Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: vista + kubuntu problém s boot menu  (Přečteno 7329 krát)

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
vista + kubuntu problém s boot menu
« kdy: 23 Října 2006, 03:23:14 »
Ahoj jsem uplný začátečník s linuxem.
na uplně nový notebook s jedním hdd jsem si nainstaloval vistu a po pročtení tohoto fora kubuntu disk jsem správně rozdělil a instalace proběhla v pořádku.
Problém je, že grub  mi vistu nenabídne spustit pokaždé se spustí jen kubuntu (esc jsem dal) vista tam chybí.
když jsem se podíval do /boot/grub/menu.lst.
tak ze začátku je tam tohle
# examples
#
# title        Windows 95/98/NT/2000
# root        (hd0,0)
# makeactive
# chainloader    +1
partition by měla být dobře vistu mám na 1disku jako 1 part

prosím poraďte mi někdo co stím už sem na tom strávil 3 hodiny a už nevím jak na to
děkuji
HP nx6310 + Kubuntu Feisty Fawn

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 23 Října 2006, 09:11:57 »
radky zacinajici # se neprovadeji a povazuji se za komentar

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Října 2006, 10:02:17 »
takze staci umazat  #  abude to fungovat??
jeste mi nejde editovat menu.lst dělal jsem to podle návodu co jsem tu našel v konzoli ale nepodarilo se . hodilo to chybu

LS

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Října 2006, 10:07:03 »
Citace: tomsoyer
takze staci umazat  #  abude to fungovat??
Nevim, Windows Vita nemam. Soubor /boot/grub/menu.lst se musi editovat s pravy superuzivatele, treba takto:
Kód: [Vybrat]
sudo nano -w /boot/grub/menu.lst

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 23 Října 2006, 21:03:19 »
Tak je po problému v práci na rychlém připojení sem kompletně smazal oba systémy rozdělil disk na 10GB pro win, 6GB inux, 2GB swap, 40GB fat32 data pro oba systémy.
po instalaci se nainstalovali všechny aktualizační balíky včetně češtiny a vše již funguje jak má.
win sem vubec neinstaloval a jedu pouze na kubuntu a super vše mi již funguje předtím mi nešlo ani instalovat programy. Zřejmě to bylo proto že jsem instaloval bez netu a nestáhly se ty balíčky díky tomu system nefungoval jak měl.
Musím říci že po prvním dnu používání jsem  nadšen ani win zatím instalovat nebudu uvidím až budu potřebovat čtečku čárových kodů a skladový systém co je pod dosem.
slyšel jsem že i to by pod linuxem snad mělo jít tak uvidíme
děkuji za odpověd.
Pardon že jsem obtěžoval teď budu hodně číst forum a net a učit se a učit se:-)

LS

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Října 2006, 21:09:32 »
1/ 2GB pro swap je zbytecne moc, vyuzije se tak max 1GB
2/ Az (pokud) budete v budoucnu instalovat Windows, prepise se vam bootovaci zaznam na disku, neda se tomu zabranit. Lepsi je instalovat nejdriv Windows a pak Linux, ne opacne.

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 23 Října 2006, 22:21:47 »
ad 2 jsem si toho vědom ale nemam ted moznost instalace xp protoze mam hp notebook nx6310 bez os a nedodávají k němu cd s drivery a winxp nenajdou sata disk vim ze se to da udelat ale je to trochu problém bez flopy tak me to donutilo alespon zkusit linux coz sem jiz davno chtel vyhrálo to kubuntu a jsem naprosto spokojen spis nadsen
pokud rozchodím nastavení firemní sítě a sdílení a sitovou tiskarnu. a skladový system cezar (dosovská aplikace) tak win již nikdy více.
ad 1 jsem si myslel ze bude stacit swap 1GB ale pak jsem přihodil no to 1GB mě nezabyje i když je to tedy asi zbytečné
jinak děkuji za odpovědi

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 23 Října 2006, 22:31:09 »
...nedodávají k němu cd s drivery...
Fakt? To je drsny. Aspon ze jdou stahnout ( http://h18007.www1.hp.com/support/files/hpcpqnk/us/locate/64_6258.html ).

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Října 2006, 12:44:07 »
jj  od tud sem je stahoval,
Je to tak HP ma smlouvu s Microsoftem, chtějí lidi nutit kupovat si NB se software. Pokud je bez os je na něm nainstalován pouze freedos a v krabici je akorát uživatelská příručka jak tištěná tak na cd to je vše  :rolleyes:

Jinak dnes již naplno pracuji a jsem uplne nadsen thunderbird, firefox s fireftp, pres kopete icq, atd...
dělám zrovna korektury katalogu pdf stahuji s ftp od grafika a posílám zpět upravy. vše naprosto bezchybně funguje a je super rychlé, přepínání ploch je obrovská pomoc.
Jen si porád říkám proč už jsem s kubuntu nepracoval již dávno, je to opravdu paráda :-)

To mě pořád odrazovali jak je linux složitý a nic tam nefunguje jak má a akorát tím strávím moře času a pak se stejně vrátím k win.

