Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Úchylnej nápad- přímej přístup do AT pípáku na základovce  (Přečteno 2820 krát)

NoWin

• Host
Rukulíbám,

potřebuju vědět, jestli je možný přímo ovládat pípák, kterej mi zdobí základovku tak, že do něj přesměruju sérii binárních dat a on je "přehraje" a pokud jo, jestli je možný stabilizovat datovej tok do pípáku na určitou, předem danou hodnotu.
Pokud ještě nikdo nechápe, co s tím chci dělat, je to jednoduchý- přestalo mně bavit, že chudák musí jenom pípat, vždyť by měl umět teoreticky hrát! Chci do něj tudíž poslat monofonní jednobitovej zvuk s pulzně-šířkovou modulací a chci, aby mi to v rámci svých skromných, jednobitových možností přehrál :)
Je tohle realizovatelný?

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Re: Úchylnej nápad- přímej přístup do AT pípáku na základovce
« Odpověď #1 kdy: 16 Září 2009, 21:08:52 »
Samozřejmě, akorát budete potřebovat nějaký program, který zvukový soubor přečte a reproduktoru dá patřičné "instrukce", co má hrát.. jen tak to tam odeslat asi půjde jen těžko. Kdysi jsem dělal takový podobný program(y), ale už ho bohužel nemám a taky k tomu hraní byla bohužel nutná práva roota.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

jfoot

• Aktivní člen
  • *
  • ..nemožné ihned, zázraky do tří dnů...
« Odpověď #2 kdy: 16 Září 2009, 21:22:16 »
Zdravím Vás,

jen malý doplňek, ujistěte se, že budete posílat data na reproduktor. Pípák , též buzzer or beeper je piezoměnič , který vyzařuje maximálně pouze na nastaveném  kmitočtu (rezonačním, třeba 10 kHz)a v úzkém pásmu okolo tohoto kmitočtu, čili mizerná kvalita případné reprodukce. Jinak Google a heslo "PCM on Linux", pro Vás to nebude problém se zorientovat.... ;)

PS. Jde to, pomocí PCM jsme v dinosauřích dobách malých počítačů přehrávali
na SHARP MZ 800  ve smyčče úryvek z Madonny, ještě to doma mám někde na 5 1/4 pružném disku... ;D
Po šesté atomové válce  povrch planety Rogoz nevypadal pěkně...

Dítě nevinné...Co ty můžeš vědět...o sadomasochistické derivaci oidipovského komplexu...(O.Neff, K. Saudek, Arnal & Dva dračí zuby)

NoWin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 16 Září 2009, 21:31:42 »
Samozřejmě, akorát budete potřebovat nějaký program, který zvukový soubor přečte a reproduktoru dá patřičné "instrukce", co má hrát.. jen tak to tam odeslat asi půjde jen těžko. Kdysi jsem dělal takový podobný program(y), ale už ho bohužel nemám a taky k tomu hraní byla bohužel nutná práva roota.
Á, to je škoda, že to nejspíš přímo nepůjde... už mně nebavilo psát monofonní melodie v BASHi za pomocí prográmku beep...

NoWin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 16 Září 2009, 22:06:25 »
Zdravím Vás,

jen malý doplňek, ujistěte se, že budete posílat data na reproduktor. Pípák , též buzzer or beeper je piezoměnič , který vyzařuje maximálně pouze na nastaveném  kmitočtu (rezonačním, třeba 10 kHz)a v úzkém pásmu okolo tohoto kmitočtu, čili mizerná kvalita případné reprodukce. Jinak Google a heslo "PCM on Linux", pro Vás to nebude problém se zorientovat.... ;)

PS. Jde to, pomocí PCM jsme v dinosauřích dobách malých počítačů přehrávali
na SHARP MZ 800  ve smyčče úryvek z Madonny, ještě to doma mám někde na 5 1/4 pružném disku... ;D
Čím je ten repráček buzenej? Co vím, u Didaktika M to bylo přímo procesorem, ale tady nevím, je to o trochu složitější mašina :D
Pomocí příkazu beep z něj můžu dostat 19.999kHz ale vím, že je schopnej pracovat v pásmu ultrazvuku, chci použít tak 32kHz se čtyřbitovou modulací PWM. Vím, bude otřesný to poslouchat a že to bude vhodný možná tak pro hlas, ale prostě chci dokázat, že to jde. :)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #5 kdy: 16 Září 2009, 22:19:43 »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jfoot

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 16 Září 2009, 22:40:21 »
Zdravím Vás,

Jsem to ale osel !  :(  :( . Beeper není ničím buzen ! Prostě přiložíte na něj napájecí napětí a on kmitá na rezonančním kmitočtu. Mea culpa. Omlouvám se za lapsus a beru tu pitomost, co jsem vyslovil zpět !

