Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozčarování... :(  (Přečteno 3876 krát)

karlos89

• Návštěvník
Rozčarování... :(
« kdy: 21 Září 2009, 02:16:05 »
Zdravím všechny linuxáky, ubunťáky a podobnou "havěť" ;D Nejdřív bych chtěl upozornit, ať tenhle příspěvek neberete nijak útočně, protože tak rozhodně není zamýšlen.

Rád bych sem postnul pár negativních postřehů windowsáka. Tak trochu mě děsí představa, že v budoucnu budu muset zahodit svoje XPčka a přejít na novější Sedmičky. Proto jsem se chtěl postupně začít aklimatizovat, navíc myšlenka Unixových systémů se mi zamlouvá čím dál víc a na EEEčku by Ubuntu mělo frčet jako blesk. Z důvodů šetrné instalace a nemožností zálohovat si data jsem zvolil instalaci pomocí sympatického projektu WUBI...

Po prvním spuštění na mě vykouknulo příjemné prostředí, se kterým jsem byl už obeznámen díky několika letmým zkouškám LIVE distribuce. Pak mi systém ohlásil nekompletní jazykovou podporu, ovšem nekompletní není zrovna správné slovo. Když je totiž přeloženo zhruba 5% systému, nedá se moc o jazykové lokalizaci mluvit. Instalace češtiny mě odkázala do vod internetu a vyhodila několik chyb kvůli nenakonfigurovanému připojení. Tak jsem se jal konfigurovat, což se mi nepovedlo. Naše zpatlaná síť (poskytovatel musí autorizovat každou novou MAC adresu)  mi sice dělala menší problémy i na WIN, ale tam se nakonec ukázalo, že není od věci pamatovat si přesně heslo a občas se poradit s poskytovatelem ;D Ale zpátky... přepnul jsem do WIN a hledal na fóru. Odpovědi typu "pošli mi výpis z toho a toho a já ti pošlu příkazy tam a tam" nepobírám... fakt je Ubuntu tak user-friendly jak se všude vykládá nebo je to další past na ty, kteří mají s příkazovou řádkou/terminálem naprosto minimální zkušenosti? No dobře, vzdal jsem nastavení internetu a zkusil otevřít přehrávač. Hned jsem zjistil, že nepřehraju ani blbou empétrojku, o nativní podpoře nějakého video formátu jsem si už mohl nechat leda tak zdát. Internet, internet, internet, pořád to hází na internet. Jde vůbec Ubuntu nakonfigurovat a používat bez přístupu k internetu? Je možný externě z windows stáhnout alespoň základní kodeky??? Navíc se mi v grafickém prostředí nepodařilo zjistit nic o ovladačích ani hardwaru a sen, že bych mohl diagnostikovat a zapnout/vypnout wi-fi se rozplynul taky hodně rychle do neznáma...

Jinak ovládání systému super, přítomnost řady užitečných prográmků taky... ale všechno je to bez toho zpropadenýho připojení úplně na ... :( Nechci to vzdát, chtěl bych Ubuntu pořádně prověřit a zvyknout si na trochu odlišné ovládání, ale podle všeho to není žádná sranda.

NoWin

• Host
Re: Rozčarování... :(
« Odpověď #1 kdy: 21 Září 2009, 02:48:12 »
Tak k věci:
1) S Wubi naštěstí moc zkušeností nemám (pomocí nějž podle mýho běží Ubuntu de facto jako Woknouzáckej program), ale doporučuju Ti nainstalovat si Ubuntu klasickým způsobem, protože jakmile si začneš s Ubunťákem tykat, nebude se Ti chtít zpátky do spárů nástroje zla pánů Gatese a Ballmera (vlastní zkušenost), jen to chce chuť, trpělivost a nebát se v případě p®ůseru použít hubu, vlastně klávesnici.

2) Co se tejče zprovoznění sítě, přečti si TOHLE. Ovladač si sice budeš muset zkompilovat, ale není to vůbec nic těžkýho.

