Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Při pádu připojení na internet padá vnitřní síť  (Přečteno 2761 krát)

Jeronym

• Návštěvník
Při pádu připojení na internet padá vnitřní síť
« kdy: 21 Října 2009, 21:21:35 »
Dobrý den
 řeším podivuhodný problém. V učebně jsou klientské stanice (Xubuntu 9.04) připojené na 64 bitové Ubuntu 9.04 přes XDMCP. Při odpojení kabelu, který vede z routeru ven ze sítě LAN (nebo při výpadku poskytovatele internetu) přestává spojení XDMCP fungovat, chooser nezobrazí server a ruční zadání ip adresy serveru vede jen k černé obrazovce. Vteřinu po zapojení kabelu se objeví přihlašovací obrazovky. Tušíte někdo alespoň hodně přibližně, kde je chyba?
 Děkuju Jeronym

LuciusMare

• Závislák
Re: Při pádu připojení na internet padá vnitřní síť
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2009, 21:27:30 »
Jediny co mne napada je,ze se to nejakym zvlastnim zpusobem pripojuje po ceste
pocitac>router>ISP>internet(dns...)>router>pocitac
Jak to tam mate zapsane?A funguje to kdyz tam date treba switch,nebo do routeru uz od zacatku nezapojite internet?
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2009, 21:27:56 »
tipuju to na problem s dns. kde je namesrver pro klientske stanice?

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2009, 21:28:56 »
Jak to tam mate zapsane?A funguje to kdyz tam date treba switch,nebo do routeru uz od zacatku nezapojite internet?
.. boze. ty uz radsi nespekuluj. uz si vyzkousel `ssh santa_klaus@$nejaka_masina` ?

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 21 Října 2009, 22:14:11 »
.. boze. ty uz radsi nespekuluj. uz si vyzkousel `ssh santa_klaus@$nejaka_masina` ?

Ne,hazi mi to timeout
tipuju to na problem s dns. kde je namesrver pro klientske stanice?
No,predpokladat ze dns pro mistni/lokalni/sit je za routerem "v internetu" mi neprijde moc logicke.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Října 2009, 22:23:16 »
ad.1) coze ti to hazi? nezapomel jsi si nahodu zapnout ssh server? boze. tak teda polopaticky:
pokud je nekde sshd, tak se me zepta na heslo i kdyz tam zadam jakkoliv nesmyslnyho uzivatele .. to ze nekam udelas ssh root@server a ono se to zepta na heslo neznamena, ze root ma povolenej login pres ssh a nebo bo vic ze vubec existuje v systemu.

ad.2) nikdo tady nerekl, ze za routerem je externi zona aka internet. je zcela normalni, ze nejaka sit sklada z x podsiti, pricemz dns server je sakra jen v jedene z nich

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #6 kdy: 22 Října 2009, 00:24:54 »
dns server imho nevysvetluje to a ruční zadání ip adresy serveru vede jen k černé obrazovce a ani ...při výpadku poskytovatele internetu... - prvni cast by spis ukazovala na dhcp server, ale druhou cast to take nevysvetluje...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #7 kdy: 22 Října 2009, 01:09:41 »
hehe. ja to vidim jinak:

dns server je za routerem a vsechno je nastaveno na dns .. jak server, tak klienti .. pokud server nedokaze udelat reverse lookup, tak se s klientem nebavi .. vypadek ISP je zde patrne to same co vypadek DNS ...

muses umet cist mezi radky a kazdeho podezirat ze je nesvepravnej deviant (tak jako pri rizeni na silnici)

sazim 10:1 proti tobe ;)
« Poslední změna: 22 Října 2009, 01:20:56 od Bad Batz Maru »

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #8 kdy: 22 Října 2009, 11:02:19 »
sazim 10:1 proti tobe ;)
ja se nesazim, jeste bys me zruinoval  :D
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.

Jeronym

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 22 Října 2009, 13:57:37 »
Děkuju za nápady, situaci upřesním
 ISP je místní bezdrátový poskytovatel. Náš router nám přiděluje naše ip adresy, celá učebna je jedna podsíť 192.168.0.x , ještě existují 192.168.1.x a 192.168.2.x . Primární DNS pro učebnu 192.168.0.254 , tedy router. Situaci nezmění ani zapojení kabelů z celé učebny i serveru do jednoho 16 portového switche.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #10 kdy: 22 Října 2009, 14:23:10 »
no, neni dulezite, jaky dns server maji nastaveni klienti .. dulezite je, jaky dns server ma nastaven xdmcp server a jakej k nemu maji vztah jeho klienti ..

jsem si na 90% jisty, ze vypadek dns serveru, pres ktery si xdmcp server overuje reverse DNS pro klienty zpusobi chovani vyse popsane

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #11 kdy: 22 Října 2009, 17:05:03 »
no, rekl bych, ze pro ted bude lepsi, kdyz, misto naseho teoretizovani, Jeronym odpoji router od internetu a zacne zkouset pomoci pingu...

Jeronym

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 02 Listopadu 2009, 15:14:12 »
I v případě, že síť odpojím od internetu můžu bez problémů provést ping z klientských stanic na server a naopak. Pro jistotu jsem také editoval /etc/hosts a zkontroloval /etc/host.conf . Poté, co jsem na klientské stanici přidal do /etc/hosts také ip a jméno serveru,  začalo se jeho jméno objevovat na obrazovce (chooser), pokus připojit se k serveru zatím stále bez úspěchu.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #13 kdy: 02 Listopadu 2009, 16:41:26 »
I v případě, že síť odpojím od internetu můžu bez problémů provést ping z klientských stanic na server a naopak. Pro jistotu jsem také editoval /etc/hosts a zkontroloval /etc/host.conf . Poté, co jsem na klientské stanici přidal do /etc/hosts také ip a jméno serveru,  začalo se jeho jméno objevovat na obrazovce (chooser), pokus připojit se k serveru zatím stále bez úspěchu.
.. vy jste IT administrator te ucebny? pokud ne, pozadejte admina aby to vyresil ..

zadat udaje do /etc/hosts nijak neresi reverse DNS lookup pro xdmcp klienty ..

Jeronym

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 02 Listopadu 2009, 19:50:02 »
 Jo, administrátor učebny jsem já a obávám se, že lepšího ještě nějako dobu mít nebudeme. Pokud by se reverse DNS lookup nastavovalo na routeru nebo dál, mohu požádat o nastavení spřáteleného ISP, pokud by se to dalo opravit přímo na serveru - měl bych se pokusit já.
 V /var/syslog se objevi řádek ...192.168.0.15 .... host not found ... , zítra dodám přesný výpis. 

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #15 kdy: 02 Listopadu 2009, 23:07:38 »
I v případě, že síť odpojím od internetu můžu bez problémů provést ping z klientských stanic na server a naopak.
pri pingani jsi zadaval jmeno pc, nebo primo ip adresu?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.