Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co se učí na školách (sbírka)  (Přečteno 8071 krát)

col_boggy

• Host
Co se učí na školách (sbírka)
« kdy: 16 Září 2009, 16:02:51 »
Zdravím. Dnes jsem se během výuky na jedné nejmenované prestižní střední škole (zaměřené od druháku výhradně na linux) dozvěděl pár zajímavých informací z historie operačních systémů:

1) první OS na světě se jmenoval DOS. Po něm přišly Windows 95.
2) ne, mezi další OS se opravdu Unix a GNU/linux nepočítá - za prvé přišel až o spoustu let později a za druhé, tady se bavíme o desktopových systémech. Unix, Linux etc. jsou výhradně serverové záležitosti.
3) první grafické rozhraní měly Windows95. Xerox, co to plácáte člověče, to je výrobce tiskáren a kopírek. Macintosh se vůbec nepočítá, to má vlastní druh hardwaru zcela nekompatibilní se světovými standardy. A ne, wingmane, Win1.0 až 3.x se nepočítají, stejně tak jako WinME - (teď jsem ho dost naštval) to byly revoluční systémy, které se nikdy pořádně nerozšířily; díky nim jsou teď windows nejlepší systém na světě!! Stejně tak nejlepší jsou XPčka, pak už je to nic moc -ty Visty pořád a hlavně ty Windows Sedum, ty jsou nejhorší.
4) základním znakem softwaru je, že nemůže zničit harware počítače. Samozřejmě může být i takový virus, který změní frekvenci monitoru za bezpečnou hranici a tím ho odpálí (ehm.. já myslel, že to má co dělat s grafickým adaptérem a vcelku jednoduchým programem, ale což.)

Těch úchylných hlodů a stěrů mých "stupidních názorů" bylo víc, ale už si to nepamatuju a zbytek jsem prospal. Každopádně to bylo fakt děsivé.. Dále jsme se učili přirovnávat jednotlivé kusy HW k odpovídajícím částem těla. (Díky Bohu je to jediný takový dement na škole, ale stojí za to). Co vy na to?
« Poslední změna: 16 Září 2009, 17:02:39 od wingman »

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
Re: Co se učí na školách
« Odpověď #1 kdy: 16 Září 2009, 16:26:51 »
škoda, že si toho nepamatuješ víc, je to opravdu zajímavé  :o
Xubuntu 12.04

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 16 Září 2009, 16:32:56 »
To by snad stalo za to poprosit ho ci tie prednasky mozes nahravat. To by bolo srandy. Pokial tak bude pokracovat. :)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

col_boggy

• Host
« Odpověď #3 kdy: 16 Září 2009, 16:36:45 »
Jsem si děla zápisky, tak to snad vyhrabu..

Edit: takže.

"Procesor, to je jako mozek. Harddisk, to je.. No, vlastně taky jak mozek. No a ten input, to jsou jako smysly, takže ruce a nohy. Ten output, to bude jako řeč nebo psani. Jo, a kdykolik zapinate počítač, tak se vybijte o kostru bedny, protože ste nabitý statickou elektřinou."

"Si teďko napište definici k softvéru: Softvér je ta živá hmota, co vdechne mrvé hmotě - jako hárdvéru - duši."

"Zásádní pravidlo: Čím složitější je operační systém, tím jednodušší je to na ovládání."

"Jak, že Vista patří mezi softvér, co poškozuje hárdvér?! Co tím jako myslíte? Viděl ste snad, že by někdy změnila rozliššení obrazovky a ta vám vybouchla?"

"Pracovní stanice je úplně normální počítač napojený na servr, který pracuje s informacema, které mu ten servr poskytne. Tam je akorát nutností možnost připoení do sítě, jinak by to pracovní stanice vůbec nebyla." (Aha - edit, je to koncepce terminal-server z 80tych let :D. Kdyz se dnes rekne workstation, predstavim si nekolik poloprazdnych plechovek pripojenych na slaby dual-core server s jednim gigabytem pameti..)
« Poslední změna: 16 Září 2009, 16:54:14 od wingman »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #4 kdy: 16 Září 2009, 16:42:31 »
A vy znáte někdo školu, kde se učí jen pravda?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

col_boggy

• Host
« Odpověď #5 kdy: 16 Září 2009, 16:48:17 »
A vy znáte někdo školu, kde se učí jen pravda?
Ne, ale nemám rád školu, kde jsou učitelé na MS v početní nevýhodě a přesto popírají existenci linuxu a macOS.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 16 Září 2009, 16:52:33 »
Bože můj, zajímalo by mě, kde ten odborník vzal své odborné znalosti. Nejspíš je ale vyčetl z knížky "Můj první počítač" a manuálu k Windows 95.

col_boggy

• Host
« Odpověď #7 kdy: 16 Září 2009, 16:56:10 »
Bože můj, zajímalo by mě, kde ten odborník vzal své odborné znalosti. Nejspíš je ale vyčetl z knížky "Můj první počítač" a manuálu k Windows 95.
Výrazem ve tváři připomíná kombinaci panů Paroubka a Zemana, stejně tak jako disponuje podobným vystupováním. A to jsem měl pocit, že čas zmrazit neumíme... (has nothing to do with actual politics, so don't anybody start, please...)

