V PC mám dva disky: 120GB a 20GB.
Na větším disku byly nainstalovány WinXP a na menším, který byl rozdělen na ext3 a swap byl nainstalován Linux Ubuntu 6.06. Vše fungovalo, ale já se rozhodl, že všechno zruším, smažu a nainstaluji jen Ubuntu na větší disk. Menší budu využívat jen jako datový. Proto jsem si zazálohoval vše potřebné na jiný disk a rozhodl se nainstalovat nově jen Ubuntu na větší disk.
Domníval jsem se, že při instalaci z Live CD Ubuntu budu moci zrušit všechna data na obou discích jejich přeformátováním a to: větší disk z NTFS na ext3 a menší spojit v jeden ext3.
Bohužel při formátování malého disku se instalace zasekla a bylo po ptákách. Při druhém pokusu se mě nepodařilo zformátovat malý disk, ale velký prošel v pohodě. Celý systém Ubuntu 6.06 je nainstalován správně na velkém disku a funguje naprosto bez problémů.
Malý disk bych chtěl používat jen jako datový a potřeboval bych jej celý naformátovat na ext3. Bohužel nevím jak. Zkoušel jsem to přímo v Ubuntu pomocí správy disků, ale nedaří se mě to.
Ve WinXP jsem používal Partition Magic. Vím, že v Linuxu existuje obdobný program (GParted LiveCD), ale myslím si, že by to mělo jít i z příkazové řádky Ubuntu.
Otázka tedy zní:
Je možné tento malý disk naformátovat celý na ext3 nějakým jednoduchým příkazem přímo z příkazové řádky spuštěného Ubuntu 6.06? Pokud takový příkaz existuje, můžete mě jej prosím poradit? Děkuji