3) Terminálu se neboj. Vím, vypadá šeredně (dá se ale obarvit :)), ale občas se bez něj neobejdeš, tak se s ním radši zkus seznámit, bude Tvým dobrým kamarádem na život i na smrt (můžeš v něm dokonce prohlížet filmy a sledovat televizi, brouzdat po netu, komunikovat s lidma, dá se v něm malovat, přehrávat muzika...).

4) Přehrávání Empétrosek, ávíčka atp.: jedná se o nesvobodný formáty, čerstvá instalace Ubuntu na ně neobsahuje kodeky, nicméně si je můžeš snadno (až Ti půjde net) a rychle doinstalovat, pak si můžeš přehrávat prakticky cokoliv.
« Poslední změna: 21 Září 2009, 02:50:18 od Metalhead »

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 21 Září 2009, 06:47:45 »
nejsem si jisty ale mam pocit ze pokud nemas pristup na internet tak by sis mel stahnout DVD Ubuntu a tam by vetsina veci mela byt, ale ty evidentne pristup na internet mas kodeky na mp3 se stahnou sami po prvnim spusteni prehravace to same u filmu
kubuntu 9.10

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 21 Září 2009, 07:02:16 »
Terminálu se nebojte, nekouše. K "dejte výpis" Možná vám to může připadat jako magie - něco napíšete do terminálu vy, něco vám odpoví. Všechno pro vás v cizí řeči. Stačí sem zkopírovat. Ono v Ubuntu terminál nemusíte používat - vše se dá naklikat.
Na wiki naleznete mnoho návodů "jak udělat" za použití grafického prostředí, v knize také.
Jestli si říkáte "tak proč chtějí výpisy z terminálu když se dá vše naklikat?" Jednoduše proto že je to superrychlé, téměř nezávislé na grafickém prostředí a používaném jazyku, nic nemusíte opisovat z žádných dialogových políček - stačí výpis terminálu označit a zkopírovat do fóra. (když nejde v jednom OS internet tak třeba textový soubor přes flashku...)
Až se budete ptát ve správné sekci fóra (jinde než v obecné diskusi) na to jak rozchodit síť tak popište konfiguraci jakou používáte ve windows a rovnou přidejte výpis
Kód: [Vybrat]
lspci -vnn
ip a
ip r  

Přidám pár odkazů o kterých si myslím že by vám mohly být k užitku:
http://wiki.ubuntu.cz/Termin%C3%A1l
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20po%20instalaci
http://wiki.ubuntu.cz/Jak%20na%20Internet
http://sdruzeni.ubuntu.cz/?q=ubuntu-prirucka
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 21 Září 2009, 07:40:54 »
Zdravím všechny linuxáky, ubunťáky a podobnou "havěť" ;D Nejdřív bych chtěl upozornit, ať tenhle příspěvek neberete nijak útočně, protože tak rozhodně není zamýšlen.

Rád bych sem postnul pár negativních postřehů windowsáka. Tak trochu mě děsí představa, že v budoucnu budu muset zahodit svoje XPčka a přejít na novější Sedmičky. Proto jsem se chtěl postupně začít aklimatizovat, navíc myšlenka Unixových systémů se mi zamlouvá čím dál víc a na EEEčku by Ubuntu mělo frčet jako blesk. Z důvodů šetrné instalace a nemožností zálohovat si data jsem zvolil instalaci pomocí sympatického projektu WUBI...