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #8 kdy: 16 Září 2009, 17:05:43 »
wingman : se nediv chlape. nikde to žádný zzraky nejsou. my ( bruntálské státní gymnázium )  sice máme na IVT profeosra z opavské univerzity co to má jako bokovku takže jeho kvality jsou dobré ( sice i on má perly v stylu "tak <li> není párový"... ) ale jinak to jsou magoři za magory. si pamatuju první větu v sekundě na IVT ( tehá ještě linuxem téměř nepolíbený 11 letý harant ) "Počítač je elektronický přístroj" řekl profesor "Jo jako lednice" odvětil jsem přes třídu a pařil CS 1.6 dál....

jinak s správcem si téměř tykám, hesla mám od všeho možného, asi 3 předměty jsou postaveny na tom jak jsem profesorovi spravil PC , pro školu právě píšu 2. webovou aplikaci.
české školství a kvalitní, MS neovliněno a pravdivé IT. nejde k sobě.

btw : gratuluji k přehoupnutí Závislácké lajny
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Září 2009, 17:10:36 »
"proměnné v programování si představte jako košíčky - název proměnné je ten košíček a její hodnota je papírek, co do něj hodíte"

"pro algoritmizaci budeme využívat baltíka, který používá jazyk c#, který je mnohem lepší než Cčko i C++"

"pane profesore, mě to zmizelo" "tak to bude problém mezi klávesnicí a židlí, nic samo nezmizelo!... počkat, to bude ten poslední update"

"mám pro vás dobrou zprávu, budeme mit slevněné licence AVGčka." "a proč tam nedat lepší antivir, který je navíc zadarmo" "proč? ehm.. no prostě protože tam bude AVGčko."

"při vytváření www stránek používejte kódování windows-1250, aby to správně fungovalo"

"linux vyzkoušet můžete, ale počítejte s tím, že tam nebudou programy"

"linux nepodporuje standardy dané microsoftem"

col_boggy

• Host
Re: Co se učí na školách (sbírka)
« Odpověď #10 kdy: 16 Září 2009, 17:12:06 »
2Stet: Thx.
Ohledně oblíbenosti u profesorů - ano, projevuji neobvyklé znalosti ohledně praktického využití hardwaru a softwaru, každopádně na tak zaběhlé škole, která se na tento obor specializuje, nemám nejmenší šanci na jakákoliv privilegie ohledně práv. Jediné, čeho jsem zatím dosáhl na každé škole, byla instalace nejnovější verze Opery na většinu počítačů (jen jednou jsem dostal povolení k instalaci pouze pro můj účet).

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #11 kdy: 16 Září 2009, 17:19:14 »
"linux nepodporuje standardy dané microsoftem"

Tak tomuhle se budu smát ještě aspoň týden ;D ;D ;D

NoWin

• Host
« Odpověď #12 kdy: 16 Září 2009, 17:33:12 »
Taky jsem měl kdysi za učitele podobnýho "odborníka", bohužel je to dlouho, tudíž si jeho výroky (až na jeden) nevzpomenu.
Tím jedním je vysvětlení, co zkratka IBM znamená: "Internacionále Buzinec Mašinec:)

MPavel

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 16 Září 2009, 17:36:32 »
Když si ja spomeniem na svoje roky na priemyslovke (1983-87), zameranej na IT, "počítač" PMI-80, novinku IQ-151 a samozrejme na profesorov, ktorí sa skutočne v svojom odbore vyznali a robili všetko pre to, aby nám naliali do hlavy to, čo by sme mali vedieť a nie iba to, čo povedala vtedajšia KSČ, je mi až velmi smutno, ked čítam, akí "odborníci" učia IT teraz, v dobe takmer neobmedzených vzdelávacích možností. Rovnako je ale potrebné povedať, že niektoré výroky skutočne vyvolajú úsmev na tvári.
HP 6735s, AMD Athlon X2, 2GB RAM
Ubuntu 9.04 amd64
Xubuntu 9.04 amd64

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 16 Září 2009, 17:38:06 »
Ach ne,to je bolestivé...A tihle učí?
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #15 kdy: 16 Září 2009, 18:51:11 »

Kdo umí, umí a kdo neumí, tak ten učí...
Kubuntu forever :-)

