Dobrý den přeji

Rád bych se vás zeptal na dvě otázky, které mi už několik dní vrtají hlavou a způsobují starosti. Týká se to licenčních podmínek.
Můj první dotaz směřuje k Wine: Pokud používá DLL knihovny a bůhvíco ještě z Windows, aby umožnil běh některých Win programů, neporušuje tím licenční podmínky Microsoftu?
Druhá otázka se týká balíku kubuntu-restricted-extras (ubuntu-restricted-extras). Na wiki je psáno, že (K)Ubuntu toto nemá v základu obsažené kvůli licenčním podmínkám. Na to bych se rád zeptal - neporuším instalací MP3 kodeků, RAR Java a Flash podpory, Microsoftích fontů a případných dalších vymožeností z tohoto balíku nějaké licenční podmínky? Zrovna o fontech jsem někde na internetu četl, že i na ně se mohou vztahovat autorská práva. Jak to tedy je? Porušuje balík kubuntu-restricted-extras nějaké podmínky nebo snad autorský zákon?
Prosím vás o odpověď protože tyhle dvě utilitky bych chtěl na Linuxu využívat ale nechci využívat něco ilegálního. Je tu někdo kdo by byl schopen na tyhle dotazy odpovědět

Děkuji