250 kódováním, objeví se ty podivné znaky. Abys tomu zabránil, musel bys otvírat přes nabídku "otevřít soubor" a zvolit správné kódování. Nebo si nastavit to kódování jako výchozí. Nebo používat utf-8 (to by mělo být v ubuntu výchozí) kódování v oněch souborech, které edituješ přes to ftp. Automatická detekce zřejmě jaksi nefunguje...

Příchozí české znaky v pidginu jsou mor v kombinaci quipem, existuje na to myslím plugin, která to umí vyřešit.

Podtrhávání by mělo vyřešit pouhé nastavení češtiny jako kontrolovaného jazyka.
« Poslední změna: 15 Září 2009, 15:28:49 od Ender Wiggin »
Xubuntu 12.04

Kotel

• Návštěvník
    • Konopný dotazník - hlasujte a pomáhejte
« Odpověď #2 kdy: 19 Září 2009, 21:37:45 »
Tak Ja bych se priznal, tak tez mam problem se znaky. Co se otevirani pres Open a nastaveni kodovani, to problem nemam, ale vubec nemohu najit, kde se nastavuje ktere kodovani bych chtel jako hlavni. Tuto sluzbu proste nemohu v GedIt najit.
Mohl bych poprosit o radu.
Diky
Kotel
Konopný dotazník - podpořte můj konopný průzkum a hlasujte !! Každý názor se počítá !!
http://www.konopicko.tk  ;)

Lukhin

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Listopadu 2009, 20:05:23 »
Mam Ubuntu 9.10 a pisu bez diakritky. Vse mam nastavene na cestinu, ale vsude mi to taky podtrhava. Kde se to da vypnout? Nechtel bych to vubec, protoze kdybych to mel nastavene na cestinu, tak bych stejne musel psat s diakritikou. Dekuju moc! :-)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Listopadu 2009, 11:08:30 »
Pravým myšítkem na okno kam se píše text a dole si to už vyberete. ;)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Lukhin

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Listopadu 2009, 22:44:20 »
A da se to nekde zrusit uplne? Vzdy, kdyz pisu, tak bych musel otrocky klikat na zruseni kontroly pravopisu, protoze se to neuklada. Jen pro aktualni psani. Ale po refreshu to musim zase odznacit  ::)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Listopadu 2009, 14:52:13 »
Stačí se podívat do nastavení:

Úpravy-možnosti-rozšířené-obecné-Při psaní kontrolovat pravopis.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.