Po prvním spuštění na mě vykouknulo příjemné prostředí, se kterým jsem byl už obeznámen díky několika letmým zkouškám LIVE distribuce. Pak mi systém ohlásil nekompletní jazykovou podporu, ovšem nekompletní není zrovna správné slovo. Když je totiž přeloženo zhruba 5% systému, nedá se moc o jazykové lokalizaci mluvit. Instalace češtiny mě odkázala do vod internetu a vyhodila několik chyb kvůli nenakonfigurovanému připojení. Tak jsem se jal konfigurovat, což se mi nepovedlo. Naše zpatlaná síť (poskytovatel musí autorizovat každou novou MAC adresu)  mi sice dělala menší problémy i na WIN, ale tam se nakonec ukázalo, že není od věci pamatovat si přesně heslo a občas se poradit s poskytovatelem ;D Ale zpátky... přepnul jsem do WIN a hledal na fóru. Odpovědi typu "pošli mi výpis z toho a toho a já ti pošlu příkazy tam a tam" nepobírám... fakt je Ubuntu tak user-friendly jak se všude vykládá nebo je to další past na ty, kteří mají s příkazovou řádkou/terminálem naprosto minimální zkušenosti? No dobře, vzdal jsem nastavení internetu a zkusil otevřít přehrávač. Hned jsem zjistil, že nepřehraju ani blbou empétrojku, o nativní podpoře nějakého video formátu jsem si už mohl nechat leda tak zdát. Internet, internet, internet, pořád to hází na internet. Jde vůbec Ubuntu nakonfigurovat a používat bez přístupu k internetu? Je možný externě z windows stáhnout alespoň základní kodeky??? Navíc se mi v grafickém prostředí nepodařilo zjistit nic o ovladačích ani hardwaru a sen, že bych mohl diagnostikovat a zapnout/vypnout wi-fi se rozplynul taky hodně rychle do neznáma...

Jinak ovládání systému super, přítomnost řady užitečných prográmků taky... ale všechno je to bez toho zpropadenýho připojení úplně na ... :( Nechci to vzdát, chtěl bych Ubuntu pořádně prověřit a zvyknout si na trochu odlišné ovládání, ale podle všeho to není žádná sranda.
Tak si nainstaluj toto http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Super-OS-44128.shtml Je to Ubuntu uz predem obohacene o vsecky ty veci, ktere potrebujes, aby si rovnou mohl spustit co jen chces. Bohuzel bez netu budes mit jenom castecnou cestinu.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

defender66

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 21 Září 2009, 08:07:59 »
Zdravim Ta,
Ked som pred casem instaloval ubuntu, tak som ho instaloval z DVD prilozenych k tejto knizke http://sdruzeni.ubuntu.cz/?q=ubuntu-prirucka. Vsetko slo nainstalovat bez toho, ze by som bol pripojeny na internet. Ta knizka je dobre prehladna a najdes tam dobre navody.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #6 kdy: 21 Září 2009, 10:06:56 »
Zdravím,

jak již bylo řečeno, WUBI asi nebyla pro začátek ta nejlepší cesta. Trochu bych to přirovnal k instalaci Woken z CD, které ti sestavil nějaký "šikovný" kámoš (výrazem "sestavil" nemyslím "zkopíroval"). To, že je Ubuntu svobodný sw má bohužel i ty důsledky, že si kdokoliv může zplácat jakoukoliv "svoji" distribuci a být pak chvíli "slavný". Takže přinejmenším pro zažátek doporučuji buď již zmíněný Super OS nebo standardní distribuci (stáhnout CD/DVD, vypálit a nainstalovast).

Z osobní zkušenosti mohu říci, že jsem zatím narazil pouze na dvě věci, které ve Woknech jdou a na Ubuntu ne:
1) Gimp není 100% kompatibilní s Adobe Photoshopem (což ovšem není snad žádný program) a tudíž nedokáže zpracovat některé efekty, které Photoshopisti rádi využívají. Adobe prostě evidentně nestojí o to, aby výstupy z jejich programu byly 100% použetelné i v jiném sw. Ovšem pokud máš na Photoshop licenci, měl by jít spustit i na Ubuntu.
2) Zapomeň na programy, které dodávají výrobci čehokoliv jako bonus ke svým udělátkám a které jsou k dispozici výlučně pro Wokna. Opět to neníproblém Ubuntu, ale výrobců, kteří jsou buď slepí, nebo dělají, že nevidí. Příklad za všechny: Nokia PC Suite.

Na druhou stranu, pokud nepatříš mezi ty uživatele, kteří z vysoka kašlou na nějaké licence a tudíš se chovají k veškerému sw jako ke svobonému, získáš spoustu šikovného sw, za který bys na Woknech musel platit. A to nemluvím o tom, že ti na počítači nebude muset běžet nějakej antivir konzumující cca pětinu zdrujů.