Čím je ten repráček buzenej? Co vím, u Didaktika M to bylo přímo procesorem, ale tady nevím, je to o trochu složitější mašina :D
Pomocí příkazu beep z něj můžu dostat 19.999kHz ale vím, že je schopnej pracovat v pásmu ultrazvuku, chci použít tak 32kHz se čtyřbitovou modulací PWM. Vím, bude otřesný to poslouchat a že to bude vhodný možná tak pro hlas, ale prostě chci dokázat, že to jde. :)

PCM, pokud se pamatuju funguje tak, že přivádíte diskrétní signál (log 0 / log 1) na kondenzátor a vybíjení kondenzátoru způsobuje jeho převod na analog. signál, kterým se napájí repro. Samozřejmě ten kondenzátor může být součástí reproduktoru ve formě parazitní kapacity. To je velmi hrubý výklad pcm. Každopádně na hardware se stejně asi nedostanete, tak se svěřte už nějakému vybádanému řešení, viz příspěvek od kiklhorn...

Dítě nevinné...Co ty můžeš vědět...o sadomasochistické derivaci oidipovského komplexu...(O.Neff, K. Saudek, Arnal & Dva dračí zuby)

NoWin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 16 Září 2009, 22:58:18 »
http://lmgtfy.com/?q=PC+Speaker+PCM+driver+for+Linux
Kód: [Vybrat]
modinfo pcspkr
modinfo snd-pcsp

Díky, oba moduly mám, ale co dál? Zkoušel jsem pomocí mpg123 zvuk (22kHz 8-bit PCM) poslat do /dev/input/event7 (= /dev/input/by-path/platform-pcspkr-event-spkr) a nic :(

NoWin

• Host
« Odpověď #8 kdy: 16 Září 2009, 23:05:54 »
Zdravím Vás,

Jsem to ale osel !  :(  :( . Beeper není ničím buzen ! Prostě přiložíte na něj napájecí napětí a on kmitá na rezonančním kmitočtu. Mea culpa. Omlouvám se za lapsus a beru tu pitomost, co jsem vyslovil zpět !

PCM, pokud se pamatuju funguje tak, že přivádíte diskrétní signál (log 0 / log 1) na kondenzátor a vybíjení kondenzátoru způsobuje jeho převod na analog. signál, kterým se napájí repro. Samozřejmě ten kondenzátor může být součástí reproduktoru ve formě parazitní kapacity. To je velmi hrubý výklad pcm. Každopádně na hardware se stejně asi nedostanete, tak se svěřte už nějakému vybádanému řešení, viz příspěvek od kiklhorn...
To jsme na tom stejně, ve škole (elektrikář- slaboproud) jsem se to učil, ale od školy jsem se k elektrikařině nedostal, tak si to moc nepamatuju :)

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Září 2009, 23:06:51 »
Citace
Pomocí příkazu beep z něj můžu dostat 19.999kHz ale vím, že je schopnej pracovat v pásmu ultrazvuku, chci použít tak 32kHz se čtyřbitovou modulací PWM

To chceš řídit na přistání netopýry?
To zrovna ne, ale jako vzorkovací frekvence by se to ještě dalo použít :)

jfoot

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 17 Září 2009, 09:56:07 »
Zdravím Vás,

To jsme na tom stejně, ve škole (elektrikář- slaboproud) jsem se to učil, ale od školy jsem se k elektrikařině nedostal, tak si to moc nepamatuju :)

Nejsme, Vy jste na tom líp !  :D
Já totiž o loňské zimě skládal dohromady malý systém s MCS51, kde jsem použil dva beepery, dokonce každý pracující na jiné frekvenci a už mi to úplně vypadlo.... >:(. I ten popis pcm, byť hrubý, jsem odfláknul, diskrétní signál (log 0 / log 1) je samozřejmě šířkově modulovaný. Holt je vidět , že jsem psal ten příspěvek v koupelně (abych nebudil dítka), maje navíc už jednu nohu v posteli, aniž bych pořádně zapnul mozek před tím, než poprvé uhodím do klávesnice... :D
« Poslední změna: 17 Září 2009, 09:59:06 od jfoot »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #11 kdy: 17 Září 2009, 10:08:14 »
Teoreticky by to mělo jít. Měl jsem kdysi ovladač k laserovce Minolta (WinLaser 400) pro W3.11 a W95, kterej skrz reprák v bedně počítače mluvil: došel papír, zmuvhlanej papír uvnitř, dokončen tisk... atd. Tento reprák se po nainstalování tiskárny prostě objevil jako zvukové zařízení a dal se použít i pro mírně chraplavé pouštění mono hudby (telefonní kvalita). Ale byl tam malý repráček, ne keramický beeper.