pakanek

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 16 Září 2009, 19:19:02 »
Nic šokujícího pod sluncem. Na základce jsme jen serfovali na internetu. Dnes tam mají Linux+Win v dualbootu a učí se dle osnov. Střední nic moc. Dvě skupiny, jednu učí strojař (vstupní zařízení, výstupní zařízení... klasika), druhou učí fyzik, který měl bohužel vážnou nemoc, takže jsme pětkrát psali jednu a tu samou písemku za celou střední. Měl jsem horší známku než lidé, kteří ani nenačrtnou základní von Neumannovo schéma počítače. Až když mě známkoval učitel, který viděl jak jsem na té škole kmital kolem počítačů, tak jsem dosáhl satisfakce. Ona je to taky chyba těch žáků, že nežádají počítačovou gramotnost - internet a síťové hry, hejsci jedni. Kdybych si mohl dát tři volitelné předměty při maturitě, tak bych dal lehce i výpočetní techniku. Raději jsem volil angličtinu, matematiku. Ale při výpočetní technice bych se možná více pobavil  :)
PS: Používám Debian unstable.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #17 kdy: 16 Září 2009, 19:38:28 »
Kdysi před léty, kdy jsme řádili na ZX Spectrech a Didakticích a hrabali se ve strojovém kódu Z80, ve škole kralovaly superpočítače řady TNS (Ten Náš Systém) Agrokombinátu Slušovice, připojené k televizorům Merkur a despotický manželský pár učitelů elektrotechniky nám v hodině programování tvrdil, že nám ten program nemůže fungovat, když v učebnici Basic pro začátečníky je to na dvaceti řádcích a my to máme na dvou.....
« Poslední změna: 08 Října 2009, 19:50:11 od GdH »

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #18 kdy: 16 Září 2009, 20:11:18 »
sakra chlapi nechte toho s tou nostalgií nebo mi ta slza ukápne... do háje proč my už musíme být týhle době s učebnou plnou Core2Duo ?

ano, ba dokonce mají i volební právo
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

oyankee

• Host
« Odpověď #19 kdy: 16 Září 2009, 20:26:28 »
A proč na nejmenované škole? Prostě ji jmenuj. To je podstatné. Ať víme, s kým máme tu čest.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 16 Září 2009, 20:33:42 »
... sice máme na IVT profeosra z opavské univerzity co to má jako bokovku takže jeho kvality jsou dobré ( sice i on má perly v stylu "tak <li> není párový"... ) ...
Jen tak pro zajímavost, <li> fakt v HTML není párový ;) http://www.w3.org/TR/html401/struct/lists.html

col_boggy

• Host
« Odpověď #21 kdy: 16 Září 2009, 21:27:54 »
A proč na nejmenované škole? Prostě ji jmenuj. To je podstatné. Ať víme, s kým máme tu čest.
SPŠE V Úžlabině. (Ano, mohl jsem ji jmenovat, ale takhle to bylo poněkud více mysteriózní :P.)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #22 kdy: 16 Září 2009, 21:30:24 »
Tedy, já nevím, kam na takové profesory chodíte.. :D  U nás na gymplu je linux brán prostě jako další OS, na počítačích je Windows XP, Vista, a openSuse; učitelé žádné hlody nevykládají, co řeknou, to skutečně platí, když o tom třeba moc neví, tak nám alespoň nepletou hlavu a jenom dají odkazy na stránky, kde se to dozvíme(děje se málokdy).  Asi jsem šťastný člověk. ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 16 Září 2009, 22:07:46 »
Firzen: Indeed.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 17 Září 2009, 14:17:00 »
Pánové, to už jsem tady popisoval v jiném postu, bohužel stav jakéhokoli školství v jakémkoli státě není nijak zvlášť úžasný... Bohužel. Jen si vzpomeňte:

Matematika:
Úloha máš sedm jablíček a dva kamarády, kolik můžeš každému dát, aby měl každý stejně a kolik Ti jich zbude? To je nějaká třetí třída. Ve skutečnosti má tato úloha v oboru přirozených čísel několik řešení, kamarádův synek se ale naučil, že jediné správné řešení je každému dvě a mně zbudou tři a že žádné jiné neexistuje, řešení každému tři a mně zbude jedno paní učitelka neakceptovala, každému jedno a mně zbude pět také ne.... Kamarád po mně chtěl, abych se s ním na matematiku podíval, protože nosí od třetí třídy najednou špatné známky, skutečnost je taková, že v první a druhé třídě měli učitelku, která rozuměla a velmi se jí líbilo, když někdo přišel se svým nápadem, tato nová (mimochodem výrazně mladší než první) to má nějak napsáno v příkladech ze školy a cokoli jiného je pro ni špatně...

Dějěpis:
Krásný příklad husitství... Nevím jak Vám, ale nám byly husitské války podány tak, že Husité přijeli, zazpívali Ktož jsú boží bojovníci, všichni křižáci padli na zadek a všichni civilové je vítali jako osvoboditele... Kdo máte přístup k nějakým historickým pramenům, zkuste si počíst, jaká hrůza a zděšení zavládlo u místního obyvatelstva, když kolem táhlo husitské vojsko, jak okolní vesnice milovaly Tábor... Neříkám, že je to kapitola dějin, za niž se máme stydět, ale ona obrovská pýcha, kterou se dmeme také není úplně na místě.

Informatika:
Bylo zde probráno.

Literatura:
možná by se někteří spisovatelé divili co všechno svými knihami chtěli říci..

A mohli bychom pokračovat, vím, je to už skoro OT, ale občas je humus, co se do našich dítek hustí a hlavně jak dogmaticky... A hustilo i do nás. A hustit bude do našich dětí. Ono vždy nejvíc záleží, kdo je osoba onoho učitele.

MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.