Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nemám oprávnenie zapisovať na disk  (Přečteno 3639 krát)

Mythica

• Návštěvník
Nemám oprávnenie zapisovať na disk
« kdy: 30 Září 2009, 19:20:59 »
Disk mám rozdelený na 3 oddiely (ubuntu, data, windows), používam Karmic.

1) Systém odo mňa vždy po spustení vyžaduje heslo, keď chcem pripojiť disky data, windows. V predchádzajúcich verziách (pred prechodom na Karmic) pri prvom takomto zadávaní hesla som označila možnosť aby sa odo mňa heslo najbližšie nevyžadovalo a fungovalo to (nemusela som zadávať heslo pri každom ich pripojení), avšak v Karmic mi takúto možnosť dialóg na zadávanie hesla neponúka. Ako mám zmeniť oprávnenie, aby som heslo nemusela zadávať zakaždým resp. aby sa mi disky pripájali automaticky so štartom systému? Na zadávanie hesla pri každom dôležitom kroku som si zvykla, ale toto ma fakt obťažuje.

2) Posledné dni mám problém s ukladaním súborov na disky data, windows z Firefoxu. S diskami môžem normálne pracovať, kopírovať a ukladať na ne súbory z iných programov (ani pri sťahovaní súborov cez Chrome nie je problém), avšak keď chcem niečo uložiť z Firefoxu, vypíše mi chybu že nemám oprávnenie meniť obsah cieľového priečinka. Pripomínam, že som čítala staršie príspevky na podobné témy a skúšala nastavovať oprávnenie diskov ale tak to vyzerá že problém je len s Firefoxom a skutočne neviem čo s tým..

Vďaka vopred za pomoc.

nettezzaumana

• Host
Re: Nemám oprávnenie zapisovať na disk
« Odpověď #1 kdy: 30 Září 2009, 19:31:59 »
muzes si proste nastavit, ze se ti budou disky pripojovat automaticky. nastaveni se provede v souboru /etc/fstab, manual najdes jako fstab(5) ..
uz se to tu mnohokrat probiralo, zde na foru je to v mnoha vydanich.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Nemám oprávnenie zapisovať na disk
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2009, 20:39:10 »
Karmic je este len alfa verzia a tak prosim smeruj otazky nan do sekcie
http://forum.ubuntu.cz/index.php/board,33.0.html
Inak co sa tyka prveho dotazu tak to este asi nemaju dotiahnute s tymi pravami pretoze odomna to pyta heslo aj pre obycajne prepnutie frekvencie procesora co sa dalo v 9.04 tiez nastavit aby si heslo pamatovalo. V KK to treba vzdy zadat po restarte. Snad to este dotiahnu.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.