Ale opak je pravdou vše je snažší rychlejší a lépe umístěne

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 24 Října 2006, 12:57:03 »
...je to opravdu paráda...
Tak co lidi, zacneme prodavat tricka a vylepovat billboardy s timhle prispevkem?

tomsoyer: preju hodne uspechu s Linuxem :)

Pavelp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 24 Října 2006, 13:59:42 »
Jo, prodavejte tricka, vylepujte bilboardy a tezce blogujte, jak je ubuntu sqely. Ale jedinou firmu, ktera to skutecne nabizi na masinach jste tady odstrelili.... Opakuju se, ale pripadne mi to zase jak reklama na praci prasek.

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 24 Října 2006, 14:06:56 »
Ja jsem nekoho odstrelil? To asi muselo byt ze spani, protoze si nic takovyho nepamatuju.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 24 Října 2006, 14:17:33 »
Citace: lukas.svoboda
Ja jsem nekoho odstrelil? To asi muselo byt ze spani, protoze si nic takovyho nepamatuju.
Ne, myslel tuto diskusy:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=1397

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2006, 17:18:19 »
Citace: lukas.svoboda
...je to opravdu paráda...
Tak co lidi, zacneme prodavat tricka a vylepovat billboardy s timhle prispevkem?

tomsoyer: preju hodne uspechu s Linuxem :)
jj díky.
Možná že to co jsem napsal vypadá jako účelná chvála, ale jsem vážně nadšený duhý den používání a líbí se mi systém čím dál více.
Uvidím až budu nastavovat sdílení a přístup do firemní sítě zatím jsem na to neměl čas.
Snad to bude v pohodě jako zatím vše.

Ondřej Vávra

• Návštěvník
    • http://thelemons.cz
« Odpověď #14 kdy: 14 Listopadu 2006, 11:38:58 »
Ahoj, zdravim. Mam (teda slecna si koupila) take NX6310, nejde my vsak rozchodit WiFi. Tobe funguje bez problemu?
 Kdyztak prosim dej link, kde je navod jak ji rozchodit. Je v tom Broadcomm wlan karta. Prolezl jsem snad vsechny fora i Wiki (dokonce i nemecka a to nemcinu temer vubec neovladam) a nic. zkousel sem Ndiswrapper - nefunguje nebo to neumim, zkousel sem nainstalovat firmware k modulu bcm43xx....

A Hp by mel opravdu nekdo kopnout do riti...

Diky.
Edgy Eft 6.10, Thinkpad T42, centrino 1.7, 1.4´ 1024/768, 1024 RAM

Pavelp

• Host
« Odpověď #15 kdy: 14 Listopadu 2006, 12:54:55 »
Proc HP, proc ne Shuttlewortha ?

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 16 Listopadu 2006, 08:27:23 »
Citace: wickuck
Ahoj, zdravim. Mam (teda slecna si koupila) take NX6310, nejde my vsak rozchodit WiFi. Tobe funguje bez problemu?
 Kdyztak prosim dej link, kde je navod jak ji rozchodit. Je v tom Broadcomm wlan karta. Prolezl jsem snad vsechny fora i Wiki (dokonce i nemecka a to nemcinu temer vubec neovladam) a nic. zkousel sem Ndiswrapper - nefunguje nebo to neumim, zkousel sem nainstalovat firmware k modulu bcm43xx....

Diky.
Tak to ti neporadím
mám tento NB bez WiFi, páč ho vůbec nepotřebuji.

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 16 Listopadu 2006, 09:41:20 »
Citace: wickuck

Diky.
ja mam nc6320 a wifina mi nebezi :) ale ked pustim wokna a potom sa prepnem do linuxu, tak funguje :)
ale aj tak..radsej pouzivam CardBus wifinu, ako tu divnu vec vnutri ;)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #18 kdy: 16 Listopadu 2006, 10:23:25 »
Spoustu problémů s wifi pramení v tom že je vypnutá a přes tlačítko nejde zapnout ! Někde v systému však bývají přepínače pro ovládání hardweru příklad pro IBM Z60m pro vyonutí otravného bluetooth
echo disable >/proc/acpi/ibm/bluetoothjedná se o klasické soubory a tak doporučuju se do těch souborů podívat
ls /proc/acpi/
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Jan.Bilek

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 03 Února 2007, 23:38:24 »
ad 2 jsem si toho vědom ale nemam ted moznost instalace xp protoze mam hp notebook nx6310 bez os a nedodávají k němu cd s drivery a winxp nenajdou sata disk vim ze se to da udelat ale je to trochu problém bez flopy...
Stačí v biosu vypnout "SATA native mode" a všechno funguje jak má. NX6310 +kubuntu mám také a velká spokojenost..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.