Ahoj, nadchla mě možnost mít svůj OS pořád u sebe a tak jsem si nainstaloval(ne jen vytvořil live usb) z live CD na 8gb flashku ubuntu 9.04. Jenže brzy jsem přišel na jeden pro mě velký problém - Každý počítač, který mám dostupný má jinou Grafickou kartu - Notebook s ATi Mobility Radeon HD 2600 (pozn: má widescreen rozlišení), počítač s nVidia GeForce 9600GT a počítač s integrovanou GK Intel GMA 9x0.
Instaloval jsem na flashku pomocí live cd z VirtualBoxu.
Na počítačích s intel a nvdiia grafikou jede GUI(=graphic user interface=grafické prostředí) v pohodě, ale na notesu s ati nenaběhne GUI(viz níže).
Zkusil jsem nainstalovat z nvdiia pc ovladač fglrx pro atinu, po zapojení do ATIňáckého notesu začalo nabíhat GUI, ale v tom zčernal monitor a navrchu byly červeno-žluto-modré pásky a nic víc se už nestalo s GUI. Textový režim je samozřejmě funkční.
Hlavní důvod proč jsem založil toto téma je: "Jak zprovoznit aby grafické rozhraní fungovalo na všech počítačích/noteboocích bez rozdílu Grafické karty,+ je ještě možné zprovoznit 3D akceleraci na všech 3?"
Nešel by udělat při startu bootu příkaz, který by zkontroloval která z karet je dostupná a podle toho spustil správný ovladač?