Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s instalací Ubuntu 9.04 ve Windows Vista  (Přečteno 2625 krát)

pumpkin

• Návštěvník
Problém s instalací Ubuntu 9.04 ve Windows Vista
« kdy: 26 Září 2009, 22:31:01 »
Dobrý den,

potřebuji si nainstalovat Ubuntu (kvůli studijním účelům). Linuxovou distribuci instaluji poprvé, takže v mnoha věcech ještě plavu.

Takže k problému. Chci Ubuntu (Jaunty Jackalope) nainstalovat do Windows Vista (dočasně). Spustím Wubi, hodím heslo a dám Install. Instalace se ovšem zasekne na konci extrahování dat z disku a vyhodí to okno, ve kterém se píše o odepřeném přístupu, a které odkazuje na log, který je docela dlouhý. Nevím jestli ho tu mám celý házet, má 103kb.

Nevíte náhodou co s tím může být. Zkoušel jsem i Hardy Heron a také Kubuntu. Vše se stejným výsledkem.
Předem díky
Dell Studio 1555 :: Intel P8600 Core 2 Duo 2.4 GHz :: 4GB RAM :: ATI HD 4570
Windows Vista Home Premium

NoWin

• Host
Re: Problém s instalací Ubuntu 9.04 ve Windows Vista
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2009, 22:48:58 »
Dobrý den,

potřebuji si nainstalovat Ubuntu (kvůli studijním účelům). Linuxovou distribuci instaluji poprvé, takže v mnoha věcech ještě plavu.

Takže k problému. Chci Ubuntu (Jaunty Jackalope) nainstalovat do Windows Vista (dočasně). Spustím Wubi, hodím heslo a dám Install. Instalace se ovšem zasekne na konci extrahování dat z disku a vyhodí to okno, ve kterém se píše o odepřeném přístupu, a které odkazuje na log, který je docela dlouhý. Nevím jestli ho tu mám celý házet, má 103kb.

Nevíte náhodou co s tím může být. Zkoušel jsem i Hardy Heron a také Kubuntu. Vše se stejným výsledkem.
Předem díky
Vřele Ti doporučuju použít normální instalační postup, tzn. z nabootovanýho LiveCD, rozdělíš disk, nainstaluješ. Celý to trvá tak 30 minut. Je to podle mně nejlepší možný řešení.
A stejně- jakmile se Ti Ubunťák zalíbí, jehoVista půjde permanentně do /dev/null ;)

pumpkin

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2009, 23:03:13 »
Ten jsem taky zkoušel, ale první pokus nějak nevyšel. Instalace neviděla partitiony, které jsem vytvořil... ale nakonec to teda zkusím ještě jednou.
A s tím, že se mi Ubuntu zalíbí, taky počítám. Nic jiného mi ostatně nezbývá. A Wokna si budu muset určitě nechat. Používám hodně Adobe Photoshop, Lightroom atd. což pokud mi je známo v Ubuntu nerozjedu, nebo jo? Četl jsem, že VirtualBox náročné aplikace nerozchodí.

NoWin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 27 Září 2009, 02:43:08 »
Ten jsem taky zkoušel, ale první pokus nějak nevyšel. Instalace neviděla partitiony, které jsem vytvořil... ale nakonec to teda zkusím ještě jednou.
A s tím, že se mi Ubuntu zalíbí, taky počítám. Nic jiného mi ostatně nezbývá. A Wokna si budu muset určitě nechat. Používám hodně Adobe Photoshop, Lightroom atd. což pokud mi je známo v Ubuntu nerozjedu, nebo jo? Četl jsem, že VirtualBox náročné aplikace nerozchodí.
Držím Ti palce, aby se Ti instalace povedla.
Po instalaci si systém ihned zaktualizuj a potom restartuj, protože zvolíš-li si jako souborovej systém EXT4 (doporučuju), v jádře na CD je takovej nepříjemnej bug, kterej za určitých okolností umazává data z disku, v novějších jádrech je bug opravenej.

Photoshit- alternativou je GIMP, jinak myslím, že PS lze víceméně rozchodit přes WINE, zkus to a uvidíš, ale GIMP je GIMP ;)
VBox je virtuální mašina, na něm by to mělo jet normálně.

pumpkin

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Září 2009, 19:25:25 »
No, nenainstaloval jsem to. Ještě včera jsem četl pár článků ohledně instalace. Rozhodl jsem se tedy, že si disk pěkně rozdělím tak jak se to doporučuje na "/", "/home" a swap. Jenže jsem narazil na problém. Můj disk už je rozdělen na tři oddíly. Klasické céčko s instalačkou woken, pak další oddíl zabírá disk Recovery a třetí oddíl je vyhrazen pro "Diagnostiky" od Dellu, což jsou programy, které jakoby "diagnostikují" problémy v případě, že se nějaké vyskytnou, abyste byli schopni Dellu podat alespoň nějaké přibližný popis závady. Čili dohromady to dělá nějakých 6 oddílů, přičemž disk lze rozdělit pouze na 4 primární oddíly, že?! Nevím jak se s tím vypořádat. Nevíte co se klasicky ukládá na Recovery? Je to vůbec potřeba? Ale stejně mi pak bude viset ve vzduchu ještě jeden oddíl, ten oddíl s Diagnostikama se bojím odstranit, abych pak nepřišel o záruku. Ale stejně zavolám do Dellu a zeptám se.

Nebo máte nějaké nápady připadně jak jste to řešili? protože si myslím, že nejsem první, kdo se s tímhle setkal.

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Září 2009, 19:35:26 »
Použíj rozšířené oddíly, ubuntu s tím nemá problém

pumpkin

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Září 2009, 19:41:26 »
Aha... a že jsem tak smělý smím se zeptat jaký je rozdíl v primárním a rozšířeném oddílu? Už jsem se dočet, že na PC není limit v počtu rozšířených oddílů, ale zajímá mě jestli to obnáší nějaké další výhody případně nevýhody? Děkuji

xromano

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 27 Září 2009, 19:59:59 »
Receno Windows terminologii jsem to resil tak, ze jsem predevsim vytvoril ve Win Vista 2 partition (C:, D:), pak jsem spustil instalaci Ubuntu a nechal jsem ho potrebne oddily vytvorit na partition odpovidajici D: ve Win a bylo to bez problemu. MOzna to neni uplne ciste linuxove reseni, ale jako zacatecnikovi mi usnadnilo praci.

pumpkin

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 27 Září 2009, 21:10:48 »
Tak jo, nainstalováno bez problémů. Děkuji všem za rady. Opět se ale vynořilo pár dotazů.
Proč má v tom boot menu tolik "verzí" Ubuntu? (Ubuntu číslo verze Generic; Ubuntu číslo verze Generic Recovery Mode a Ubuntu číslo verze memtest86+)

xromano

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2009, 07:57:51 »
To jsou ruzne verze kernelu, ktere se Ti instaluji pri aktualizacich - od kazde verze jsou tam ty 3 varianty. Nekde na foru urcite najdes moznost, jak ty nejmene aktualni odinstalovat (sam to musim pohledat abych to mohl procistit  :) ). Rozhodne bych ale neodinstaloval vsechno, minimalne jednu starsi verzi tam nech, kdyby nahodou slo neco spatne s novym kernelem, mas porad sanci se vratit k tomu starsimu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.