Hlavu vzhůru, cesta z otroctví není úplně jednoduchá a na právo volby je potřeba si pomalu zvykat :-)))

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 21 Září 2009, 10:21:46 »

Z tvého postu vyplývá jedna jediná věc = jeden problém, že nemáš připojení k netu. Nevím jak u wubi, ale u klasické instalace v případě připojení k netu, máš po instalaci už komplet český systém (stáhnou se aktualizace = čeština již při instalaci). Když se pokusíš spustit poprvé mpétrojku v rhythmboxu nebo totemu tak ti systém sám oznámí a vyhledá a stáhne a nainstaluje a následně spustí mpétrojku. Ale opět je nutné být připojený k netu. Dále stačí snad jen nainstalovat balík všech možných blbostí ubuntu-restricted-extras ze správce balíků a přehraješ skoro všechno.
http://wiki.ubuntu.cz/Synaptic

Tedy prvním tvým úkolem by nemělo být hledat balík s kodekem, aby sis přehrál mpétrojku, ale zprovoznit připojení k netu. Ušetříš si spoooustu práce. Takže pokud si nevíš rady, tak zkus založit nový theard s co nejvíce informacemi o tvém připojení (např. viz. kiklhorn).
« Poslední změna: 21 Září 2009, 10:28:57 od luisah »

oyankee

• Host
« Odpověď #8 kdy: 21 Září 2009, 10:22:57 »
Citace
Příklad za všechny: Nokia PC Suite.
Tak Nokii (kór se Symbianem) mi raději ani nepřipomínej.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #9 kdy: 21 Září 2009, 10:49:32 »
Bootni live-cd a zkus jestli net pojede:Ubuntu jsem instaloval x-krát a z 99% net chodil vždy.Zapomeň na Wubi dej z disku pár gb a uvidíš,že půlka problémů se vyřeší sama a zbytek se doladí ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

karlos89

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 21 Září 2009, 13:15:33 »
Super, nikdo nenadává, to jsem ani nečekal ;)

Wubi jsem zvolil z toho důvodu, že mám disk plný dat a ještě jsem se neodhodlal koupit novej externí HDD na zálohu. Že jsem nikdy istalaci dvou systémů nezkoušel je věc druhá, ale to by nebyl problém.

Jinak teď píšu z Ubuntu, protože jsem se odhodlal k jednoduchému fíglu. Místo bezdrátu jsem vytáhnul z druhého počítače kabel abych alespoň něco nainstaloval a internet samozřejmě jede. Dokonce mi přijde, že líp využívá potenciálu připojení než na WIN. Balíčky programů, instalace a aktualizace jsou parádní, o tom nemá cenu diskutovat. Jenom silně pochybuju, že wi-fi někdy rozchodím, to zkompilování ovladače vypadá jako neřešitelný úkol :(

Včera mě to připojení nějak rozladilo, teď je vidět, že to rozhodně nebude zas tak špatnej systém. Ale člověk mu holt musí obětovat trochu času...

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 21 Září 2009, 13:19:06 »
ja na wifi  na notasu pouzivam wicd a na domaci siti mi to chodi normalne bez jakych koliv zasahu
kubuntu 9.10

oyankee

• Host
« Odpověď #12 kdy: 21 Září 2009, 13:21:17 »
Co se týče té jazykové podpory, nevím co jsi zkoušel, ale v menu Systém-Správa-Jazyková podpora můžeš vždy tuto podporu aktualizovat bez problémů. Určitě je to více než 5proc.

luisah

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 21 Září 2009, 13:28:49 »
Super, nikdo nenadává, to jsem ani nečekal ;)
Na slušný post, slušná reakce :)
Tady máš ještě něco co se týče wifi
http://wiki.ubuntu.cz/Wi-Fi?action=show&redirect=WiFi

Metalhead ti dal návod na atheros, nevím jak přišel na to, že máš atheros.
http://wiki.ubuntu.cz/Atheros%20AR5007EG
Každopádně ani návod na madwifi (kompilaci) atherosu je jednoduchá - zjednodušeně stačí kopírovat jednotlivé příkazy do terminálu a "ono samo to bude pracovat" (ale i tak to chce číst  ;)).
« Poslední změna: 21 Září 2009, 13:30:56 od luisah »

