Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jakou distribuci? Debian nebo Ubuntu? Jakou verzi?  (Přečteno 6007 krát)

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
Jakou distribuci? Debian nebo Ubuntu? Jakou verzi?
« kdy: 18 Října 2009, 21:25:22 »
Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jakou bych si měl nahodit na nový server distribuci. Při volbě mezi 8.04LTS a 8.10 se mi rozhodovalo jednoduše, protože LTS je LTS, ale teď po více než roku a půl od 8.04 už ji nasazovat nějak nechci, protože jsem naposledy řešil velmi zásadní problém s OpenSSH 5.X pod Hardym, do kterého balíčky skoro pro tuto verzi nejsou, bylo to dost práce, OpenSSH 5.X je až od 8.10 a tu se mi tam nepodařilo dostat. Chci se tedy zeptat, co mám na dlouhodobější server s minimálními starostmi, ale s poměrně novými verzemi dát za distribuci, nevím, jaké vládnou mezi nimi poměry? Mám dát na server Ubuntu 9.10 betu nebo tam mám dát 9.04 nebo mám dát Debian Lenny či Squeeze? Stane se mi u Debian Lenny třeba časem něco podobného jako u Ubuntu s OpenSSH? Jak vlastně Debian pracuje, pracuje jako Ubuntu, kdy při nové verzi odstrčí úplně tu starou byť to může být LTS (bezpečnostní aktualizace neberu jako odstrčení, ale jako standart)?
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Pavel Půlpán

Re: Jakou distribuci? Debian nebo Ubuntu? Jakou verzi?
« Odpověď #1 kdy: 18 Října 2009, 22:19:18 »
Co ti přináší OpenSSH 5.x tak zásadního, když kvůli tomu řešíš výběr distribuce. Ubuntu LTS patrně nic nezkazíš, nezkazíš ani nic s Debian Lenny, nebo s CentOS. Na server bych ale rozhodně nedával betaverzi, případně testovací větev... to je s prominutím pěkná kravina, pominu-li, že Ubuntu 9.10 vyjde zanedloluho... i tak.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2009, 22:27:39 »
OpenSSH mi přináší automatický chroot a další věci, oproti 4.7. Ale jde mi to, abych takto podobně nedopadl zase třeba za rok. Dopadl bych takto s Lennym taky, tedy, že nový SW už nepřibývá, pouze se záplatuje ten starý? Pokud ano, tak nebylo by lepší jet na Squeezem, který je sice testing, ale co jsem se doslechnul, tak testing u Debianu je pomalu lepší než stable u Ubuntu?

MartenP

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Října 2009, 22:30:04 »
Testing bych tam určitě nedával. Osobně se mi zdá, že je poslední dobou stále více nespolehlivý a s každou aktualizací trnu, co se mi zase přihodí. Taktéž bych tam nedával vývojovou 9.10. Stále to chce ještě pár oprav. Nyní se mi zdá na server a na stabilní systém nejlepší volba Debian Lenny. Už jen tím, že bude garantován bezproblémový přechod Lenny-->vydání po Squeeze (s přeskočením Squeeze).

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 18 Října 2009, 22:48:59 »
Takže Lenny, asi vyhrál Lenny, který snad nemá tak častou periodu jako Ubuntu, což mě na něm začíná velice štvát. Jinak to bude super, přejít z Lennyho na Sida bez vetších problémů. Jinak jak to u Lennyho vypadá a aktuálností balíčků, když třeba vyjde nová verze nějaké aplikace a bude patřičně otestována, tak se dostane do lennyho aktualizací nebo se tam už nedostane a nabízí se pouze aktualizace? Viz. můj příklad s OpenSSH, něco podobného bych už nechtěl zažít.

MartenP

• Host
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2009, 22:52:49 »
To pozor, Sid je navždy unstable. O jménu vydání po Squeezovi ještě není rozhodnuto. Nové verze programů jsou dávány do backportů, odtud je možné je instalovat, ale stabilita je garantována jen omezeně.

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 18 Října 2009, 23:05:47 »
OK, o Debianu toho zatím moc nevím, takže Lenny -> něco nového bez problémů. Takže, když budu v Debianu potřebovat novější verzi určitého balíku, tak mrknu do repo backports, bezva, to jsem potřeboval vědět. Takže Debian Lenny zvítezil.

NoWin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Října 2009, 00:25:57 »
Co ti přináší OpenSSH 5.x tak zásadního, když kvůli tomu řešíš výběr distribuce. Ubuntu LTS patrně nic nezkazíš, nezkazíš ani nic s Debian Lenny, nebo s CentOS. Na server bych ale rozhodně nedával betaverzi, případně testovací větev... to je s prominutím pěkná kravina, pominu-li, že Ubuntu 9.10 vyjde zanedloluho... i tak.
Pavle, ale mně pár serverů na Sidovi běží a jde to naprosto bezproblémově ;)
Debian Sid = stabilnější Ubuntu 9.10 bez hovadin ;)

Pavel Půlpán

« Odpověď #8 kdy: 20 Října 2009, 08:13:00 »
Uff... a jsou ty servery dostupné z Internetu? Nejde o to, jestli běží nebo neběží, ale jak moc jsou děravý.

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 20 Října 2009, 16:31:29 »
Uff... a jsou ty servery dostupné z Internetu? Nejde o to, jestli běží nebo neběží, ale jak moc jsou děravý.
HTTP: www.prdelissimo.org (Apache 2.2.14) je veřejně přístupnej a běží naprosto korektně (akorát na aktualizace stránek nemám čas) a pak mám FTP server ftpd 0.17.29 pro sdílení dat v rodinný síti (co bajt, to porušení autorských zákonů ;D)- taky bez problémů. Nevím, jak jsou na tom s bezpečností, ale skoro každej den mám nějakou tu návštěvu zejména z Turecka a z Číny a zatím jsem nic podezřelýho nezaznamenal.

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 20 Října 2009, 20:49:27 »
Dočkej času, jako husa klasu. ;)

NoWin

• Host
« Odpověď #11 kdy: 20 Října 2009, 21:05:55 »
Dočkej času, jako husa klasu. ;)
Ty mi vyhrožuješ? Mám zavolat řezníka? ;D

Ne, já těmhle aplikacím věřím, používá je obrovská spousta lidí a navíc u nich žádný extrémní změny nebejvaj.

Pavel Půlpán

« Odpověď #12 kdy: 20 Října 2009, 22:30:19 »
ping 77.48.102.76 ;D

NoWin

• Host
« Odpověď #13 kdy: 20 Října 2009, 22:32:34 »
ping 77.48.102.76 ;D
Jo, to je má veřejná IP. Jak jsi ji zjistil?  ;D ;D ;D (dělám si z něj prdel)
Já jednou zajedu do Plchu u Opatovic a bude zabíjačka!  ;D
« Poslední změna: 20 Října 2009, 22:36:55 od Roman Horník »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.