Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Náhled fotografie a vlastní fotografie se vůbec neshodují  (Přečteno 3041 krát)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Mám stařičký Olympus C-120, když  paměťovou kartu vymažu (fografie z minula) a nyní nafotím nové fotografie.
Připojím kabelem Olympus C-120 k počítači  (Ubuntu 9.04) a zkopiruji fotografie do adresáře. Odpojím OLympus C-120 a otevrřu adresář s fotkami a vidim v náhledu fotky z minula (již smazané), teprve po kliknutí na náhled  až po otevření  vidím novou  fotografii, tak to funguje u všech fotografií.
 U Windows je náhled  stejný, tedy žádné jiné náhledy nevidím. Pokud budu paměťovou kartu po každé formátovat tak to bude OK. Co tedy s tím mám dělat, aby stačilo jen smazání?

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Náhled fotografie a vlastní fotografie se vůbec neshodují
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2009, 21:53:25 »
Možná se nám to podaří zjistit, ale potřebuji Tvou spolupráci - myslíš, že jsi schopen tu nesrovnalost mezi fotkou a náhledem nasimulovat? To znamená, že jsi schopen navodit situaci, kdy fotka (jedna konkrétní - pro jednoduchost) a náhled souhlasí, pak originál smažeš, zkopíruješ do daného adresáře novou fotku, a vidíš starý náhled na novou fotku (po restartu Nautilu)?

Pokud ano, navoď situaci číslo 1 (náhled - fotka souhlasí) a napiš zde na fórum přesnou cestu k dané fotce (originálu) - např.
Kód: [Vybrat]
/home/arrange/fotky/koťátka.jpg
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Září 2009, 21:14:34 »
Fotka je na tomto místě: home/rimidalv/plocha/ xxx.jpg a je špatná (náhled). Nyní fotku hodím do koše, v koši už je všechno OK, když fotku zkopíruji zpět na plochu je to znova OK!
Adresář špatných fotek zkomprimuji ve Windows a jsou zpuštěné a udělám restart  a spustím Ubuntu 9.04 a nyní rozbalím je všechno OK.
Adresář špatných fotek zkomprimuji v Ubuntu 9.04 a rozbalím není to OK!
Adresář špatných fotek vymažu a zkopíruji do něj dobré fotky je to OK.     

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 21 Září 2009, 22:16:28 »
skus skript pre nautilus z tejto stranky, ak som to stade pochopil spravne tak by to malo fixnut aj taketo zle nahlady:
http://ifireball.wordpress.com/2007/12/29/fixing-thumbnails-in-nautilus/
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #4 kdy: 21 Září 2009, 22:21:58 »
Bohužel jsi mi konkrétně neodpověděl ani na jednu otázku, kterou jsem Ti položil, takže nevím, jak pomoci. Z toho Tvého popisu jsem zmatený
Adresář špatných fotek zkomprimuji ve Windows ...
Adresář špatných fotek zkomprimuji v Ubuntu 9.04 a rozbalím není to OK!
Adresář špatných fotek vymažu a zkopíruji do něj dobré fotky je to OK.    

Snad jen obecně: pokud Nautilus vidí fotku, mrkne se do adresáře ~/.thumbnails, jestli tam už není náhodou náhled vytvořený. Přitom se řídí
  • celou cestou k obrázku (URI)
  • datem poslední změny (modification time)

Teoreticky se může stát, že dané dva údaje se shodují pro 2 různé fotky ve dvou různých časech. Pak se zobrazí náhled pro jinou fotku.

Další věc: pokud fotku hodíš přes Nautilus do koše, vymaže se i náhled v ~/.thumbnails. To ale neplatí pro jiné programy nedodržující standard freedesktop (např. příkaz rm).
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

NoWin

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Září 2009, 23:57:18 »
rimidalv: Udělej to jednoduše:
  • Smaž celou složku ~/.thumbnails
  • Ve složce nebo na ploše, kde máš špatný náhledy, bouchni do klávesy [F5]

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 22 Září 2009, 11:18:12 »
Díky za radu, udělal jsem to tak podle doporučení:
    * Smaž celou složku ~/.thumbnails
    * Ve složce nebo na ploše, kde máš špatný náhledy, bouchni do klávesy [F5]
Nyní jsou fotky OK.
Už jsem to pochopil, neměnil jsem pořadová čísla fotografií neboť po vymazání ve foťáku se počítadlo vynuluje a já jsem to tak nechal, neboť  ukládám fotky do adresářů a čísluji je jednou za rok hromandou konverzí.
Ještě k tomu popisu pro arrange :
Mám vypnutý počítač, zapnu počítač a zvolím operační system Windows a zkomprimuji  adresář  "špatných"  fotek  a restartuji počítač a zvolím si operační systém Ubuntu 9.04 a najdu si na disku zkomprimovaný soubor "špatných " fotek a ten zkopíruji na plochu a tam soubor rozbalím a je to OK!.
To znamená, že při komprimaci ve Windows se "přilepí" ke každé fotce ještě nějaký údaj a proto v  adresáři .thumbnails žádný takový shodný udaj nemůže  Nautilus najít.
Při komprimaci v Ubuntu 9.04 se nic takového neděje ("přilepení" udaje)  proto Nautilus najde  náhled, ale jiné fotky se stejným číslem a není  to OK!