NoWin

• Host
« Odpověď #14 kdy: 21 Září 2009, 13:36:20 »
Metalhead ti dal návod na atheros, nevím jak přišel na to, že máš atheros.
http://wiki.ubuntu.cz/Atheros%20AR5007EG
Každopádně ani návod na madwifi (kompilaci) atherosu je jednoduchá - zjednodušeně stačí kopírovat jednotlivé příkazy do terminálu a "ono samo to bude pracovat" (ale i tak to chce číst  ;)).
Jednoduše- psal, že má Eee :)
...navíc myšlenka Unixových systémů se mi zamlouvá čím dál víc a na EEEčku by Ubuntu mělo frčet jako blesk...
« Poslední změna: 21 Září 2009, 13:38:32 od Metalhead »

karlos89

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 21 Září 2009, 13:38:40 »
Kvůli zjištění jestli mám atheros bych se zas musel nabootovat do windows, tak budu předpokládat, že 1000HE ho má taky ;D Ale na problém jsem narazil už u příkazu s instalací build-essential (odmítá) a ve větě "Spusťte terminál ve složce se zdrojovým kódem" - jak?

Na sítě jsem si včera nainstaloval "Wicd network manager" a ani ten naši síť nevidí. Ten standardní program jí sice taky neviděl, ale když jsem ji zadal jako tajnou, tak alespoň vyvíjel snahu a dělal, že se připojuje. Přitom tu síť normálně vidí i mobil s wifi, takže nechápu co je na ní tajnýho ;D

luisah

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 21 Září 2009, 13:41:02 »
Jednoduše- psal, že má Eee :)
Právě jsem si tím eee nebyl jistej a mimochodem, všechny eeečka používají atheros?

EDIT: příkaz sudo apt-get install build-essential se tě po odentrování určitě zeptá na tvé heslo. Tak ho musíš zadat (nebude se nic zobrazovat ani hvězdičky apod.)
přesunout do složku provedeš následně:
Tento příkaz
tar -xvzf madwifi-hal-0.10.5.6-current.tar.gzti rozbalil archiv na následující složku
madwifi-hal-0.10.5.6-currentve tvém domovském adresáři.
Nyní zadáš příkaz
cd madwifi-hal-0.10.5.6-current/a tím se přesuneš v terminálu do složky madwifi-hal-0.10.5.6-current
a můžeš začít kompilovat viz. make atd.
« Poslední změna: 21 Září 2009, 13:48:39 od luisah »

NoWin

• Host
« Odpověď #17 kdy: 21 Září 2009, 13:47:57 »
luisah: Potvrzeno- vygooglil jsem výpis lspci na tom samým Eee (1000HE):
01:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01) ;)

karlos89: Kompilace se vůbec neboj, je to jednoduchý a budeš-li se přesně řídit návodem, pojede Ti WiFinka jak blesk ;)

Když jsem začínal s Ubuntu 6.06LTS (z června 2006), byl to hardcore, neskutečně líná 2D grafika, o 3D jsem mohl jenom snít. Musel jsem si tedy zkompilovat silně nestabilní ovladač od VIA. Zvuk mi šel ve stereu a ještě blbě- musel jsem taky kompilovat, abych měl 7.1. A to ještě Ubuntu nebylo z daleka tak user-friendly jako teď.
Kompilace je moc dobrá věc, některý programy si radši kompiluju (např. Hugin na panoramata), protože v Ubuntu jsou dost zastaralý.
« Poslední změna: 21 Září 2009, 13:52:25 od Metalhead »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #18 kdy: 21 Září 2009, 14:08:45 »
Citace
Příklad za všechny: Nokia PC Suite.
Tak Nokii (kór se Symbianem) mi raději ani nepřipomínej.

