Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: xubuntu na stary tablet fujitsu - problem s touchscreenom  (Přečteno 2038 krát)

Ondrush

• Návštěvník
xubuntu na stary tablet fujitsu - problem s touchscreenom
« kdy: 23 Září 2009, 18:47:38 »
Zdravim, pokusal som sa nainstalovat xubuntu na starucky tablet fujitsu stylistic lt c-500 (500Mhz CPU, 256MB RAM, 15GB HDD...). Nema to ziadnu mechaniku (ani floppy, ani cdrom), instalaciu som vykonal cez PATA-USB adapter na notebooku. Ked som hodil disk naspat do tabletu, system nabehol hned naprvykrat bezproblemov, takmer vsetko funguje v pohode (vratane IR klavesnice a pcmcia sietovky), akurat nemozem, respektive neviem rozbehat touchscreen. Podla viacerych navodov (najlepsie spisany je asi tento http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=913234 ) by to malo v pohode ist na (x)ubuntu 8.10, skusal som ubuntu 8.04, xubuntu 8.10 (ktore tam je teraz) aj xubuntu 9.04. V kazdom navode je treba upravit xorg.conf, nieco pridat do sekcie, pripadne pridat celu sekciu ServerLayout. Teraz sa o taketo veci vraj stara HAL, takze xorg.conf obsahuje minimum veci. U mna vyzera rovnako ako v tomto navode http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1254669 , v ktorom pise ze treba si tie dve sekcie sam vytvorit a vsetko by malo ist.

Teraz samotny moj problem - akonahle vytvorim Section ServerLayout, nabehnu mi Xka iba v low graphics mode, vyhodi to chybu Error parsing config file. Vedel by niekto jak to spravit, pripadne to nejak obist?

LivArt

• Aktivní člen
  • *
  • každý jednou začínal...
« Poslední změna: 23 Září 2009, 19:14:13 od LivArt »
Acer Extensa 5220 pod nadvládou tučňáka (Ubuntu 9.04).
Ubuntu user since 05/2009
Můj last.fm profil aneb I'm on the Highway to Hell

Ondrush

• Návštěvník
Re: xubuntu na stary tablet fujitsu - problem s touchscreenom
« Odpověď #2 kdy: 23 Září 2009, 19:14:11 »
neuratha mam prestudovaneho... problem mam konkretne s tym pridanim sekcie ServerLayout, pokial ju v xorg.conf zakomentujem, nabehne vsetko v pohode (samozrejme touchscreen nefunguje), pokial tam je, error parsing config file... skusal som uz aj skopirovat cely xorg.conf od niekoho, komu to na absolutne tom istom zeleze, s tym istym systemom ide a vyhadzuje mi to chybu

LivArt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Září 2009, 19:14:41 »
přidal jsem tam odkaz na ubuntu forum..

Ondrush

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Září 2009, 19:20:12 »
to som si tiez uz zbezne presiel, dokonca som skusal aj navod od toho nemca na ktoreho tam v prvom poste odkazuje. Stale tam ostava ta vec, ze musim upravit (pridat) Section ServerLayout do xorg.conf, co mi ale sposobuje problemy...

LivArt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 23 Září 2009, 19:32:41 »
zkus
Kód: [Vybrat]
Section "InputDevice"
    Identifier     "touchscreen"
    Driver         "fpit"
    Option         "Device"    "/dev/ttyS1"
    Option        "BaudRate"    "9600"
    Option        "MaximumXPosition"    "4096"
    Option        "MaximumYPosition"    "4096"
    Option        "MinimumXPosition"    "0"
    Option        "MinimumYPosition"    "0"
    Option        "Passive"
    Option        "SendCoreEvents"
    Option        "TrackRandR" "true"
EndSection

jen si kdyžtak změň ten port na ten, na kterým to zařízení máš ty.

Ondrush

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Září 2009, 19:40:54 »
Vyskusane, nefunguje, zrejme to potrebuje tu sekciu ServerLayout (touchscreen mam tiez na /dev/ttyS1)

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #7 kdy: 23 Září 2009, 19:47:34 »
zkus se podivat do /var/log/Xorg.*.log , jestli tam neni napsany , co konkretne tomu v te seckci Server layout vadi...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Ondrush

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 23 Září 2009, 20:41:46 »
takze, neviem sice aky tam bol problem predtym ked mi to neslo ked som siel presne podla navodov, ale konecne to ide... tentokrat som si napisal sekciu serverlayout sam,  aj tak to vyhodilo chybu, pozrel som sa do logu (dik MacHala, jaksi nie som zvyknuty studovat logy, tak ma to ani nenapadlo...), zistil som na ktorom riadku je chyba a teraz to bola iba blba medzera.
LiveArt: dik za snahu, pouzil som sekciu InputDevice presne tak, ako si ju sem hodil a ide to v pohode

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.