ondraxxxx

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Ledna 2011, 11:07:28 »
Mám stejný problém, fotím na pam, kartu.
Dám ji do čtečky, vidím správné náhledy. Pak fotky smažu v Nautilu z karty, zkopíruju na disk, kartu odpojím a jdu znova fotit.
Foťák kvůli šetření čísly nové fotky čísluje "uvolněnými" čísly, tedy nové fotky mají čísla starých fotek.
Když kartu s novými fotkami znovu připojím, vidím v ní ty samé náhledy jako u starých fotek.
Navíc foťák je už starší a nepamatuje si datum, takže dává vždycky datum vytvoření 1.1.2002 00:00:00 a proto ten Nautilus považuje fotky za stejn, i když nejsou.
Je to ale strašná otrava, když s tímhle PC pracuje i máma, dá tam kartu a na ní vidí starý fotky, tak vůbec naví co se děje...

Jde tedy nějak Nautilus donutit, aby dělal nové náhledy? Nebo budu muset vždy smazat tu složku .thumbnails? Je to docela otrava ji mazat jen kvůli těm 10 novým fotkám, když tam mám náhledy tisíců fotek. Ty se totiž budou muset znovu vytvořit.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 04 Ledna 2011, 19:46:21 »
pokud je cesta k fotce a datum zmeny (modidification time) stejne, je stejny i nahled, dle standardu
http://jens.triq.net/thumbnail-spec/introduction.html
z toho, jak ten fotak uklada fotky, me nenapada zadna jedoducha moznost, jak zmenu nahledu vynutit

sam pouzivam (uz pres rok) nasledujici skript, ktery promaze VSECHNY nahledy, ktere nemaji v okamziku spusteni skriptu odpovidajici originalni soubor
za funkcnost ale nemuzu rucit :) prinejmensim je potreba nejdriv spustit bez radku s vlastnim mazanim, tedy bez radku
rm "$soubor"a zkontrolovat, jestli skript vyhledal ty spravne nahledy k vymazani
jeste je potreba mit nainstalovany balik pngmeta
#! /bin/bash
# promaže náhledy
# hledá ty, které nemají odpovídající vzor v reálu
# nebo jejich URI nezačíná na file:///
# tzn. i třeba trash:, theme: apod.

echo
echo "Promazávám náhledy..................."
Cesta=$HOME/.thumbnails
which pngmeta > /dev/null ||
  { echo "Error: není nainstalována pngmeta, exiting..."; exit 1; }

CelkovyPocet=$(find $Cesta -type f -name '*.png' | wc -l)
echo "Celkem je potřeba prohledat $CelkovyPocet souborů."

i=1
PosledniProcento=0

# najde všechny png soubory
find $Cesta -type f -name '*.png' | while read soubor; do

# co nevím, vymažu (včetně jiných cest než file:///*)
Vymazat=1

# z výpisu pngmeta vyberu řádek s URI
radek=$(pngmeta --quiet "$soubor" | grep URI)

URI="${radek:12}"

# první 4 písmena - jde o to, testovat později, jestli=file
Prvni4="${URI:0:4}"

if [[ "$Prvni4" = "file" ]]; then
CestaCoded="${URI:7}"

# dekódovat procenta
CestaNormal=$(echo "$CestaCoded" | perl -MURI::Escape -lne 'print uri_unescape($_)')

# pokud soubor existuje, nemazat
[[ -e "$CestaNormal" ]] && Vymazat=0
fi

if [[ $Vymazat -eq 1 ]]; then
echo "Mažu ${soubor} -> ${URI}."
rm "$soubor"
fi

ProcentoHotove=$(($i*100/$CelkovyPocet))
if [[ $(($ProcentoHotove%10)) -eq 0 ]]; then
if [[ $ProcentoHotove -gt $PosledniProcento ]]; then
echo "${ProcentoHotove}%"
PosledniProcento=$ProcentoHotove
fi
fi
let i++
done
exit 0
« Poslední změna: 04 Ledna 2011, 19:58:21 od daysleeper »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.