Se Symbianem? Nikdy!!! Jedině s Ubuntu!!! :-)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #19 kdy: 21 Září 2009, 14:13:36 »
... a internet samozřejmě jede. Dokonce mi přijde, že líp využívá potenciálu připojení než na WIN.
Že by to bylo tím, že to všechno nemusíš protahovat přes antivir? :-) Ale třeba to bude jen zdání...

MPavel

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 21 Září 2009, 15:52:42 »
Iba poznámka k wicd. Super sw, velmi rád by som s ním nahradil terajší nm. Má to ale jeden problém - wicd nevie broadband siete. Inakšie povedané - cez drôt a wifi super, ale kedže ja sa niekedy pripájam aj z lesa cez mobil (Nokia + Symbian  ;) ), u wicd nemám šancu a nezostáva mi nič iné iba nm. Ale na jeho obranu musím povedať, že funguje takmer bez problémov.
HP 6735s, AMD Athlon X2, 2GB RAM
Ubuntu 9.04 amd64
Xubuntu 9.04 amd64

karlos89

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 21 Září 2009, 18:18:27 »
Tak pánové laboruju tu s tím, všechno jsem udělal a stejně to pořád nechce naši síť najít. Jenom občas najde přímo síť od poskytovatele, ale k tý se připojit samozřejmě nedá. Za pomoci nápovědy jsem z terminálu vykopal tyhle tři sdělení, ale nevypadá to na chyby... zaráží mě jenom "network DISABLED"... :-[

Citace
  *-network               
       description: Ethernet interface
       product: L1e Gigabit Ethernet Adapter
       vendor: Attansic Technology Corp.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:03:00.0
       logical name: eth0
       version: b0
       serial: 00:24:8c:50:bf:b5
       capacity: 100MB/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress vpd bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=ATL1E driverversion=1.0.0.7-NAPI firmware=L1e latency=0 link=no module=atl1e multicast=yes port=twisted pair
  *-network
       description: Wireless interface
       product: AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
       vendor: Atheros Communications Inc.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       logical name: wmaster0
       version: 01
       serial: 00:22:43:77:1f:3e
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress msix bus_master cap_list logical ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=ath9k latency=0 module=ath9k multicast=yes wireless=IEEE 802.11bgn
  *-network DISABLED
       description: Ethernet interface
       physical id: 1
       logical name: pan0
       serial: 0a:6c:e5:4d:64:96
       capabilities: ethernet physical
       configuration: broadcast=yes driver=bridge driverversion=2.3 firmware=N/A link=yes multicast=yes

iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wmaster0  no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:"" 
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Tx-Power=20 dBm   
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B   
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

pan0      no wireless extensions.

ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWadr 00:24:8c:50:bf:b5 
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 0 (0.0 B) Odesláno bajtů: 0 (0.0 B)
          Přerušení:252

lo        Link encap:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1  Maska:255.0.0.0
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
          RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          Přijato bajtů: 240 (240.0 B) Odesláno bajtů: 240 (240.0 B)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWadr 00:22:43:77:1f:3e 
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

wmaster0  Link encap:NEZNÁM  HWadr 00-22-43-77-1F-3E-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

Jinak dík za ochotu, všechno ostatní se mi podařilo rozjet s plnou spokojeností. Dokonce i můj oblíbený Google Chrome tu jede :)

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #22 kdy: 21 Září 2009, 19:33:15 »
dávám k+ za statečnost a snahu. hromada lidí co vidí že něco nejede dává ruce pryč.

jinak zkus příště eee buntu nebo jak se tomu nadava ( easy peasy ? ) . já s tím neměl jedinej problém. a s 9.04 na 901 taky ne. ale tam jsou jiný sítovky.

a ještě jednu věc jsem chtěl říct. linux není windows a v linuxu jde všechno, OD NĚKDY. prostě je složitější ale ta složitost přinese mnohem více možností.... ale takových keců najdeš tady ne foru hromadu
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

pavolzetor

• Host
« Odpověď #23 kdy: 22 Září 2009, 21:19:32 »
hmm, tak si spomínam že som so svojím bývalím USB modemom bojoval asi 3 dni, takmer som prestal používať linux

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.