http://www.cacgroup.cz/podpora/ftp/Periferie/PRINTER/MINOLTA/00INDEX.TXT
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #12 kdy: 17 Září 2009, 10:24:15 »
Kdysi ještě za bolševika jsem si napsal ovladač klávesnice, kterej při přepínání mezi "normální" a "Kameníkama" pípal. Zde jsou funkce sound a nosound. Ale nechtějte po mě, abych dneska někomu vysvětloval co to dělá :-)
Kód: [Vybrat]
Sound     proc     near
          assume   cs:_TEXT, ds:_TEXT, es:_TEXT, ss:_TEXT

push     dx
          push     bx
          mov      bx, ax
          in       al, 61h
          and      al, 0FCh
          out      61h, al
          mov      ax, 34DDh
          mov      dx, 12h
          cmp      dx, bx
          jnb      SoundRet
          div      bx
          mov      bx, ax
          in       al, 61h
          test     al, 3h
          jne      SoundRet
          or       al, 3h
          out      61h, al
          mov      al, 0B6h
          out      43h, al
          mov      al, bl
          out      42h, al
          mov      al, bh
          out      42h, al
SoundRet:
          pop      bx
          pop      dx
          retn

Sound     endp

NoSound   proc     near
          assume   cs:_TEXT, ds:_TEXT, es:_TEXT, ss:_TEXT

push     ax
          in       al, 61h
          and      al, 0FCh
          out      61h, al
          pop      ax
          retn

NoSound   endp

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #13 kdy: 17 Září 2009, 17:10:51 »
Když už tady padnul ten Didaktik.. "Chrčák" byl připojen na pátém bitu portu 254. Kdysi jsem si napsal sampler pro kazeťákový vstup a přehrával to pak přes chrčák. To bylo vzrůšo :)

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 17 Září 2009, 19:26:16 »
* LuciusMare si přidává tento thread do oblíbených protože se mu v oku vyronila slza nostalgie...
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

NoWin

• Host
« Odpověď #15 kdy: 17 Září 2009, 22:09:20 »
Když už tady padnul ten Didaktik.. "Chrčák" byl připojen na pátém bitu portu 254. Kdysi jsem si napsal sampler pro kazeťákový vstup a přehrával to pak přes chrčák. To bylo vzrůšo :)
To mi povídej, rád na dobu, kdy jsem měl Didaktika M a posléze Amigu CDTV vzpomínám... fňuk!

NoWin

• Host
« Odpověď #16 kdy: 17 Září 2009, 22:17:51 »
Tak to asi nedovedeme do zdárnýho konce, díky kiklhornovi a jeho linku jsem tak nějak zjistil, jak by to teoreticky mohlo jít, ale na jednom z prvních linků byl návod 7 let starej a pochybuju, že by byl ještě funkční. Zjistil jsem totiž, že i když ten signál nasměruju do /dev/pcm, tak to nehraje a přitom to na 8.10 ještě šlo a tam by to taky mohlo i jít s /dev/input/event7 (u mně ten pípák), zdá se mi totiž, že cosi permanentně využívá ony výše zmíněný zařízení, nemůžu tam nic posílat.
Ale nic, budu prostě jenom pípat, ten melodičtější zbytek si můžu poslat do 7.1 reprosoustavy :D

Díky všem!

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #17 kdy: 17 Září 2009, 22:33:52 »
nez to uplne vzdas, tak zkus zamordovat pulse daemona...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #18 kdy: 17 Září 2009, 22:39:07 »
Mělo by jít použít přímo modul snd-pcsp, nakonfigurovat výstup alsy přes něj a o víc se nestarat. Ten starý článek je z doby kdy tento modul ještě nebyl v jádře. Zařízení se sice bude jmenovat jinak, ale myslím že za pomocí googlu to uchodíte.

A pokud chcete vidět zrealizovaný "ještě úchylnější nápad" <a href="http://www.youtube.com/watch?v=Xxz630u7YlQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Xxz630u7YlQ</a> (cca první minutu přeskočte)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

NoWin

• Host
« Odpověď #19 kdy: 17 Září 2009, 23:35:29 »
Mělo by jít použít přímo modul snd-pcsp, nakonfigurovat výstup alsy přes něj a o víc se nestarat. Ten starý článek je z doby kdy tento modul ještě nebyl v jádře. Zařízení se sice bude jmenovat jinak, ale myslím že za pomocí googlu to uchodíte.

A pokud chcete vidět zrealizovaný "ještě úchylnější nápad" <a href="http://www.youtube.com/watch?v=Xxz630u7YlQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Xxz630u7YlQ</a> (cca první minutu přeskočte)
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D To není možný!!!!!  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Sorry za ty smajly, ale doslova chčiju smíchy  ;D

Kdysi jsem něco podobnýho viděl v TV s jehličkovou tiskárnou ;)

No to bohužel nevím jak na to. Tam právě je cosi o nasměrování signálu do mýho /dev/input/event7, jenže to mi nejde. Nevím, možná to je tou ALSou, jenže jak ji překonfigurovat (patřičnej konfigurák může mít úplně jinej obsah, jinou pozici, jinej název, nebo nemusí bejt vůbec)? Nebude dělat problémy PulseAudio?

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #20 kdy: 18 Září 2009, 08:51:09 »

proč se to jmenuje ZX80, když je tam ZX Spectrum. Nás pamětníky, co všechno tohle měli to uráží :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 18 Září 2009, 17:49:04 »
niceméně je to nádhzera,zrovna jsem to hledal :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.